Darius van Driel
Beeld: Golfsupport.nl

2de plaats Van Driel in Belgian Knockout

2 juni 2019 Redactie GOLF.NL
Golfer Darius van Driel is in Antwerpen tijdens de Belgian Knockout op de tweede plaats geëindigd. In de finale verloor de Nederlander van Guido Migliozzi.

Darius van Driel was deze week dé verrassing bij de Belgian Knockout op Rinkven International GC. De Challenge Tour speler plaatste zich met -8 na 36 holes overtuigend voor de knock-outfase en reeg vervolgens de zeges (5) aan elkaar om uiteindelijk pas in de finale te buigen voor Guido Migliozzi.

In die finale op zondagmiddag tegen Migliozzi - eerder dit jaar al de winnaar in Kenia - keek Van Driel, die vandaag zijn 30ste verjaardag viert, al gauw tegen een slag achterstand aan. De 22-jarige longhitter uit Italië noteerde namelijk direct een birdie. Op hole 3 stonden de mannen weer gelijk na een bogey van de Italiaan. 

Op hole 5 ging het voor Van Driel de verkeerde kant op. De Nederlander noteerde een bogey terwijl de Italiaan een birdie noteerde om twee slagen voorsprong te nemen. Na nog een bogey op 6 was het verschil zelfs drie slagen. Op 7 en 8 noteerde Van Driel birdies, maar dat deed Migliozzi ook en met een par op de slothole klaarde de Italiaanse rookie de klus. Het is voor Migliozzi de tweede European Tour zege van het seizoen. 

Een samenvatting van de slotdag van Ziggo Sport Golf:

Loading the player...

'Geweldige week'

'Aan het begin van de week had ik hiervoor getekend, maar achteraf besef je ook hoe dichtbij je een European Tour kaart was', zei Van Driel. 'Nu is het even zuur, maar ik ben natuurlijk heel blij met deze week. Als ik echt slecht had gespeeld in de finale was de teleurstelling denk ik groter geweest. Guido was in de finale heel erg goed, hij nam veel risico maar dat pakte ook goed uit voor hem.'

In veel van zijn gewonnen partijen kwam Van Driel vroeg voor te staan. In de finale was dat anders en was het de Nederlander die al vroeg onder druk stond. 'Als je op deze baan voor staat is het makkelijker om het af te maken, als je achter staat en slagen moet inhalen dan wordt het lastig op een smalle baan als Rinkven. Dan moet je toch risico nemen en dan komen de fouten.'

Ondanks het verlies in de finale kan Van Driel trots terugkijken op een mooie week. Naast een flinke cheque - iets meer dan 111 duizend euro - stijgt Van Driel flink op de wereldranglijst (momenteel staat Van Driel op nummer 434). Nu hij tweede is geworden stijgt Van Driel ook op de Race to Dubai: van de allerlaatste plek (293) naar de 109de plaats. Als Challenge Tour speler krijgt Van Driel niet veel mogelijkheden om te starten op de European Tour en is het de vraag of hij een kans heeft om niet via de Challenge Tour (top-15) te promoveren, maar dat direct via de European Tour (top-110 behoudt kaart) te doen.

Wat zegt Van Driel daar zelf over nu hij flink is gestegen op de Race to Dubai? De Nederlander blijft vooralsnog zijn pijlen richten op promotie. 

'Met de ranking die ik heb kom ik bijna geen European Tour toernooi in', zegt hij over zijn status op de European Tour als Challenge Tour speler. 'Zeker niet de grote Rolex Series toernooien. Als ik mijn kaart wil halen moet ik nog twee ton verdienen. Dat is een moeilijke opgave. Als ik dat probeer en het lukt niet én ik laat daarbij mijn Challenge Tour ranking versloffen dan heb je misschien een hoop geld verdiend, maar heb je uiteindelijk niks. Ik kan door deze prestatie het BMW International Open spelen over twee weken, maar ik ga er nog een nachtje over slapen of ik daar ga starten', aldus Van Driel. 

Vertrouwen

Van Driel kan hoe dan ook flink vertrouwen putten uit zijn indrukwekkende spel op Rinkven. Op zaterdag versloeg 'DvD' de Italianen Nino Bertasio en Edoardo Molinari. Eenmaal bij de laatste 16 moest de Deen Jeff Winther eraan geloven. 

Op de slotdag liet de Nederlander wederom oerdegelijk golf zien. Hij won in de ochtend in een spannende strijd met -2 van Mathew Southgate (-1). Vervolgens miste hij eigenlijk geen bal in zijn halve finale tegen de 42-jarige Gregory Havret. Met een score van -2 tegen de level par van de Fransman na 9 holes stelde de 30-jarige Nederlander een plek in de finale veilig.

Voor Van Driel is deze tweede plaats veruit zijn beste prestatie op de European Tour. In 2017 verdiende Van Driel 34.248,- euro met een 6de plaats in het Australian PGA. In zijn hele carrière verdiende Van Driel niet meer dan 40 duizend euro op de European Tour. Op de Challenge Tour verdiende Van Driel door de jaren heen bijna 180 duizend euro. 

Daan Huizing plaatste zich vrijdag ook voor de knock-outfase, maar verloor al in de eerste ronde van de Noor Kristoffer Reitan. De derde Nederlander die aan de start verscheen, Rowin Caron, slaagde er niet om zich te plaatsen voor het matchplayschema.

Leaderboard.

Havret en Van Driel waren zondagmiddag in de halve-finale aan elkaar gewaagd

Van Driel speelde de hele week uiterst precies, soms zelfs te precies:

Bijzonder format

'Het is niet goed voor de zenuwen dit format', zei Van Driel over de spelvorm in Antwerpen. 'Elke 9 holes is een soort finale. Matchplay is heel anders, als je daar 2 up staat met 3 te gaan weet je dat je goed zit, maar dat is in dit format niet het geval. Als je zelf een bogey maakt en je tegenstander een birdie kan het hard gaan', aldus Van Driel. 

In het met 1 miljoen euro gedoteerde toernooi van de European Tour waren de 144 spelers verdeeld in twee groepen van 72 man. Uit die beide groepen gaan na twee ronden 18 holes Strokeplay de beste 32 door naar de zaterdag. 64 spelers beginnen dan aan 9 holes Medal Matchplay partijen, de speler met de laagste score na negen holes gaat door naar de volgende ronde. Na zaterdag zijn er dan nog acht spelers over die zondagochtend beginnen aan de kwartfinales, gevolgd door de halve finales en de finale.

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden