Nieuws

Gaat Luiten 14 dagen in quarantaine?

De European Tour hoopt in juli weer van start te gaan met een serie toernooien in Groot-Brittannië. Dat klinkt positief, maar wie de UK in wil moet verplicht twee weken in quarantaine. Hebben de Nederlandse Tourspelers dat er voor over?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Vanavond wordt in Florida “The Match: Champions for Charity,” gespeeld (te zien vanaf 21.00 op kanaal 503 Ziggo en kanaal 61 KPN). Tiger Woods en Peyton Manning nemen het in The Match op tegen Phil Mickelson en Tom Brady, net als Peyton een grootheid in het American Football. Vorige week speelden Rory McIlroy, Dustin Johnson, Rickie Fowler en Matthew Wolff ook al een op tv uitgezonden wedstrijdje voor het goede doel. En de European Tour probeert de golfliefhebbers deze weken te vermaken met de BMW Indoor Invitational Powered by TrackMan, gisteren gewonnen door Wil Besseling. Mooie initiatieven en leuk om in ieder geval iets van golf te kunnen zien, maar we verlangen natuurlijk meer en meer naar serieuze toernooien op echt gras.

 

Hobbels en onzekerheden

 

De kans dat de PGA Tour op donderdag 11 juni het seizoen herstart met de Charles Schwab Challenge wordt met de dag groter. De European Tour mikt op 30 juli of misschien nog een week eerder. Maar er blijven op alle circuits veel onzekerheden en hobbels die overwonnen moeten worden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de wereldranglijst als er alleen in Amerika wordt gespeeld? En wanneer komt Anne van Dam weer in actie op de LPGA? Vijf vragen die helaas niet allemaal heel duidelijk te beantwoorden zijn.

 

1. Gaan de Nederlandse Tourspelers in quarantaine?

 

Terwijl de PGA Tour heel open is over de plannen voor de rest van het seizoen en er al enige weken een aangepast schema bekend is, hult de European Tour zich nog altijd in stilzwijgen. Vragen van journalisten over een herstart van het seizoen blijven steevast onbeantwoord. De spelers op de European Tour krijgen wel af en toe een email met informatie over de plannen, de laatste enkele dagen terug. De Tour vraagt nadrukkelijk om niets van de inhoud te delen met de media, maar als je honderden spelers een email stuurt is het nogal naïef te denken dat niets uitlekt. Vooral Britse journalisten hebben de afgelopen dagen veel onthuld. De Tour wil 30 juli of mogelijk nog een week eerder beginnen met een serie toernooien in Engeland en één toernooi in Wales. Op alle geselecteerde banen is een groot hotel aanwezig zodat spelers niet van het terrein af hoeven.

 

Van Driel: sparen voor bruiloft...

 

Groot nadeel voor niet-Britse golfers: vanaf 8 juni moeten alle reizigers die het Verenigd Koninkrijk in willen twee weken in zelfopgelegde isolatie, een maatregel om een tweede besmettingsgolf te voorkomen. Golf.Nl vroeg Joost Luiten, Darius van Driel, Lars van Meijel en Wil Besseling via de app of ze twee weken in quarantaine zouden gaan om toernooien te kunnen spelen.

 

Luiten: ‘Ik mis het wedstrijdgolf, de competitie, heel erg, maar twee weken in een hotel in quarantaine om een toernooi te spelen, ik weet niet of ik dat zie zitten!’

 

Van Driel: ‘Ik zou het doen, een kans om weer te spelen laat ik niet glippen.’ In een tweede appje: ‘En ik moet sparen voor een bruiloft dus alle beetjes helpen J.’ (Van Driel heeft zijn vriendin en caddie Sanne Sijben onlangs ten huwelijk gevraagd).

 

Van Meijel: ‘Hmmm, goeie vraag. Ik denk het wel maar het ligt er aan hoe en waar allemaal. Eerst maar even kijken waar de Tour uiteindelijk mee komt.’

 

Besseling: ‘Ligt helemaal aan de situatie. Ik wil graag spelen maar er is nog veel onduidelijkheid. Ik heb nog niet echt nagedacht of ik in quarantaine zou gaan, het is hoe dan ook lastig als je daardoor niet kunt trainen voor een wedstrijd.’

