Topgolf

Anne van Dam snakt naar toernooigolf

Anne van Dam hoopt over enkele weken eindelijk weer op de Tour te kunnen spelen. Ze zit nu al maanden 'opgesloten' in de Verenigde Staten. ''Ik heb zin om toernooien te spelen.''

“Het is hier in Orlando heel erg warm, de gevoelstemperatuur is momenteel wel veertig graden, maar als dat nou het ergste is…” Anne van Dam zegt het door de telefoon als GOLF.NL vraagt hoe het met haar gaat. De beste golfster van Nederland geeft aan geluk te hebben dat ze woont op Lake Nona, het exclusieve resort in Orlando. “Corona heeft Amerika hard geraakt, maar hier binnen de muren van Lake Nona hebben we daar nauwelijks iets van gemerkt. Ik woon samen met mijn vriend (en caddie) Roelof, we hebben op Lake Nona alles wat we nodig hebben. Ik kan aan mijn fysiek werken, zwemmen, tennissen en de golfbaan is al die tijd ook gewoon open gebleven. Ik heb veel kunnen spelen en trainen dus mij hoor je absoluut niet klagen.”

 

Toen duidelijk werd dat het lang ging duren voor er weer sprake zou zijn van toernooigolf, nam de 24-jarige Arnhemse wel wat gas terug. “De eerste weken heb ik hard getraind, maar als je geen idee hebt wanneer het eerstvolgende toernooi gespeeld wordt, is het soms lastig om de motivatie te vinden. Ik hoefde ook geen swingveranderingen door te voeren, heb vooral mijn spel onderhouden. De komende periode ga ik de trainingsintensiteit opvoeren en hoop ik ook weer met mijn coaches te kunnen werken.”

 

Winnen

 

Van Dam is al maanden niet in Nederland geweest. “Dat vind ik wel moeilijk, ik mis mijn familie en vrienden, zonder de coronacrisis was ik zeker wel een keer teruggegaan.” Wanneer ze voor het eerst weer in een vliegtuig stapt en met welke bestemming, dat weet Van Dam nog niet. “De herstart van de LPGA zou op 23 juli zijn, maar dat is deze week veranderd. Het eerste toernooi begint nu op 31 juli in Ohio, gevolg door nog een toernooi in die staat. Het Schots Open begint dan vier dagen later al, dus dat is met vliegen en een jetlag niet ideaal. Ik weet nog niet precies wat ik ga doen, maar ik heb natuurlijk wel heel veel zin om weer toernooien te spelen.”

 

Omdat er dit seizoen vanwege corona maar een beperkt aantal toernooien gespeeld wordt, heeft de LPGA – net als de PGA Tour en de European Tour – besloten dat alle spelers hun speelrecht en ranking behouden. Van Dam: “Dat vind ik jammer want ik was het jaar goed begonnen, maar ik snap de beslissing wel. De enige manier om je positie te verbeteren is nu een toernooi winnen, dan krijg je twee jaar speelrecht en een veel betere ranking. Winnen is natuurlijk altijd het doel, maar nu zal er door iedereen, denk ik, nog aanvallender gespeeld gaan worden en zeker ook door mij.''

 

Speelkalender LPGA

 

Tips van Anne!

 

Exclusief op GOLF.NL: Tips van Anne van Dam. De beste golfster van ons land laat de komende weken in een serie video’s zien hoe zij golf benadert, diverse slagen speelt en wat amateurs daarvan kunnen leren. “Ik ben playing pro, geen golfleraar, ik ga ook niet te gedetailleerd in op de techniek. Ik laat in de video’s vooral zien hoe ik speel en welke keuzes ik maak bij bepaalde slagen. Ik probeer golf vooral niet te ingewikkeld te maken, zeker niet voor amateurs die minder tijd hebben om te trainen en voor wie plezier in het spel voorop staat.”

 

In onderstaande eerste video vertelt Anne over haar pre-shot routine en het belang van een goede voorbereiding op een slag.

 

 

Instructie

Tips van Anne

Nederlands beste golfster Anne van Dam geeft inkijkje in haar benadering van golf

Klik hier