Topgolf

Optimisme over KLM Open

Toch een KLM Open dit jaar? Door de verdere versoepeling van de coronaregels voor grote sportevenementen lijkt het erop dat het toernooi inderdaad gespeeld kan worden.

“In ieder geval meer dan vijftig procent.” Dat antwoord geeft Daan Slooter, toernooidirecteur van het KLM Open, op de vraag hoe groot hij de kans schat dat het KLM Open dit najaar gespeeld wordt.“ Er klinkt duidelijk optimisme door in de stem van Slooter, maar hij houdt zich ook op de vlakte. “Het is veel te vroeg om met zekerheid te kunnen zeggen dat het KLM Open zal doorgaan. We zijn nu bezig met het opstellen van een vergunningsaanvraag." Vanaf 1 juli geldt er geen maximum meer voor het aantal mensen bij sportevenementen, wel moet er anderhalve meter afstand bewaard worden. “Met die aankondiging heeft het kabinet de deur voor het KLM Open een stuk verder opengezet, dat is zeker waar”, zegt Slooter.

Toeschouwers

Als het toernooi dit najaar inderdaad gespeeld wordt op Bernardus Golf in Cromvoirt, zal dat hoe dan ook in een afgeslankte vorm zijn. Slooter: “Vorig jaar op The International kwamen er meer dan vijftigduizend toeschouwers, een record voor het KLM Open. Zulke aantallen gaan we nu met de eis van anderhalve meter natuurlijk nooit halen en dat wordt ook niet de inzet.” De PGA Tour en over twee weken ook de European Tour spelen toernooien zonder publiek. Voor het KLM Open is dat volgens Slooter nooit een optie geweest. “Sponsors kunnen dan ook geen gasten uitnodigen, en relatiemarketing is een essentieel onderdeel van het sponsormodel. Zonder toeschouwers mis je ook de sfeer die hoort bij ons Open.” Is er een minimumaantal toeschouwers dat nodig is voor een succesvol KLM Open dit jaar? Slooter: “Ik kan geen getallen noemen, we zullen streven naar zo veel mogelijk toeschouwers maar het mag nooit ten koste gaan van de veiligheid van spelers en publiek.” Bernardus Golf beslaat gelukkig heel wat hectaren, ook met inachtneming van de anderhalve meter kunnen er veel mensen op het terrein. Het aantal tribunes op Bernardus zal waarschijnlijk wel heel beperkt zijn. “Als je een tribune neerzet voor duizend toeschouwers kunnen er vanwege de anderhalve meter restrictie hooguit enkele honderden mensen plaatsnemen”, aldus Slooter. “Op open ruimtes langs de fairways en rond de greens is veel meer plek voor publiek.”

Datum

Het KLM Open stond op de kalender van de European Tour voor 17 t/m 20 september, volgens Slooter is die datum niet veranderd. “We hebben nog steeds die week (gelijk met het US Open, red), maar als er een datum vrijkomt in het schema die voor het KLM Open gunstiger is, dan kan dat ook een optie zijn. ” Wanneer denkt Slooter definitief uitsluitsel te kunnen geven over het doorgaan van het KLM Open? “Als organisatie willen we heel graag, maar ook KLM, ING en andere stakeholders moeten afwegingen maken of het toernooi dit jaar in een andere vorm past. Het zal daarom nog wel enkele weken duren voordat we de knoop gaan doorhakken, maar ik ben wel een stuk optimistischer dan een paar dagen geleden.”

Lees meer over
Topgolf DP World Tour KLM Open