Beeld: Koen Suyk
Golfsport

Ready Golf voor goede doorstroming

Beeld: Koen Suyk
Ready Golf is bedacht om de doorstroming in de golfbaan op gang te houden. Geen overbodige luxe nu het behoorlijk druk is op veel banen. Een rondje golf moet je natuurlijk niet afraffelen, maar wie heel lang treuzelt slaat spreekwoordelijk aan de andere kant weer een beetje door…

De regels van Ready Golf stimuleren je om sneller door de baan te gaan en slow play te voorkomen. Het is belangrijk dat je je bewust bent van je speeltempo om andere golfers zo min mogelijk tot last te zijn.  Daarom is enige tijd terug Ready Golf geïntroduceerd en wordt het zelfs ook in nationale wedstrijden toegepast.

Wat houdt het in, Ready Golf?

Bij Ready Golf pas je de volgende ‘regels’ toe. Bereid elke slag alvast voor terwijl je de bal nadert. Eenmaal bij je bal aangekomen, doe dan niet langer dan 40 seconden over je routine en je slag. Klaar om te slaan? Het wordt aangemoedigd dat je voor je beurt speelt, als het maar wel veilig en verantwoord is.

Mocht je voor je beurt spelen, dan volgt er geen straf

Wanneer niet ‘Ready’?

In strokeplay en stableford wordt aanbevolen dat je voor je beurt speelt als dit het tempo bevordert en als het veilig kan. Mocht je per ongeluk voor je beurt spelen, dan volgt er geen straf. Maar in matchplay gelden andere regels. Elke hole is een aparte strijd tussen spelers en de winnaar is degene die de meeste holes wint. In matchplay is de regel: als je tegenstander voor zijn beurt speelt, mag je eisen dat de slag opnieuw wordt gedaan.

Hieronder zie je een video met enkele tips bij het toepassen van Ready Golf

Dus als je tegenstander voor zijn beurt afslaat en een hole-in-one maakt, dan mág je eisen dat de tegenstander de slag opnieuw doet. Dan vervalt de hole-in-one (tenzij de volgende slag ook een ace is en die kans is klein). Je kunt ook afzien van je recht om in zo’n situatie de bal opnieuw te laten slaan. Als de opponent in het water slaat, kun je het daarbij laten. De speler krijgt dan uiteraard de normale ‘straf’ die staat voor het slaan van de bal in het water.

Snelheid rondje golf

De snelheid van het spel op een baan of in een wedstrijd is soms zo traag dat golfers het plezier in het spelen van een rondje of zelfs in de golfsport verliezen. Ronden van 9 holes die drie uur duren, terwijl het ook in twee uur kan. Daarom moedigen golforganisaties zoals de R&A, USGA en NGF ook Ready Golf aan.

Hieronder geven we wat tips die jou vertrouwd maken met Ready Golf.

1. Harken? Sla alvast!

De bal van je medespeler ligt in de bunker. Je medespeler slaat de bal en ligt vervolgens nog steeds verder van de hole af dan jouw bal. Sla in dit geval alvast jouw bal zodat je medespeler de tijd heeft om de bunker te harken en zich voor te bereiden op de volgende slag.

2. Meteen uitholen

Op de green heb je jouw bal dichtbij de hole geputt, maar ook dichtbij de lijn van je medespeler. Hole dan vast uit. Dit is sneller dan opnieuw je bal markeren, je medespeler laten putten en dan zelf putten.

3. Soms voor je beurt slaan

Jij bent klaar om te slaan maar je medespeler, die eigenlijk aan de beurt is, nog niet. Sla dan als eerste zodat je medespeler daarna kan slaan en de tijd heeft om zich nog voor te bereiden op de volgende slag.

4. Lastige bal

Het kan zijn dat je medespeler verder weg ligt dan jij maar een lastige slag heeft. Je medespeler heeft wat tijd nodig om zijn of haar opties te bekijken. Als het veilig is, sla dan eerst jouw bal. Dan heeft je medespeler wat meer tijd en kan hij of zij slaan nadat jij je bal hebt geslagen.

5. Eerst slaan, dan zoeken

Je medespeler heeft de bal in het bos geslagen en jouw bal ligt prachtig op de fairway. Sla dan eerst je eigen bal op de fairway en ga daarna helpen met zoeken. Dat kan behoorlijk wat tijd schelen.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

6. Voor de green eerst

Jouw bal ligt aan de voorkant van de green en de bal van je medespeler ligt over de green. Chip jouw bal dan eerst vanaf de voorkant van de green zodat je medespeler de tijd heeft om naar de achterkant van de green te lopen.

