Topgolf

Wie speelt waar? Week 50

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

10 – 13 European Tour, DP World Tour Championship, Jumeirah Golf Estates, Dubai. Prijzengeld: $8.000.000 Leaderboard

10 – 13 Majors, US Women’s Open, Champions Golf Club, Houston, Texas. Prijzengeld: $5.500.000 Leaderboard

11 – 13 PGA Tour, QBE Shootout, Tiburón Golf Course, Naples, Florida. Prijzengeld: $3.600.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

10 – 13 European Tour, DP World Tour Championship, Jumeirah Golf Estates, Dubai. Prijzengeld: $8.000.000 

De European Tour heeft Dubai bereikt, en dat is nog een hele prestatie te noemen. Keith Pelley en zijn team moesten zich door de coronacrisis (en met de cruciale tv-gelden als belangrijke drijfveer) in veel bochten wringen om met een waardige kalender te komen. Gelukkig kunnen we zeggen dat ze dat wel gelukt is. Sinds de Oostenrijkse hervatting in juli hebben de mannen 23 toernooien kunnen spelen, waarvan 15 nieuw. De climax volgt dit weekend in het DP World Tour Championship, traditioneel gehouden op de Earth Course van Jumeirah Golf Estates.

Dertiende maand

Voor twee landgenoten werd deelname in Dubai de afgelopen weken een heuse missie. Joost Luiten wilde voor de elfde opeenvolgende keer meedoen aan de finale (beste prestatie: vierde in 2013), terwijl een lonkend debuut op Jumeirah voor Wil Besseling de perfecte afsluiting zou zijn van een prachtig seizoen waarin hij keer op keer de Nederlandse kar trok. En dat allemaal zonder volledig speelrecht. Allebei slaagden ze in hun missie, Luiten kroop in Zuid-Afrika door het oog van de naald, en nu kunnen ze zichzelf trakteren op een aanzienlijke dertiende maand. 

Een bericht gedeeld door Wil Besseling (@wilbesseling)

Wie beëindigt Europese reeks?

Acht miljoen dollar wordt er op zondag aan prijzengeld verdeeld, waarvan drie miljoen bestemd is voor de winnaar. Dit staat nog los van de vijf miljoen aan bonussen voor de top-5 van de Race to Dubai. Tot dusver was het altijd een Europeaan die won op de Earth Course, maar als het aan een aantal andere hongerige spelers ligt komt die reeks nu ten einde. Met Patrick Reed en Collin Morikawa heeft Amerika twee hete ijzers in het vuur. Reed, al jaren een graag geziene gast op ‘onze’ Tour, stond mede door zijn overwinning in een van de World Golf Championships bijna het hele jaar bij de bovenste twee. Van afzeggers als Rory McIlroy, Jon Rahm, Paul Casey en Justin Rose zullen hij en de rest van het ijzersterke deelnemersveld in ieder geval geen last hebben. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m za 08:00-14:00, zo 07:30-13:30

Leaderboard

10 – 13 Majors, US Women’s Open, Champions Golf Club, Houston, Texas. Prijzengeld: $5.500.000 

Nog maar twee toernooien resteren voor de toppers van de LPGA Tour. En dat zijn bepaald niet de twee minste: het CME Group Tour Championship en deze week allereerst het US Women’s Open. Het laatste major van het jaar wordt voor de verandering een keer afgewerkt op twee golfbanen, geen slecht idee gezien de 156 namen die op de startlijst staan. Iedereen speelt 18 holes op Cypress Creek en de Jackrabbit Golf Course, alvorens het uitgedunde veld zich voor het weekend verzamelt op het recent gerenoveerde Cypress Creek. De verwachting is dat de betere ballstrikers dit US Open in het voordeel zijn.

Aangename verrassing

Anne van Dam dacht dat haar seizoen praktisch over was, toen ze enkele weken geleden plots een aangename verrassing in de post had zitten. Het was de officiële uitnodiging voor het US Women’s Open, waaraan ze op basis van de wereldranglijst dan toch mag deelnemen. Bij twee eerdere deelnames aan het oudste major in het vrouwengolf, haalde de Arnhemse longhitter nog nooit de cut. Mocht dat ditmaal wel lukken, dan zou ze bovendien goede zaken doen als het gaat om plaatsing voor het slottoernooi van volgende week. De top-70 van de jaarranking wordt toegelaten en Anne staat momenteel 69ste.

Koreaanse hegemonie

Of wordt het bijvoorbeeld tóch weer een Koreaanse die de Bud Semple Trophy omhoog mag houden, zoals bij acht van de laatste twaalf edities?  Maar er is natuurlijk nog een hele waslijst aan kapers op de kust. Brooke Henderson, Danielle Kang, Nelly Korda, Lexi Thompson, Carlota Ciganda… ze zijn er allemaal bij. En mocht Van Dam deze week de Champions Golf Course afbreken, dan kunnen de Nederlandse fans daar ook van meegenieten. Ziggo Sport heeft elke dag een uitzending, de ene wat langer dan de andere.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do 16:30-00:00, vr 21:00-00:00, za 23:00-00:00, zo 22:00-23:00

Leaderboard

11 – 13 PGA Tour, QBE Shootout, Tiburón Golf Course, Naples, Florida. Prijzengeld: $3.600.000

De PGA Tour besluit het bewogen kalenderjaar met een ‘unofficial event’. Er zijn deze week geen punten voor de wereldranglijst of de FedEx Cup te verdienen, maar dat zal de pret niet drukken. Greg Norman organiseert ook dit jaar namelijk weer de QBE Shootout, waarin in koppels gespeeld wordt op de door hem ontworpen Gold Course. Twaalf koppels beginnen op vrijdag met één ronde scramble, op zaterdag wordt modified alternate shot gespeeld en de beslissing valt in de best-ball op zondag. 

Eén team waarmee we zeker rekening moeten houden in dit format, is dat bestaande uit heavy-hitters Tony Finau en Cameron Champ. Matthew Wolff bundelt de krachten met Abraham Ancer en zij gaan als favoriet bij de ‘bookies’ het toernooi in, terwijl Matt Kuchar en Harris English samen al twee keer wonnen. En wat kan Louis Oosthuizen met Bubba Watson aan zijn zijde? 

Televisie: Ziggo Sport Golf: vr 17:00-21:00, za 19:00-23:00, zo 18:00-22:00

Leaderboard