Banen & Clubs

Stelling: Coronaprotocol is een zegen!

Tien minuten tussen starttijden, vooraf starttijden reserveren, ready golf en (op de meeste banen) maximaal drie personen in een flight, zo werd er vanwege het coronaprotocol gegolft na de heropening van de banen op 11 mei. Door die maatregelen werd er een stuk sneller gespeeld met veel minder opstoppingen. Voor altijd invoeren dus, dat maakt golf een stuk aantrekkelijker!
Beeld: Koen Suyk

Beeld: Koen Suyk

Rob Schroen

Manager Golf & Country Club Liemeer

“Wij hadden al tien minuten tussen de starttijden en de laatste weken hebben we de vierbal heel erg omarmd, we delen golfers bij elkaar in. Daar was voor corona veel weerstand tegen, nu vindt niemand het eigenlijk een probleem. We proberen wel zo veel mogelijk leden met andere leden in een flight te doen. Als we twee leden met twee greenfeespelers in een flight indelen, vragen we vooraf of ze dat een bezwaar vinden en dat is van beide kanten eigenlijk zelden het geval. Het lijkt wel of de golfers vriendelijker en verdraagzamer zijn geworden. De doorstroming in de baan is heel goed, geen harken in de bunkers helpt en niet qualifying spelen zeker ook. Mensen voelen minder druk om een score te moeten maken, er wordt gewoon lekker gegolft en hopelijk blijft dat zo. Op een enkele heel sober gehouden wedstrijd voor senioren na, hebben we de afgelopen periode geen wedstrijden gehad. Dan merk je hoeveel beschikbare ruimte er vrijkomt voor greenfeespelers maar ook voor onze leden die geen wedstrijden willen spelen. Ik ga aan het bestuur adviseren voortaan minder wedstrijden te organiseren, zeker in de periode na de NGF-competitie in het voorjaar. Ik ben zelf lid op de Amsterdamse Golf Club, vanwege corona is starttijden reserveren daar nu ook verplicht, maar de club wil er zodra het kan weer vanaf. Ik snap dat wel, geen starttijden is een unique selling point, maar als manager van een golfbaan weet ik dat het veel minder efficiënt is.”

Annick Schreuder

Manager Amsterdam Old Course

“Voor de lockdown werkten we op de Amsterdam Old Course niet met starttijden, leden kwamen gewoon naar de baan en sloegen af als er niemand op de eerste tee was of moesten op hun beurt wachten. Dat ging op zich ook goed, maar starttijden, zoals die nu worden gebruikt, vind ik een grote verbetering. Je krijgt een veel evenwichtiger verdeling van de bezetting in de baan. De verruiming van tien minuten tussen de flights en het maximum van drie spelers zorgt ook voor meer rust. Als de verplichting er straks af is, zal ik het bestuur adviseren door te gaan met starttijden, eventueel in een hybridevorm. Uit exploitatieperspectief vind ik het eigenlijk een must want starttijden reserveren levert gouden data op. Als je inzicht hebt in wie wanneer speelt, kun je doelgerichte marketingcampagnes opzetten en in de toekomst zelfs je lidmaatschappen aanpassen aan de behoefte van de golfer. Je ziet in de opgedane data duidelijk dat bepaalde leeftijden altijd op dezelfde dagen en tijden komen golfen, daar kan je iets mee!”

Dirk-Jan Vink

Eigenaar/exploitant Golfbaan Welderen en Golfbaan Bleijenbeek

“Als golfbaanexploitant wil je natuurlijk dat iedereen het naar de zin heeft. Ben je een fanatieke, goede golfer dan zijn jouw prioriteiten wellicht anders dan van een golfer die recreatief speelt. Flights van vier moeten mogelijk blijven om vooral de gezelligheidsgolfer het naar de zin te maken, denk aan twee echtparen die er samen een dag op uit zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat doorstroming niet belangrijk is. Ook met flights van vier is het heel goed mogelijk een ronde binnen 4,5 uur af te ronden. Als het druk is in de baan moet je je daar op instellen. Tip voor de snelle spelers: ga niet op prime time! Als je dat wel wil, ga er dan vanuit dat je minimaal 4,5 uur onderweg bent en geniet van je spel, de natuur en van elkaar! En wees nou eerlijk, als je jouw favoriete sport mag beoefenen in een mooie omgeving met gezellige mensen, dan kan zo’n ronde toch nooit te lang duren.” 

Gauke de Vries

General Manager Spaarnwoude Golfbaan

“Ik ben het eens met de stelling. Wij hebben altijd tien minuten tussen de starttijden maar ook vierballen. Ondanks dat er wat dat betreft niets is veranderd, loopt het beter door in de baan. Starttijden vooraf online reserveren werkt ook bij ons heel erg goed. Vooral de golfers die, bijna altijd, te laat zijn komen nu vaker op tijd op de eerst tee. Ook na de coronacrisis gaan wij daar mee door, hoewel sommige golfers en vooral de leden het klantonvriendelijk vinden, ze missen het praatje aan de balie. Ready golf promoten wij actief vanaf de invoering en de golfers beginnen er nu ook het nut van in te zien.”

Lodewijk Klootwijk

Directeur Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties en directeur European Golf Course Owners Association

“Ik heb onlangs geïnformeerd bij veel leden van de European Golf Course Owners Association en bijna overal hoor ik dezelfde enthousiaste berichten: het is de laatste weken heel druk op de banen en er wordt een stuk sneller gespeeld dan voor de coronacrisis. In Finland, waar de banen al die tijd gewoon open mochten blijven, zijn ze in coronatijd wel overgegaan op tweeballen. Dat bevalt ontzettend goed, de rondjes duren veel korter en iedereen wil dat graag zo houden. De Finse golfbranche verwacht een recordjaar voor het aantal gespeelde rondes, er komen veel nieuwe golfers bij en golfers die gestopt zijn keren terug. In Zweden steeg het percentage van gespeelde ronden met 38 procent tot nu toe in 2020 en in Denemarken zelfs met 40 procent. Veel andere vrijetijdsactiviteiten zijn nog verboden, golf profiteert daarvan, dat zien we ook in Nederland. Er is een toegenomen interesse om lid van een club te worden en er worden heel veel greenfees verkocht. Never waste a good crisis, die uitdrukking hoor je de laatste tijd vaak en in golf speelt dat ook, dit is de tijd om veranderingen door te voeren. Robert Fiegl, directeur van de Oostenrijkse Golf Federatie en golfbaaneigenaar, wil alleen bij wedstrijden de harken weer terug in de bunker, bij vrijspelen gewoon plaatsen in het zand en de vlag in de hole laten, dat scheelt aanzienlijk in tijd en mensen ervaren meer plezier. Verplicht starttijden reserveren is veel efficiënter, maar sommige clubs willen er toch niet aan. Het is ook een statusdingetje, ‘bij ons kan je gewoon naar de baan komen en altijd lekker spelen’. Drieballen en tien minuten tussen starttijden is wel heel chique; acht minuten kan ook prima, dan loopt het normaal gesproken ook goed door in de baan. Als je naar drieballen om de zes minuten gaat, dan vraag je om opstoppingen en ontevreden golfers.” 

Lees meer over
Achtergrond Banen Interviews