Topgolf

Het beste golf ooit gespeeld

In de lange geschiedenis van de golfsport zijn er talloze fantastische prestaties geleverd en indrukwekkende overwinningen behaald. Maar het allerbeste golf ooit gespeeld? Daarvoor moeten we precies twintig jaar terug naar het honderdste US Open.

Het US Open werd in het jaar 2000 gespeeld op Pebble Beach, de prachtbaan aan de kust in Californië. Tiger Woods speelde zijn laatste oefenronde met Mark O’Meara, John Cook en Paul Goydos. Journalisten vroegen na de ronde wat Goydos van het toernooi verwachtte. “Tiger speelt momenteel zo ongelooflijk goed, hij wint met tien slagen voorsprong”, antwoordde de Amerikaan met een stalen gezicht. Hij werd niet serieus genomen en dat bleek vier dagen later terecht want Goydos zat er flink naast met zijn voorspelling. Woods won niet met tien slagen voorsprong maar met vijftien.

 

Recordhouder

 

De laatste jaren worden de banen voor het US Open doorgaans iets minder straffend geprepareerd, maar Pebble Beach speelde twintig jaar terug extreem lastig met smalle fairways, hoge rough en harde, kleine greens. Miguel Angel Jiménez and Ernie Els eindigden op de gedeelde tweede plaats met een score van +3. Woods kwam met 65-69-71-67 uit op -12. De grootste voorsprong in een majorkampioenschap stond op naam van Old Tom Morris die in 1862 het Brits Open won met dertien slagen voorsprong. Sinds zondag 18 juni in het jaar 2000 is Tiger Woods recordhouder en de kans is heel erg klein dat die prestatie ooit verbeterd gaat worden. Wat Woods twintig jaar geleden klaarspeelde in het US Open op Pebble Beach is ongekend en volgens velen ‘het beste golf ooit gespeeld’.

 

Fenomeen

 

De dominantie van Woods in die week was enorm. Het toen 24-jarige fenomeen was op alle onderdelen van het spel superieur. “This is not a fair fight”, sprak tv-commentator Roger Maltbie op een gegeven moment. Woods sloeg de bal bijna twintig meter verder dan de nummer-2 in de long driving categorie. Op een baan die ieder foutje afstrafte, speelde Tiger zijn eerste 22 holes en zijn laatste 26 holes zonder bogey. Hij maakte in het hele toernooi geen enkele 3-putt. Na de eerste ronde ging hij aan kop met één slag voorsprong, na 36 holes was de voorsprong opgelopen tot zes slagen, na  ronde drie tien tot uiteindelijk het verschil van vijftien slagen na 72 holes.

 

Suprematie

 

Een maand later was Woods ook oppermachtig in het Brits Open op de Old Course door met acht slagen voorsprong te winnen. De volgende major, het US PGA won Woods ook, al ging dat heel moeizaam in een play-off tegen Bob May. In 2000 speelde Tiger in totaal twintig toernooien op de PGA Tour, hij won er negen en eindigde vier keer op de tweede plaats. Zijn suprematie dat jaar was uitzonderlijk met als absolute hoogtepunt de masterclass in het US Open. “Is this really happening?”, sprak een van de tv-commentatoren na weer een sublieme birdie van Woods. Het gebeurde echt, nu precies twintig jaar geleden in het honderdste US Open. En het was het beste golf ooit gespeeld.

 

Bekijk hieronder een korte en een langere video van Woods in dat US Open op Pebble Beach

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf Tiger Woods