Golfregels: bal tegen hark

Golfregels: bal tegen hark

27 mei 2018 Redactie GOLF.NL
Het komt af en toe voor dat een golfbal in de bunker tegen de hark aan ligt. Wat zeggen de regels?

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


Het antwoord is eenvoudig: een hark is een los obstakel en een los obstakel mag overal worden verwijderd worden, ook in een bunker. Als je bal hierbij beweegt, moet de bal worden teruggeplaatst. 

In de video bovenaan dit artikel zie je een voorbeeld van een bal die tegen een hark in de bunker tot stilstand is gekomen. De speler haalde er een referee bij en markeerde zijn bal voordat hij de hark verwijderde. 

Stel dat de hark net naast de bunker ligt en dat je bal tot stilstand komt tegen het losse obstakel? Ook dan mag je de hark verwijderen en ook dan moet je de bal terugplaatsen als de bal daarbij beweegt.

Hark in of buiten bunker?

Als de hark in de bunker ligt, kan het obstakel de rol van de bal beïnvloeden, in het nadeel of voordeel van de speler. Maar dat geldt ook als de hark buiten de bunker ligt. Je kunt daarom eindeloos discussiëren wat beter is: de hark in de bunker leggen of net buiten de bunker.

De meeste wedstrijdorganisatie vinden het beter als harken buiten de bunker worden geplaatst, met de steel in de lijn van het spel, aan de zijkant van de bunker. Dan is de kans minder groot dat de hark de rol van de bal beïnvloedt. Maar greenkeepers zien liever dat de hark in de bunker geplaatst wordt, dan hoeven ze bij het maaien niet van de machine af te stappen. Wat moet je doen? Informeer wat het beleid is op jouw baan en leg de hark zo terug als gewenst op jouw baan. 


Lees ook: Mag je een steentje uit een bunker verwijderen?

WAAR VIND IK DE GOLFREGELS? HIER!

Wil je regel(examen)vragen oefenen? Ga dan naar de pagina Test je regelkennis.