PGA Tour professional Bryan Dechambeau bracht het spelen met 'one length' clubs onder de aandacht van het grote golfpubliek.
Beeld: Ronald Speijer

Praktijktest: ijzers met één lengte

5 januari 2017 Redactie GOLF.NL
In oktober 2016 kondigde Cobra de komst van de nieuwe King F7 One Length golfclubs aan. GOLF.NL kreeg de beschikking over de set en vroeg vier lezers na een praktijktest de vraag: bevorderen ijzers met één lengte daadwerkelijk de ontwikkeling van je spel of gaat het hier slechts om een slimme marketingtruc?

Het besluit van Cobra om ‘one length’ golfclubs op de markt te brengen, komt natuurlijk voort uit de sponsoring van Bryson DeChambeau. De markante PGA Tourpro bracht het spelen met dergelijke clubs onder de aandacht van het grote golfpubliek, nadat eerder al diverse firma’s tevergeefs hadden geprobeerd ijzers met één lengte aan de man te brengen. Cobra waagt een nieuwe poging met een set stokken die allemaal over de lengte en het gewicht van een ijzer 7 beschikken, waarbij alleen de loft per ijzer verschilt. De theorie hierachter is simpel: houding, swing en timing blijven bij iedere club hetzelfde, alleen de variatie in loft zorgt voor het verschil in afstand.

Zodra de clubs in het voorjaar van 2017 in de winkels liggen, onderwerpt GOLF.NL de One Length ijzers aan een grondige, specifieke test, inclusief FlightScope en/of TrackMan-data en de meningen van diverse pro’s. Maar om er nu al achter te komen of Cobra met hulp van DeChambeau daadwerkelijk een gat in de markt heeft gevonden, plaatsten wij onlangs een oproep voor een praktijktest op golfbaan De Hoge Dijk in Amsterdam. Uit meer dan tweehonderd aanmeldingen hebben we vier kandidaten met uiteenlopende handicap en golfervaring geselecteerd. Hier volgen hun bevindingen die we – zonder inmenging van de producent – hebben opgetekend.

Geert Buitink
Handicap: 6,8
Aantal jaren ervaring: 27
Speelt met: Callaway X14

“Deze clubs slaan over de hele lijn heel erg makkelijk. Ik moest bij de lange ijzers even wennen aan mijn kortere positie ten opzichte van de bal, maar daardoor sloeg ik ze wel heel soepel weg. Het snel switchen tussen verschillende ijzers, wordt een stuk eenvoudiger. Bij de normale lange ijzers ligt de bal wat meer naar links en heb ik een hogere swingsnelheid, maar nu sloeg ik de bal zoals ik met een relatief korte ijzer zou doen. Het eindresultaat is precies hetzelfde, want de ballen vliegen net zo ver. Bij de gap wedge van Cobra ‘pakte’ ik aanvankelijk vaak de mat omdat ik te dicht op de bal stond. Toen ik besefte dat ik ook de korte ballen met een set-up van een ijzer 7 moest benaderen, ging het beter. Had ik meteen een constante balvlucht met een normale hoogte. Ik sloeg soms zelfs ietsje hoger en verder dan met mijn eigen wedge. De draw die ik normaliter veel sla, zag ik ook met deze nieuwe clubs direct terugkomen. Wel vond ik het lastig in te schatten of ik met deze ijzers consistent de gewenste afstanden haal. Daarvoor zou ik ze eigenlijk een poosje in de baan moeten testen. Of met een FlightScope. Bij oude graphite shafts mis ik vaak een constante balvlucht, met deze set ging dat beter. De technologie van de shafts zal ondertussen best wat zijn verbeterd. Ik denk dat iedereen het voordeel van de One Length clubs kan ervaren. Maakt niet uit welke handicap je hebt. Want zowel beginnende als ervaren golfers hebben baat bij simpel spel. Ik denk dat het door deze clubs het veel makkelijker wordt om het golf in de baan bij elkaar te houden. Ben ook heel benieuwd hoe straks de sand wedge van deze serie (zit niet standaard in de set, maar kan wel worden bijbesteld, red) in de bunkers aanvoelt. Kortom, ik kan niet wachten! Zodra ze straks in de winkels liggen, moet ik serieus in discussie met mijn vrouw.” 