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

She said YES!!! We zijn verloofd #driewekengeleden #verloofd2020 #shesaidyes💍

Een bericht gedeeld door Dariusvandriel (@dariusvandriel) op

 

Race to Dubai

 

De European Tour schijnt deze week het aangepaste schema voor de rest van het jaar bekend te willen maken. Vanwege corona is alles natuurlijk onder voorbehoud, maar de hoop is tot net voor kerst een groot aantal toernooien te spelen, in eerste instantie uiteraard zonder publiek en wellicht later in het jaar met toeschouwers. Het is voor de Tour van groot (financieel) belang, zo veel mogelijk toernooien te spelen om te voldoen aan verplichtingen richting sponsors en tv-zendgemachtigden. Eerder werd al bekend dat alle spelers die in het bezit zijn van een Tourkaart hun speelrecht houden in 2021. Niemand valt dus van de Tour af, maar er is ook geen promotie mogelijk via de Challenge Tour en de Qualifying School die dit jaar niet wordt gespeeld. De Tour is wel van plan aan het einde van het seizoen net als anders een winnaar van de Race to Dubai te kronen. 

 

2. Willen internationale toppers naar de VS?

 

In Amerika is dit weekend het inreisverbod opgeheven voor bepaalde professionele sporters. De versoepeling geldt ook voor golfers die spelen op de PGA Tour en de LPGA Tour. Wel is er een verplichting tot twee weken quarantaine. Volgens de PGA Tour verblijven momenteel ongeveer 25 vaste spelers van het circuit buiten de VS. Adam Scott en Tommy Fleetwood  zijn twee van die spelers en de Australiër en de Engelsman hebben al aangeven zo goed als zeker de eerste Amerikaanse toernooien na de herstart in juni niet te zullen spelen. Scott en Fleetwood richten zich in principe op de grotere toernooien, de FedEx St Jude Invitational, een World Golf Championship (30 juli – 2 augustus) en een week later het US PGA, een major. 

 

3. Wat gebeurt er met de wereldranglijst?

 

De wereldranglijsten in golf bij de mannen en vrouwen zijn na het uitbreken van de coronacrisis ‘bevroren’. De vraag is wat er gebeurt als de PGA Tour 11 juni weer gaat starten. Wereldtoppers als Rory McIlroy, Brooks Koepka, Dustin Johnson en Patrick Reed hebben al aangegeven de eerste toernooien sowieso te willen spelen. Sterke deelnemersvelden betekent veel punten te verdienen voor de wereldranglijst. Maar gaan de punten tellen als er alleen in de VS toernooigolf gespeeld wordt? Een mail van Golf.nl met die vraag naar de persafdeling van de wereldranglijst blijft al dagen onbeantwoord. Joost Luiten, nu de nummer 98 van de wereld, is er in ieder geval heel duidelijk over. ‘Ik zou het niet realistisch en eigenlijk ook oneerlijk vinden als er punten vergeven worden zolang er alleen in de VS wordt gespeeld. Dan bestaat na een tijdje de top-100 van de wereldranglijst alleen nog uit spelers die op de PGA Tour spelen.’

De positie op de wereldranglijst is belangrijk voor spelers omdat die (mede) bepalend is voor kwalificatie voor grote toernooien als de majors en de World Golf Championships.

 

4. Wanneer gaat Anne van Dam spelen op de LPGA?

 

In ieder geval niet eerder dan 23 juli. Vorige week werd de Dow Great Lakes Bay Invitational geschrapt, het eerste toernooi op het schema is nu de Marathon Classic, 23-26 juli, op de Highland Meadows Golf Club in Ohio. Naar verluidt worden speelsters en caddies bij aankomt op corona getest en nog minstens één keer tijdens het toernooi.

 

5. Wordt het KLM Open dit jaar gespeeld?

 

Dat is twijfelachtig, lees het bericht 'Kans op KLM Open in 2020 slinkt' dat we hier eerder over publiceerden.