Nieuws

Kans op een KLM Open in 2020 slinkt

Geen KLM Open dit jaar? Door het verbod op grote publieksevenementen tot 1 september is die kans weer een stuk groter geworden. ‘Een KLM Open zonder toeschouwers is geen optie.’

Dinsdag 6 mei maakte premier Mark Rutte bekend dat het verbod op ‘massale evenementen met een landelijke uitstraling’ vanwege de coronacrisis wordt verlengd tot 1 september. Het KLM Open, vorig jaar op The International bezocht door een kleine vijftigduizend toeschouwers, staat op de kalender van 17 t/m 20 september. Toch zegt toernooidirecteur Daan Slooter dat ook bij de organisatie de onzekerheid over het doorgaan van het KLM Open na de persconferentie is toegenomen. "We gaan er nog steeds vanuit dat het toernooi doorgaat, maar we zijn ook realistisch. Nu is er een verbod tot 1 september, maar er wordt al gesproken over een jaar of zelfs langer, tot het moment dat er een vaccin is. We zijn allerlei zaken aan het uitzoeken, bijvoorbeeld wat er precies verstaan wordt onder een massabijeenkomst. Bij alles wat wij zullen besluiten staat de gezondheid van mensen voorop. Als je ziet wat er gebeurt op de wereld door het coronavirus, dan zijn er natuurlijk ook heel veel belangrijkere dingen dan het wel of niet doorgaan van een golftoernooi als het KLM Open."

Staatssteun

 

De PGA Tour in Amerika wil half juni herstarten met eerst een aantal toernooien zonder publiek, de European Tour ruim een maand later, ook zonder toeschouwers. Een KLM Open zonder publiek is volgens Slooter geen optie. "Zonder toeschouwers mis je de sfeer die hoort bij ons Open en de sponsors kunnen dan ook geen gasten uitnodigen. En relatiemarketing is een essentieel onderdeel van het sponsormodel." Titelsponsor KLM gaat miljarden aan staatssteun ontvangen, speelt dat nog mee in de beslissing of het KLM Open wel of niet gespeeld kan worden? Slooter: "Er spelen heel veel zaken mee, niet alleen bij KLM, maar ook bij andere sponsors. Alle partijen zullen uiteindelijk een afweging moeten maken of een KLM Open dit jaar mogelijk en wenselijk is."

 

Sergio Garcia
Beeld: Golfsupport.nl

 

US Open

 

Door de coronacrisis is het US Open verplaatst van juni naar de week van het KLM Open. Slooter ziet dat niet als een onoverkomelijk probleem. "Het is niet ideaal, dat is duidelijk, maar de top 60 van de wereld kwalificeert zich voor het US Open. Dan blijven er nog genoeg goede spelers over om een aantrekkelijk veld samen te stellen." Stel dat Joost Luiten zich kwalificeert voor het US Open, kan hij dan de major in Amerika spelen of moet hij 'verplicht' opdraven op Bernardus Golf? Slooter: "Joost is al jaren een geweldige ambassadeur van het KLM Open, heel belangrijk voor het toernooi. Ik hoop voor Joost dat hij zich nog voor het US Open kwalificeert, maar die kans is heel klein want er worden niet of nauwelijks toernooien gespeeld dus stijgen op de wereldranglijst (Luiten is nu 98ste) is bijna onmogelijk. Mocht Joost  zich toch nog kwalificeren, dan gaan we daar samen ongetwijfeld uitkomen, maar nu ben ik daar totaal niet mee bezig."

 

Latere datum?

 

Harm Kreulen, directeur van KLM Nederland, zei drie weken terug in het Brabants Dagblad dat het KLM Open "mogelijk twee, tot drie weken later gaat plaatsvinden." Is daar al meer duidelijkheid over? Slooter: "Het KLM Open staat nog gewoon voor 17 t/m 20 september op de kalender, maar wij staan zeker niet onwelwillend tegenover een latere datum. Hoe later, hoe groter in principe de kans dat het toernooi kan plaatsvinden. Veel toernooien zijn al doorgeschoven naar een latere datum dus er moet wel een plek vrijkomen. Het is ook in dat opzicht afwachten, maar er zijn voortdurend veranderingen op de kalender. Vorige week is het toernooi in Zwitserland (European Masters in Crans-sur-Sierre) nog geschrapt en daar zal het ongetwijfeld niet bij blijven."

 

Vooralsnog gaan Slooter en organisator TIG Sports door met de voorbereiding op het 101ste KLM Open. "De echte opbouw met tribunes start pas rond 1 september, er is nog veel tijd. We hebben geen specifieke deadline, maar ruim voor 1 september moeten we natuurlijk wel een beslissing nemen. Ik hoop heel erg dat het KLM Open doorgaat, maar gezien alle ontwikkelingen met corona is er uiteraard een kans dat het toernooi dit jaar niet gespeeld kan worden, daar hoeven we niet omheen te draaien."