Topgolf

Eerste top-10 voor Lars van Meijel

Lars van Meijel is voor het eerst in de top-10 van een toernooi op de European Tour geëindigd. Dankzij een knappe 66 werd hij gedeeld zevende in het Joburg Open.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

Zondag 22 november

Het werd de dag van Lars van Meijel. De Brabander die zaterdag ook al gaandeweg de ronde zich in zijn element begon te voelen op de Randpark Golfclub, startte vandaag naar eigen zeggen sterk. 'Ik begon heel goed, maar het werd middenin de ronde een beetje slordig en ook aan het einde liet ik wel wat liggen', was Van Meijel zelf nog een beetje kritisch.

Genoten

Een makkelijk ogende maar gemiste putt voor par op 17 leidde tot de enige bogey in zijn ronde, maar toen stonden er al wel zes birdies op zijn kaart. Dankzij een ronde in 66 slagen (-5), de beste prestatie van de dag die hij deelde met Shaun Norris (derde), schoot Van Meijel de top-10 in. Hij deelde uiteindelijk de zevende plaats met drie anderen. 'Ik ben blij met hoe ik deze week heb gespeeld', die in Zuid-Afrika zijn vriendin Mara aan de tas heeft. 'We hebben er samen van genoten en ik ben natuurlijk ook heel blij met mijn eerste top-10 plaats op de European Tour.' Dat leverde Van Meijel ruim 23.000 euro op.

Huizing

Daan Huizing werd 51ste. Hij sloot het Joburg Open af met een ronde 69, daarmee evenaarde hij zijn beste ronde van de week op de openingsdag. Wil Besseling, Joost Luiten en Darius van Driel misten na 36 holes de cut. Volgende week wordt er opnieuw in Zuid-Afrika gespeeld, het Alfred Dunhill Championship op Leopard Creek.

Hansen

De toernooizege ging uiteindelijk naar Joachim B. Hansen. De Deen, die in 2018 de Challenge Tour Order of Merit won, maakte in de slotronde op de tweede negen minder fouten dan local hero Wilco Nienaber. Of eigenlijk geen. De pas 20-jarige Zuid-Afrikaan, die de eerste twee ronden samenspeelde met Joost Luiten en net zo ver slaat als Bryson Dechambeu, leidde heel lang in het toernooi maar maakte een kostbare bogey op 17 waarna Hansen de leiding in handen nam. Die stond hij met -19 niet meer af. Nienaber kon die tweede plaats met een glimlach aanvaarden.

Leaderboard

 

Zaterdag 21 november

Darius van Driel miste zaterdagochtend nipt op één slag de cut, dus dat betekende dat er met Daan Huizing en Lars van Meijel (allebei -3 na 36 holes) nog maar twee van de vijf gestarte Nederlanders waren overgebleven. Laatstgenoemde staat er na ‘moving day’ het beste voor. Met name op 14, zijn vijfde hole van de dag, bewees Van Meijel zichzelf een goede dienst. Hij maakte eagle op de kortste par-5 van de Randpark Golf Club en kwam zo ineens de top-20 binnen. Na de turn kon de Brabander de smetjes niet langer van de kaart houden, maar telkens wanneer hij in de Zuid-Afrikaanse regen bogey noteerde, volgde niet veel later weer een birdie. Bij binnenkomst scherpte hij zijn score nog wat aan. Dankzij een afsluitende birdie voor een 68 (-4) en -7, steeg Van Meijel naar de achttiende plek.

Huizing in achterveld

Huizing werd vanochtend als allereerste weer losgelaten op Randpark, ook al stond hij keurig 38ste. Hij zat in tegenstelling tot de rest van het veld met maar één andere speler in de flight, dus de Utrechter kon goed doorspelen. Huizing startte met vijfmaal par, waarna hij slagen in begon te leveren. De twee birdies die hij maakte wogen niet op tegen de vijf bogeys. Na een ronde 74 (+3) voor level par over drie rondes, staat Huizing ver in het achterveld.

Met nog 18 holes te gaan hebben een Zuid-Afrikaan en een Deen het voortouw genomen in Johannesburg, waar de neerslag ervoor zorgde dat de baan nog wat langer speelde. Supertalent Wilco Nienaber leidt het veld op -16, met een minimale voorsprong op Joachim B. Hansen die de beste ronde van de dag afleverde (64). Richard Bland en de 'thuisspelers' Jacques Blaauw, Shaun Norris en Brandon Stone volgen op gepaste afstand.

