golf.nl ijzers met één lengte Bryson DeChambeau
Bryson Dechambeau
Beeld: Getty Images

Toch een one-length ijzers revolutie?

28 januari 2019 Redactie GOLF.NL
Bryson DeChambeau won zondag met zeven slagen voorsprong de Dubai Desert Classic. De Amerikaan speelt met ijzers die allemaal dezelfde lengte hebben. ‘Voor mij, maar ook voor amateurgolfers, is dat de beste en makkelijkste manier om golf te spelen.’

Bryson DeChambeau wordt vaak ‘The mad scientist’ genoemd. De 25-jarige Amerikaan benadert golf op een wetenschappelijke manier en hij doet veel dingen anders dan alle andere topgolfers. Daar wordt nog wel eens lacherig over gedaan, maar nu de 25-jarige Amerikaan succes op succes stapelt groeit de bewondering én de nieuwsgierigheid naar DeChambeaus afwijkende aanpak.

Mis nooit meer wat! Klik hier en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Experimenteren

Op 15-jarige leeftijd las DeChambeau het boek The Golfing Machine van Homer Kelley. Hij raakte geobsedeerd door deze achttien woorden uit dat in 1969 uitgegeven boek: 

"…one Basic Plane Angle is to be used throughout the stroke without ‘a Variation’—that is, No Shift."

Dat klinkt flink ingewikkeld, maar simpel gesteld komt het er op neer dat er gestreefd moet worden naar eenzelfde swing met iedere club, of dat nou een ijzer-3 is of een wedge. DeChambeau geloofde heilig in de voordelen en ging experimenteren. Hij kwam al vrij snel uit op alle ijzers dezelfde lengte maken. Bij conventionele sets worden de shafts van de ijzers steeds ongeveer een halve inch langer, 36 inch in de wedges tot ongeveer 39 inch bij de langste ijzers. DeChambeau liet een set maken waarin de shafts van alle ijzers 37,5 inch lang zijn, de lengte van een ijzer-6. Ook het gewicht, de shaft flex en de lie angle van alles clubs moesten precies hetzelfde zijn. De balpositie en de set-up veranderen daardoor niet en zo kun je met iedere club steeds dezelfde swing produceren. 

Perfecte golfmachine

We zijn tien jaar verder, en met zijn one-length ijzers is DeChambeau de nummer 5 van de wereld. Van zijn laatste negen toernooien won hij er vier, drie op de PGA Tour en zondag in Dubai op de European Tour. Meer en  meer gaat DeChambeau op een perfecte golfmachine lijken. En met iedere overwinning popt de vraag op: is een set ijzers met dezelfde lengte ook iets voor de gewone amateurgolfers?

DeChambeau is er heel stellig over. ‘Ik ben honderd procent zeker dat golf voor amateurs ook makkelijker wordt met one-length ijzers. De wedges van traditionele golfsets zijn kort en zwaar en je staat dicht op de bal. Bij de langere ijzers sta je juist verder van de bal en die clubs zijn ook langer en lichter. Als de ijzers allemaal even lang en zwaar zijn is het veel makkelijker steeds goed contact te maken want je hoeft niets aan te passen.’ 

Revolutie

In april 2016 tekende DeChambeau een sponsorcontract bij Cobra. Dat merk bracht uiteraard ook one-length sets op de markt voor de amateurgolfers. Naar verluidt heeft Cobra wereldwijd ruim 40.000 van zulke sets verkocht. Dat is een mooi aantal, maar van een one-length revolutie is nog lang geen sprake. Maar als Bryson DeChambeau in dit tempo toernooien blijft winnen, gaat die revolutie er de komende jaren misschien toch komen.

Praktijktest

GOLF.NL publiceerde eerder over de one-length ijzers. In januari 2017 deden vier golfers een praktijktest. Geert Buitink, handicap 6,8, was heel enthousiast. 'Ik denk dat het door deze clubs het veel makkelijker wordt om het golf in de baan bij elkaar te houden. Ben ook heel benieuwd hoe straks de sand wedge van deze serie (zit niet standaard in de set, maar kan wel worden bijbesteld, red) in de bunkers aanvoelt. Kortom, ik kan niet wachten! Zodra ze straks in de winkels liggen, moet ik serieus in discussie met mijn vrouw.'

Klik hier voor het hele artikel.

Lees ook Alle ijzers even lang: hype of revolutie?

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

Equipment