7. Kortere afslagen eerst

Het komt weleens voor dat je op de groep vóór je moet wachten. Misschien is je medespeler, een longhitter, aan de beurt om te slaan, maar die heeft de kans de spelers voor jullie te raken. Jij slaat wellicht korter en kan de spelers voor je nooit raken. Sla dan als eerste vanaf de tee, dat scheelt weer wat tijd.

8. Een korte pre-shot-routine

Een pre-shot-routine herhaal je bij iedere slag. Als deze kort is, kan dit veel tijd schelen in een golfronde. Een goede en veelgebruikte routine is ‘staan, oefenswing, slaan’. Hoe langer je over je slag gaat nadenken hoe slechter die meestal gaat. Je golfprofessional kan je helpen met het vinden van je juiste (korte) pre-shot-routine.

9. Klaar staan

Zorg ervoor dat je al helemaal klaar bent om te spelen als je aan de beurt bent. Dit voorkomt veel frustratie van andere spelers en de ronde zal ook een stuk sneller gaan. Vlak voordat je bij je bal aankomt kun je alvast kijken wat de windrichting is. Gebruik je een rangefinder? Laser dan alvast de afstand terwijl anderen slaan en doe dat niet pas als het jouw beurt is.

10. Speel een provisionele bal

Zodra je denkt dat je bal verloren of buiten de baan zou kunnen zijn, speel je een provisionele bal. Stel dat de eerste bal verloren is, dan hoef je niet terug te lopen naar de plaats waar je vandaan kwam omdat je al een provisionele bal hebt gespeeld.
Beeld: Koen Suyk
Beeld: Koen Suyk

11. Scores op de juiste plek noteren

Noteer de score pas als je bent aangekomen op de volgende afslag. Dan is de hole die je net hebt gespeeld vrij voor de groep achter je. Wie als eerste afslaat op de volgende hole, noteert de score pas na de afslag, terwijl anderen afslaan. Kijk wel altijd mee bij de afslag van anderen! Hoe meer mensen meekijken, hoe eerder een scheve afslag wordt gevonden.

12. Kies de juiste tee

De keuze van de afslagplaats heeft veel invloed op de snelheid van het spel. Als een beginnende golfer van de gele of witte afslag speelt heeft hij/zij doorgaans meer slagen nodig en duurt een ronde ook aanzienlijk langer. Tevens kan het spelen van de juiste afslag ervoor zorgen dat je een aantal lastige hindernissen of lastige gebieden al gepasseerd bent. Hierdoor gaat ook de succesbeleving omhoog.

13. Tassen slim wegzetten

Als je naar de green loopt, zet je tas dan meteen op de weg richting de afslag van de volgende hole. Soms zie je de volgende afslag al liggen of er staat een bordje dat de richting aangeeft.

14. Voorbereiding op een slag

Terwijl je naar je bal toe loopt of terwijl anderen in je flight aan het spelen of voorbereiden zijn, kan je al veel informatie inwinnen die belangrijk is voor je volgende slag. Waar komt de wind vandaan, wat is de afstand die je wilt overbruggen, hoe loopt de hole, waar liggen de hindernissen? Op deze manier ben je klaar om je bal te slaan als je aan de beurt bent.

15. Afwisseling van spelvormen

Een van de mooie aspecten van golf is dat er verschillende spelvormen zijn. Het maakt de sport niet alleen divers maar het kan ook helpen bij de spelsnelheid. Strokeplay is een van de langzaamste spelvormen aangezien iedereen elke hole moet uitspelen. Stableford spelen gaat sneller; de spelers moeten de bal oppakken als ze geen punten meer kunnen halen. Hetzelfde geldt voor bogey- en par-wedstrijden en foursomes. En matchplay gaat ook snel omdat tegenstanders slagen aan elkaar kunnen geven.

16. Kijk mee als anderen slaan

Als je een rondje speelt, kijk dan altijd mee als een ander slaat. Bij een scheve slag vind je dan veel eerder de bal. Ga bij een rechtshandige speler bij voorkeur rechts naast de speler staan. Je staat dan veilig en kunt de bal goed volgen.
Lees meer over
Golfregels Golftips