Topgolf

Alleen Besseling begint goed

Wil Besseling (-4) draait na dag 1 van de Celtic Classic goed mee bovenin het klassement. Bij de NK Strokeplay gaan Nordin van Tilburg en Hester Sicking voorlopig aan de leiding, terwijl Anne van Dam in Schotland haar openingsronde vrijdag af moet maken.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

Meteen vond Wil Besseling zijn draai op de natte, gure Twenty-Ten Course van Celtic Manor. Als een van de weinige spelers vond hij birdie op 2, de langste hole van de baan, om dat kort daarna op 4 nog eens te doen. De Noord-Hollander klopte pas echt aan de deur toen hij ook na de turn al snel twee slagen won, wat hem op -4 zelfs kort op de derde plaats bracht in het klassement. Aan het einde van de ronde moest Besseling toch nog één keer wat inleveren, maar dat repareerde hij weer vakkundig op de afsluitende par-5. Met zijn ronde 67 (-4) heeft hij de basis gelegd voor mogelijk een mooie week, na 18 holes staat hij gedeeld tiende. Dat is drie slagen achter leider Thomas Pieters. Achter de Belg staat een groot groepje op -5.

'Mindere ballen op juiste plek'

'Een zakelijke ronde vandaag', begon Besseling zijn nuchtere analyse na afloop. 'De mindere ballen kwamen op de juiste plek en daarnaast holede ik een paar mooie putts. Mentaal zat het allemaal op de juiste plek, rust en geduld was de key vandaag. Ik sloeg de bal niet goed genoeg om aanvallend te spelen, dus moest mijn marge pakken en nu gaan we kijken of het morgen weer iets beter kan. Maar de score was dus zeer mooi.'

Tot zover het goede nieuws vanuit Wales wat de Nederlanders betreft. Tweede starter Lars van Meijel incasseerde op de par-3 derde een quadruple bogey en kwam daar niet meer bovenop. Hij staat met +4 ver buiten de top-100, samen met Darius van Driel. De Leidschendammer bracht eveneens een 75 binnen. Dat had alles te maken met een dramatische stretch aan het einde van de ronde. Liefst vijf bogeys op rij zorgden ervoor dat Van Driel morgen iets speciaals nodig heeft om nog kans te maken op het weekend.

Ook Luiten moet aan de bak

Kans op het weekend heeft Joost Luiten nog iets meer, al wordt het ook voor hem hard werken wanneer hij morgenvroeg weer de baan in gaat. De Zuid-Hollander bewees zichzelf geen goede dienst toen hij bogey-bogey aan de dag begon, maar stelde al gauw orde op zaken door met twee birdies weer naar level par te gaan. Luiten kwam vervolgens weer in de 'zwarte' cijfers terecht toen hij vanaf de tee in de fairwaybunker belandde en de lange putt voor par niet viel, en kon het ditmaal niet meer repareren: +1 voor de man die op deze baan in 2014 het Wales Open won.

Leaderboard

Goede start, drukke vrijdag Van Dam

Anne van Dam moet morgenochtend vroeg uit de veren om haar eerste ronde in het Ladies Scottish Open af te maken. De Arnhemse ging als allerlaatste de baan in op The Renaissance Club en kon haar rondgang niet in één keer afmaken. Zes holes heeft ze morgen nog te spelen, plus haar tweede ronde. Van Dam staat met -2 (drie birdies, één bogey) gedeeld zevende na 12 holes op de linksbaan, op twee slagen van de Deense Nicole Broch Larsen.

Leaderboard

Sicking en Van Tilburg leiden op Houtrak

Dan over naar Golfclub Houtrak, waar dit weekend het belangrijkste amateurtoernooi van ons land wordt gespeeld: de Nederlandse kampioenschappen Strokeplay bij zowel de mannen als de vrouwen. Met beide regerend kampioenen (Dario Antonisse en Zhen Bontan) niet van de partij weten we in ieder geval zeker dat we twee nieuwe kampioenen krijgen.

Bij de mannen hebben er na de openingsdag twee golfers een gat van al drie slagen. Thom Hoetmer en Nordin van Tilburg brachten beiden een 67 binnen voor -5. Die laatste gold vooraf al als één van de absolute titelfavorieten, hij is immers na Kiet van der Weele (+6) de tweede man in het veld qua wereldranking. Ook het 15-jarige talent Loran Appel deed het met een ronde level par en de achtste plek meer dan aardig.

Bij de vrouwen staan er heel wat bekende namen in de bovenste regionen van het leaderboard. Daniëlle Modder, Anouk Sohier, Mayka Hoogeboom, Lauren Holmey en Anne-Sterre den Dunnen, allemaal staan ze in de top-10. Toch is de leiding voorlopig in handen van Hester Sicking, speelster van de Noordwijkse. Zij tekende voor een 69 en -3.

Leaderboard