Nieuws

Linkshandigendag: de switch van Chris

Elk jaar op 13 augustus is het ‘internationale linkshandigendag’. We gingen langs bij Chris Montgomery, die ons recent vertelde dat hij na veertig (!) jaar rechtshandig golfen wilde switchen naar linkshandig. Hoe vergaat het hem nu tijdens zijn lefty journey?

Chris is geboren in Stirling, Schotland. Op steenworp afstand van de golfbanen waar wij golfgekken allemaal weleens willen spelen. Met zijn opa mocht hij op driejarige leeftijd voor het eerst mee, naar… St Andrews, the home of golf. Vier jaar later speelde hij op beroemste baan van St Andrews: The Old Course. “Mijn opa was eigenlijk mijn pro en heeft mij vooral zelf veel laten spelen. Hier en daar gaf hij tips. Hij overleed al toen ik acht jaar was, veel te vroeg. Toen ik veertien werd, speelde ik voor mijn single handicap, speciaal voor opa.”

Uitdaging

Ruim veertig jaar speelde Chris rechtshandig, rond de handicap 4. Hij leerde het zichzelf allemaal aan. Zijn golfvrienden spelen met een handicap tussen 15 en 20. “Ze maakten steeds vaker geintjes: ‘Als jij nou eens linkshandig gaat spelen, dan kunnen wij ook weer eens winnen’. En toen dacht ik, let’s give it a shot!” Hij pakte een ijzertje 7 van een van zijn vrienden die linkshandig speelt en dat ging best aardig.

Chris wist zeker dat hij met een consequent goed course management en zijn sterke korte spel best een eind zou kunnen zakken als hij vanaf dat moment linkshandig zou gaan spelen. En warempel na vijf qualifying rondes zakte zijn handicap al naar 25! “Ik beleef het plezier en de uitdaging om steeds beter te worden weer helemaal opnieuw. Ik kan het iedereen - die net als ik ook tweehandig kan darten, tennissen of cricket kan spelen - van harte aanraden.”

Ander perspectief

Natuurlijk was het even wennen om de golfbaan vanuit een ander perspectief te beleven. “Mijn golfhandschoentje probeer ik steeds aan de verkeerde hand aan te doen en ook mijn golftas staat dikwijls in de weg, die zet ik uit gewoonte rechts van de bal neer.” In het begin draaide ook zijn visualisatie dubbele uren. “Als er een dogleg naar links gaat, visualiseerde ik mijn slag eerst vanaf rechts. Totdat ik achter mijn bal ging staan: ‘shit, hij moet natuurlijk een draw meekrijgen.’ Dat betekende dus opnieuw visualiseren.”

Nu Chris deze lefty journey zo bewust ervaart, kan hij zich heel goed inleven in golfers die net zijn begonnen. “Mijn ervaring leert nu dat ik zover kom met consequent course management. Keep it simple, houd je bal in het spel en houd je hoofd leeg.”
Chris is niet van plan om terug te gaan naar rechtshandig. Hij spreekt zijn ambitie uit. “Ik wil in 2020 nog zakken tot handicap 17-18.”

Lees meer over
Interviews Fun