Yarno van Oort
Handicap: 16,0
Aantal jaren ervaring:  7
Speelt met: Ping Anser 2015

“Dat alle clubs dezelfde lengte hebben, vind ik heel grappig. Vooral omdat je aan de loft wel ziet of je bijvoorbeeld een wedge of ijzer 5 in handen hebt. In het begin had ik de neiging om bij de wedge toch dichter op de bal te staan maar je stand moet steeds hetzelfde zijn. Door de lengte van de shaft werd ik vanzelf gecorrigeerd. De meeste moeite had ik met de langere ijzers. Ik vond het lastig om dezelfde swing te houden als bij een ijzer 7, want dat ben ik met mijn eigen set niet gewend. Uiteindelijk maakt die One Length set het je wel makkelijker omdat je bij iedere club steeds dezelfde slag maakt. Hierdoor kom je sneller en makkelijker in een goed ritme. De balvlucht was iets lager, de afstand hetzelfde als bij mijn eigen clubs. Ik ben gewend een lichte fade te slaan, nu zat er wat vaker een draw tussen. De ballen blijven voor mijn gevoel dus wat stabieler in het midden ‘hangen’. Ik heb begrepen dat deze clubs ook met een stalen shaft beschikbaar komen. Daardoor wordt het voor mij nog interessanter. Misschien dat ik er dan voor kies mijn langere ijzers – vanaf ijzer 2 – op dezelfde lengte te kopen, en mijn korte clubs en wedges op de normale lengte te houden. Wellicht zorgt juist deze combinatie ervoor dat ik straks het maximale uit mijn spel kan halen.”

Bas Dalmeijer
Handicap: 21,8
Aantal jaren ervaring: 8
Speelt met: Mitsushiba Viper

“Het verschil met mijn eigen set is onmiskenbaar. Alsof ik nu zeven ijzers 7 naast elkaar zie staan. Dat is even wennen. Aan de andere kant voelt het heel vertrouwd, want een ijzer 7 is de club waarmee ik heb leren golfen. Logisch dat ik met die club heel relaxt kon slaan en een prima balvlucht zag. Bij de wedges had ik eerst de neiging korter te grippen. Als ik de ballen goed raakte, had ik het gevoel dat ze vaker rechtdoor gingen dan bij mijn eigen clubs. Maar na één keer oefenen, durf ik daar nog geen serieuze conclusies aan te verbinden. Al met al ben ik heel tevreden met de eerste indrukken. Ik denk dat ook de betere golfer profijt heeft van een constante swing bij verschillende afstanden. Voor mijzelf is het interessant omdat ik hier een set zie waarmee ik in potentie weer stappen kan maken, vooral omdat ik niet al te vaak op de baan sta. Het enige dat ik hoef te onthouden is de swing van mijn ijzer 7 en dan kom ik een heel eind.”

Ivo Blokker
Handicap: 33,6
Aantal jaren ervaring: 11
Speelt met: Callaway X20

“Ik hoefde niet te wennen, de clubs voelden niet vreemd aan. Het is lastig deze set met mijn clubs te vergelijken, want de shafts lijken wat stijver. Ook zijn het gewicht (zwaarder) en de grips (dunner) anders dan ik gewend ben. Desondanks voelde het natuurlijk aan. Bij de gap en pitching wedge was het wat raar dat ik rechterop moest staan vanwege de langere clublengte. De ballen leken wat hoger te gaan dan bij mijn eigen wedges, maar vanaf de ijzer 6 juist wat lager. De variatie in lengte bij de single length clubs is kleiner. Met mijn eigen 5 sla ik in principe 150 meter, bij een goede slag misschien 160 en bij een slechte 120 meter. Bij de nieuwe set is die variatie in afstanden minder aanwezig, zo lijkt het. Ik sla ze ietsje korter, zeg 145 meter, maar ze komen zelden onder de 130 meter. Ik heb vaak een fade in mijn slag. Bij de One Length ook, maar minder sterk. Dat zag ik vooral terug bij de ijzers 5 en 6. Deze vond ik makkelijker slaan dan mijn eigen clubs. Bij de korte ijzers werd de houding wezenlijk anders dus dat heeft meer tijd nodig om onder de knie te krijgen. Zodra ik toe ben aan nieuwe clubs, is dit een serieuze optie. Ik ben wel zo Hollands om de kat uit de boom te kijken en af te wachten voor welke prijs ze straks in de winkels liggen.” 

Tekst: Edwin Ammerlaan. Beeld: Ronald Speijer. Dit artikel verscheen eerder in GOLF.NL Weekly 24.

Cobra King F7 One Length

Alle King F7 One Length clubs beschikken over de lengte en het gewicht van een ijzer 7. Om dat mogelijk te maken, is het gewicht van het clubhoofd bij de andere ijzers aangepast. Het blad van de hogere ijzers (8-PW, GW) is immers groter en moest daarom progressief lichter worden gemaakt. De lagere ijzers (5 en 6) hebben daarentegen een kleiner clubblad dat extra gewicht mee moest krijgen. Zo weegt iedere club (met een Fujikura Pro 63i graphite shaft) nu exact 380 gram. De F7 One Length ijzers komen overigens ook met True Temper King F7 stalen shafts beschikbaar. De clubs liggen rond februari 2017 in de golfshops.

Adviesverkoopprijzen:  685 euro (staal, 5-PW), 770 euro (graphite, 5-PW).

cobragolf.com

Lees meer over

Equipment