Nieuws

Wie speelt waar? Week 3

Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

16 – 19 European Tour, Abu Dhabi HSBC Championship, Abu Dhabi GC, Abu Dhabi. Prijzengeld: $7.000.000 Leaderboard

15 – 18 Ladies European Tour Qualifying School, Pre Qualifier, Real Golf La Manga Club. Leaderboard

16 – 19 PGA Tour, The American Express, Stadium Course at PGA West, La Quinta, La Quinta. Prijzengeld: $6.700.000 Leaderboard

16 – 19 LPGA Tour, Diamond Resorts Tournament of Champions, Four Season Golf & Sports Club Orlando, Lake Buena Vista. Prijzengeld: $1.200.000 Leaderboard

14 – 16 Pro Golf Tour, Red Sea Egyptian Classic, Ain Sokhna, Egypte. Prijzengeld: €30.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

16 – 19 European Tour, Abu Dhabi HSBC Championship, Abu Dhabi GC, Abu Dhabi. Prijzengeld: $7.000.000 

De Race to Dubai is alweer anderhalve maand onderweg, maar met de ‘desert swing’ begint het nieuwe seizoen voor veel topspelers deze week pas. In Abu Dhabi staat direct het HSBC Championship op het programma, buiten de majors één van de belangrijkste toernooien van het jaar op de Tour. Het toernooi kan gewoon doorgang vinden ondanks het slechte weer dat de Verenigde Arabische Emiraten momenteel teistert. Stortbuien hebben de afgelopen dagen tot overstromingen en talloze verkeersongelukken geleid in het land. De National Course zou desondanks in uitstekende staat verkeren.

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE OEFEN- EN QUALIFYING RONDEN

Ook voor Joost Luiten is het lucratieve kampioenschap in het grootste van de zeven emiraten, met een prijzenpot van 7 miljoen dollar de eerste van acht Rolex Series-toernooien, de start van het seizoen. Het wordt zijn eerste wedstrijd sinds de finale in Dubai op Jumeirah. Op die baan heeft Nederlands beste golfer afgelopen week ook nog getraind. Luiten was daarna al op tijd in Abu Dhabi om zich optimaal voor te bereiden. Vorig jaar eindigde hij hier overigens als derde op drie slagen.


Eén blik op de startlijst en het is duidelijk dat Luiten wederom voor een zware opgave staat. Zestien spelers uit de top-50 van de wereld zijn van de partij, waaronder nummer 1 Brooks Koepka. Hij is voldoende hersteld van de knieblessure die hem uit de Presidents Cup hield en maakt  in de zandbak zijn rentree. Naast Patrick Cantlay, tweevoudig winnaar Tommy Fleetwood en Bryson DeChambeau is ook Shane Lowry erbij. De Ier bevestigde zijn comeback aan het firmament vorig jaar met de zege, om voor duizenden uitzinnige (Noord-)Ierse fans op Royal Portrush in The Open vervolgens zijn eerste major te pakken.

Longhitters in het voordeel

Met 6934 meter is de par-72 van de Abu Dhabi Golf Club een van de langere banen die de European Tour ook dit seizoen weer aandoet. Lengte is een groot voordeel op de in 1998 geopende baan. Het flink uit de kluiten gewassen clubhuis met de valk, het symbool van de Verenigde Arabische Emiraten, blijft indrukwekkend. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do 07:00-09:30 & 12:00-14:00, vr 08:00-14:00, za 09:00-14:00 & zo 08:00-14:00

Leaderboard

15 – 18 Ladies European Tour Qualifying School, Pre Qualifier, Real Golf La Manga Club

Heeft Nederland het aankomende seizoen ook bij de vrouwen structureel inbreng op het hoogste Europese niveau? Op die vraag krijgen we de komende twee weken het antwoord. Zhen Bontan, Joyce Chong en Pasqualle Coffa willen vanaf woensdag de eerste stap zetten in de Pre Qualifier op de North Course en South Course van La Manga. Zaak is om bij de beste 20 te eindigen – dit zou nog wat meer kunnen worden. Wie dat lukt, stoot door tot de finale van Q-School, volgende week eveneens op deze baan aan de zuidoostkust van Spanje.

Lees een uitgebreidere preview in ons interview met Zhen Bontan, die in Spanje haar profcarrière een kickstart hoopt te geven. 

Leaderboard

16 – 19 PGA Tour, The American Express, PGA West Stadium Course, La Quinta CC, PGA West Nicklaus Tournament Course, La Quinta. Prijzengeld: $6.700.000

De PGA Tour is na twee toernooien op Hawaii weer terug op het Amerikaanse vasteland. Kijkend naar de naam zou je misschien zeggen dat The American Express een nieuwe wedstrijd is op de kalender, maar dit is hetzelfde toernooi dat eerder de namen CareerBuilder Challenge en Bob Hope Classic droeg. Phil Mickelson is ook deze week de gastheer.

Het 156-koppige veld wordt naast Lefty aangevoerd door grote namen als Rickie Fowler, Tony Finau, Jimmy Walker en Zach Johnson, Paul Casey en Francesco Molinari. De eerste drie dagen spelen alle deelnemers geflankeerd door een amateur een ronde op één van de drie banen. Op zondag zal de beslissing vallen op de TPC Stadium Course, een ontwerp van de recent overleden Pete Dye.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m zo 21:00-01:00

Leaderboard

16 – 19 LPGA Tour, Diamond Resorts Tournament of Champions, Four Season Golf & Sports Club Orlando, Lake Buena Vista. Prijzengeld: $1.200.000

Ook de vrouwen van de LPGA mogen twee maanden na de seizoensfinale weer losgaan. Hoewel Anne van Dam natuurlijk wel nog altijd startrecht heeft, moet zij nog een weekje extra wachten. In het Tournament of Champions mogen, zoals de naam al suggereert, namelijk alleen de kampioenen van de twee voorgaande seizoenen meedoen. Van Dam won naast de Solheim Cup vorig kalenderjaar twee toernooien op de LET, in Amerika wacht ze nog op haar eerste triomf. Kansen genoeg de komende maanden.
 

Leaderboard

14 – 16 Pro Golf Tour, Red Sea Egyptian Classic, Ain Sokhna, Egypte. Prijzengeld: €30.000

Ook het 24ste seizoen van de Pro Golf Tour, één van de circuits op het derde niveau van Europa, wordt weer afgetrapt in Egypte. Zoals op deze tour altijd het geval is, geven ook op de B en C-banen van de Sokhna Golf Club weer de nodige Nederlanders acte de présence. Dylan Boshart (vorig jaar een toernooi gewonnen), Berry Jole, Jim Vartak de Heij en Mitchell Schoorl (allen toegelaten op basis van hun positie bij Qualifying School) slaan dinsdag af.  Robbie van West is er niet meer bij, hij eindigde vorig jaar op plek 3 van de order of merit en promoveerde naar de Challenge Tour.