Topgolf

Drie dubbels voor Van Dam

De zware condities op Royal Troon hebben het op de eerste dag van het AIG Women's Open gewonnen van Anne van Dam. De Nederlandse maakte onder meer drie dubbel-bogeys en staat nog net bij de beste 100. Desondanks maakt ze nog alle kans op het weekend.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De verwachtingen waren nog zo hoog bij Anne van Dam voorafgaand aan de eerste major van het jaar. Ze had zich ingesteld op de harde wind die voorspeld was aan de Schotse westkust en dacht dat deze voor haar een voordeel kon zijn; de 24-jarige Arnhemse kan de bal immers goed laag slaan. Geheel tegen de verwachtingen in kende Van Dam een dramatische start, toen ze achtereenvolgens dubbel-bogey en nog drie bogeys maakte en al na vier holes op +5 stond. Nog voor de turn gemaakt te hebben was dat +7 geworden, door een nieuwe dubbel op 9.

Nog alles om voor te spelen

Van Dam herpakte zich kort door op 10 en 11 birdies op de kaart te zetten, echter volgde alweer direct de derde dubbel-bogey van de dag. Ze maakte birdie op 16 en leek de score nog wat draaglijker te gaan maken toen haar middellange putt recht op de hole afstevende, maar de bal bleef nét voor de cup liggen. Desondanks kon er nog een lachje vanaf bij Van Dam en caddie Maarten Lafeber. Toen ze even later voor haar 77 (+6 en de 88ste plaats) tekende, wist de Nederlandse dat ze ondanks een slechte eerste dag nog alle kans heeft om het weekend te halen. Niemand scoorde door de zware condities namelijk écht laag, wat ervoor heeft gezorgd dat je met +4 al bijna in de top-50 staat.

Drie slagen voorsprong Olson

Toen Van Dam haar score binnenbracht zag ze dat een van haar goede vriendinnen op de Tour tot op dat moment verantwoordelijk was voor de beste ronde van de dag. De Duitse Sophia Popov, die bij de Amerikaanse herstart nog de tas van de Nederlandse droeg en zich een week later met een top-10 klassering zélf kwalificeerde voor het Women's Open, was de eerste speelster die een score onder par over de streep trok: 70 en -1. Uiteindelijk deed alleen de Amerikaanse Amy Olson het met -4 (vijf birdies, één bogey) beter dan Popov, die gedeeld tweede staat met Marina Alex.

Leaderboard

Lees meer over
Topgolf Anne van Dam LPGA