Beeld: GOLF.NL
De baan op

Unieke golfervaring op heidegolfbaan de Ullerberg

Beeld: GOLF.NL
Landgoed Ullerberg bestond in 2020 honderd jaar. Op het landgoed ligt de bijna net zo oude heidegolfbaan die geen fairways heeft van gras, maar geschoren heide. GOLF.NL ging een kijkje nemen op de bijzondere baan in Ermelo.

Op 29 november 1920 koopt de Delftse Frans Waller in Ermelo een enorm stuk grond van 248 hectare. Het landgoed is door de vorige eigenaar - die er in 1911 een groot jachthuis liet bouwen -  vernoemd naar Ullr, de zoon van dondergod Thor.

De succesvolle Waller, die in die tijd fanatiek golfer was op de Noordwijkse Golfclub, zag in het mooie Veluwse landschap de perfecte plek voor een golfbaan.

Zeker als de heide in bloei is, geeft het een ongelofelijk mooi en ruig gebied om op te spelen

Hij laat een 9-holesbaan ontwerpen door een vriend, de bekende golfbaanarchitect Gerry del Court van Krimpen. De golfbaan wordt drie jaar na de koop van het landgoed in 1923 geopend. 

Unieke natuurbaan

Ook voor die tijd had de privégolfbaan een heel bijzondere eigenschap: geen fairways van gras, maar  geschoren heide. Een groot voordeel van de langzaam groeiende heide is dat het minder onderhoudsintensief en zeer goed speelbaar is. Zeker als de heide in bloei is, geeft het een ongelofelijk mooi en ruig gebied om op te spelen. Bijna honderd jaar later maakt het van de Ullerberg een van de meest unieke natuurbanen ter wereld. 

Heidebaan in meest klassieke vorm

In de jaren '90 zijn er twee holes toegevoegd om negen volwaardige holes en gevaarlijke kruisingen van een aantal holes te verminderen. De golfbaan op de Ullerberg is een heidebaan in de meest klassieke vorm. Het zijn negen holes op een open terrein in het binnenland op schrale zandgrond. De greens waren in die tijd net zo snel als een moderne fairway, maar dat mocht de pret niet drukken. Op de Ullerberg is dat nu nog steeds het geval. Je waant je in een tijd dat golf nog echt een gevecht was met de natuur en je accepteerde dat geluk of pech bij het spel hoorde.  

Uitproberen?

De baan is vrij toegankelijk voor bezoekers. Als je een van de vakantiehuizen huurt, is het gebruik van de golfbaan inbegrepen. Een losse greenfee voor negen of achttien holes kost 40 euro. 

Meer weten en/of een starttijd boeken? Kijk op de website van de Ullerberg.

Tijd om te golfen!

Reserveer eenvoudig je starttijd in de app GOLF.NL

Boek hier je starttijd
Lees meer over
Banen Natuur Prijsvraag