Een heidebaan is het Nederlandse woord voor het Engelse woord heathland course en ligt op een open terrein in het binnenland op schrale zandgrond. Naast heide is er lage begroeiing die je ook op links tegenkomt. Het terrein zit vaak vol natuurlijke bulten en hobbels, net als bij een linksbaan.
Heidelandschappen zijn ideale gebieden voor golfbanen omdat ze glooiend zijn en goed draineren. Een heidebaan heeft in het begin heel weinig bomen maar krijgt er vaak in de loop der tijd steeds meer bij en verandert soms zelfs in een bosbaan. De Hilversumsche is een voorbeeld van een heidebaan die langzaam in een bosbaan is veranderd, hoewel er pogingen worden gedaan om het oorspronkelijke heidekarakter terug te brengen (door te kappen en de heide te stimuleren).
We hebben in Nederland heel wat golfbanen met heide. Sommige van nature, andere ontwikkelen bewust heidevelden. Omdat golfers ervan genieten, maar ook omdat heide kan bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland. Structuurrijke heide met afwisseling van open plekken trekt bijzondere soorten aan zoals de zandhagedis en de levendbarende hagedis. En in een streek met bos en heide zorgt een heideveldje op een golfbaan voor een waardevolle verbinding met de omgeving.
Op welke banen kun je nu bij uitstek genieten van de paarse pracht? We hebben er twaalf op een rij gezet waar je als greenfeespeler makkelijk terecht kunt.
Heidebaansuggesties van lezers naar aanleiding van dit artikel:
Een verhaal apart is golfbaan de Ullerberg die geen gras op de fairways heeft maar geschoren heide. GOLF.NL ging er in het lustrumjaar 2020 een kijkje nemen (de Ullerberg bestond toen 100 jaar) en maakte er een leuke vlog die een goed beeld geeft van serieus heidegolf.
Je gaat niet naar de Ullerberg voor een goede score maar om te genieten van veel paars, de natuur, stilte en met een beetje geluk een paar herten en zwijnen
Het is niet toevallig dat er heide te vinden is bij veel banen die tot de ‘Oude Negen’ behoren, banen die al vroeg in de Nederlandse golfhistorie werden aangelegd. Als je als golfbaanarchitect de locatie immers voor het kiezen hebt, dan ga je al snel voor schrale zandgrond voor de aanleg van je holes. En dat is ook precies de ondergrond waar heide goed gedijt. De banen zijn misschien iets minder toegankelijk maar ze zijn zeker de moeite waard.
* De jaartallen verwijzen naar het jaar waarin de baan is aangelegd op de huidige locatie.
Speel je de komende tijd een ronde op zo’n mooie heidebaan, laat ons dan meegenieten. Maak een foto en stuur die de redactie toe: redactie@golf.nl.