Topgolf

Van Dam begint US Open zonder birdies

Anne van Dam blijft na ÊÊn ronde golf nog wat achter in het laatste major van het jaar. Ze begon het 75ste US Women's Open met een 73 voor +2 en moet vrijdag dus aan de bak om de cut te halen. Gelukkig voor de Arnhemse zijn de verschillen nog erg klein in Houston.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De USGA had uitgepakt bij het indelen van de flights voor de eerste twee rondes. Besloten werd de drie 'hardste hitters' bij elkaar in de flight te zetten: Bianca Pagdanganan (gemiddelde drives van 260 meter) uit de Filipijnen, Anne van Dam (258) en de Mexicaanse Maria Fassi (256). Op de tweede negen van de Jackrabbit Golf Course kwam de Nederlandse al vrij snel boven par te staan. Ze noteerde bogey op de korte par-4 12de en deed dat enkele holes later nogmaals. Op de eerste negen, waar op de openingsdag de birdies te halen leken, slaagde Van Dam er vervolgens niet meer in nog iets aan die score te doen. Op de gigantische greens van de banen van de Champions Golf Club kreeg ze geen birdieputt in de hole en zo eindigde ze de dag op +2 rond de 60ste plaats.

Vrijdag mag Anne haar geluk gaan beproeven op Cypress Creek. Een gehaalde cut zou haar kansen op een plek in de top-70 van de jaarranglijst en daarmee een uitnodiging voor het CME Group Tour Championship volgende week aanzienlijk vergroten. Aan het begin van de week stond ze precies 70ste.

Olson met ace naar de kop

De koppositie is na een opvallende openingsronde in handen van Amy Olson. De 28-jarige uit North Dakota, tijdens haar tijd in het Amerikaanse universiteitssysteem één van de allergrootste talenten maar na zeven jaar LPGA nog altijd zonder zege, dook met een hole-in-one van +1 naar -1. Vervolgens trapte ze het gaspedaal verder in en uiteindelijk stopte de teller op -4. Niemand anders evenaarde die score meer, al zijn de verschillen nog erg klein. Toppers als Hinako Shibuno, Moriya Jutanugarn (beiden -3) en Charley Hull (-2) zijn ook goed begonnen, terwijl favorieten Sei Young Kim, Danielle Kang en Brooke Henderson (allen +1) al wat meer goed te maken hebben.

Leaderboard