Leaderboard

Vrijdag 20 november

Door een flinke vertraging konden niet alle spelers in het Joburg Open vandaag hun tweede ronde afmaken. Van de vijf Nederlanders in het spelersveld moeten er zaterdagochtend twee terugkomen om hun ronde af te maken. Op dit moment is Lars van Meijel de beste met een score van -3 na 13 holes. Dankzij zijn totaal van -4 staat de Nederlander voorlopig op de 30ste plaats en ruim aan de goede kant van de cutline (-2).

Daan Huizing - de beste na de openingsronde - staat ook aan de goede kant en wist vrijdag wel 18 holes te voltooien. Met een totaal van -3 (69-70) staat de Soestenaar op de gedeeld 38ste plaats.  

Darius van Driel is de enige die zich nog bij Van Meijel en Huizing kan voegen voor het weekend. De Leidschendammer staat na 12 holes op +2. Met een totaal van +1 lijkt het erop dat hij op zaterdagochtend op zijn resterende zes holes nog minstens twee - en waarschijnlijk zelfs drie - birdies nodig heeft om de cut te gaan halen.

Besseling en Luiten klaar

Wil Besseling en Joost Luiten zijn in ieder geval uitgeschakeld en spelen dit weekend niet. Het tweetal noteerde net als op dag 1 identieke rondes: 74-69. Met een totaal van +1 (voor een gedeeld 92ste plaats) deden de hoogstgerankte Nederlanders het op vrijdag niet eens slecht, maar uiteindelijk was het toch te weinig om de schade van de matige rondes op donderdag te herstellen en de cut te gaan halen. 

Donderdag 19 november

Er spelen deze week vijf Nederlanders in het met ongeveer een miljoen euro gedoteerde Joburg Open op de Randpark Golf Club. Van dat Oranje-vijftal is Daan Huizing na de eerste ronde de beste met een keurige 69 (-2). Met die score staat de 30-jarige golfer uit Soest die beperkt speelrecht heeft op de European Tour net buiten de top-30. Lars van Meijel en Darius van Driel wisten ook een score onder par binnen te brengen: 70 (-1). Daarmee staan de twee rookies op de European Tour rond de zestigste plaats in het door de European Tour en de Zuid-Afrikaanse Sunshine Tour gezamenlijk georganiseerde toernooi.

Luiten en Besseling: +3

 

Joost Luiten en Wil Besseling kenden een teleurstellende openingsronde. Luiten maakte wel vier birdies, maar er stonden veel te veel fouten tegenover: vijf bogeys en een dubbel voor een ronde 74 (+3). De zesvoudig winnaar op de European Tour, momenteel nummer 73 in de Race to Dubai, zal vrijdag waarschijnlijk een ronde van -4 of -5 nodig hebben om in ieder geval de cut te overleven.

Hetzelfde geldt voor Wil Besseling, met een 63ste plaats de beste Nederlander in de Race to Dubai. Na elf holes was de 34-jarige Noord-Hollander met twee birdies en twee bogeys nog gelijk par, maar toen laat in de middag de wind flink aanwakkerde leverde Besseling flink in met drie bogeys voor ook een ronde 74 (+3).

 

Johannes Veerman, spelend voor Amerika maar ook in het bezit van een Nederlands paspoort, speelde weer een ijzersterke ronde in 64 (-7) slagen en staat derde. 

 

Nienaber: 401 meter!

 

Aan kop gaan Shaun Norris en Wilco Nienaber. De twee Zuid-Afrikanen tekenden voor fraaie rondes 63 (-8). De pas 20-jarige Nienaber zorgde weer voor spektakel. Hij noteerde drie bogeys, maar ook negen birdies en een eagle. Hoogtepunt van de dag: een drive op hole 4 van 401 meter! De bal vliegt in de ijle lucht van het hoog boven zeeniveau gelegen Johannesburg een stuk verder, maar Nienaber, eerste dit seizoen op de European Tour in driving distance, bereikt ogenschijnlijk zonder heel veel extra gas te hoeven geven onvoorstelbare afstanden.

 

Alps Tour succes

 

Philip Bootsma, Koen Kouwenaar en Vince van Veen hebben tijdens de Qualifying School van de Alps Tour succes geboekt. Om speelrecht te veroveren in categorie   

6 waarmee je in principe alle toernooien kunt spelen, was een plek in de top-35 nodig. Bootsma slaagde op Golf Nazionale bij Rome met vlag en wimpel door met een totaal van -7 op de gedeelde eerste plaats te eindigen. Koen Kouwenaar haalde het ook comfortabel, -3 en een zevende plaats. Vince van Veen speelde een heel knappe laatste ronde in 68 slagen en pakte daarmee kaart 15 in categorie 6. Peter Melching viel met een laatste ronde 78 terug naar de 57ste plaats en krijgt een kaart in categorie 8 met beperkter speelrecht.

Lees meer over
European Tour