Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.
Sprinklers heb je op de hele baan maar de meeste liggen op de fairway (want de rough wordt op de meeste banen niet gesproeid). Wat mag je doen als je bal op een sproeikop eindigt of als je bij het maken van een swing last hebt van een sproeikop?
De sprinkler is een vast obstakel; daarom mag je zonder straf droppen als het putdekseltje 'een belemmering vormt voor de stand van de speler of de ruimte voor zijn voorgenomen swing'.
Als je bal bij een afslag ongunstig stuitert op een sproeihoofd van de beregening, dan heb je gewoon pech. Lees hier meer over de regels omtrent sprinklers.
Bij veel regen ontstaan er op een fairway eerder plassen dan op de green. Elke plas water die ontstaan is door regen of omdat er iets fout gaat in de irrigatie heet in de regels ‘tijdelijk water’. Tijdelijk water is in het regelboekje een 'abnormale terreinomstandigheid' (regel 25) en die mag je zonder straf ontwijken.
Je hebt niet alleen recht op een free drop als je bal in het tijdelijke water ligt maar ook als je bij je swing in tijdelijk water moet gaan staan. Maar het is niet zo dat je het recht hebt om de bal op de fairway te droppen, het is ook mogelijk dat je de bal moet laten vallen boven (semi)rough.
Want bij tijdelijk water op de fairway moet je het nearest point of relief bepalen, het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering waar je geen last meer hebt van de plas. Op het nearest point of relief plaats je een teetje in de grond en vervolgens moet de je de bal droppen binnen één stoklengte van dat punt en niet dichter bij de hole. Dus als de plas aan de rand van fairway ligt, dan is het goed mogelijk dat je in de rough moet droppen. Oneerlijk misschien, maar het is wel zo.
Lees hier meer details over tijdelijk water en hoe je moet handelen.
Bij uitstek op de fairway kan je bal eindigen op een plek waar een ander een plag heeft weggeslagen. Dan heb je pech; de regels geven je bij een bal in een divot niet het recht op een free drop.
In ernstige gevallen kun je wel overwegen om de bal onspeelbaar te verklaren maar dan moet je één strafslag bij je score optellen. Als je je bal onspeelbaar verklaart, dan zijn er drie opties:
1 Een bal spelen van de plek waar je het laatst gespeeld hebt;
2 Een bal droppen zover als je wilt achter het punt waar de bal lag, waarbij je de hole, het punt waar de bal lag en de plek waar de bal wordt gedropt op een rechte lijn moet houden;
3 Een bal droppen binnen twee stoklengten van de plek waar de bal lag, niet dichter bij de hole.
Lees een tip van Joost Luiten hoe je een bal uit een divot slaat of bekijk de video hieronder.
In de herfst en in zachte winters kan het voorkomen dat een bal vast in de grond komt te zitten na de landing. Als een bal ingebed in de fairway is - als een deel ervan (of 100 procent) onder de grond zit – heb je recht op een free drop. De bal moet worden gedropt zo dicht mogelijk bij de plek waar hij lag, maar niet dichter bij de hole. Je mag de bal schoonmaken voordat je de bal dropt.
Op sommige banen en in sommige wedstrijden mag je ook bij een ingebedde bal in de rough zonder strafslag droppen, maar dat is dan vastgelegd in een local rule. Lees hier meer over ingebedde ballen.
Je ziet vaak dat spelers een bal op de fairway even optillen om te kijken of het hun bal is, ook in wedstrijden en qualifying ronden. Dat mag niet zomaar op deze manier.
Hoe moet het wel? Het staat in Regel 12-2 en we vatten het hier kort samen. Voordat je je bal identificeert, moet je eerst vertellen dat je dat gaat doen aan je marker (of in matchplay aan je tegenstander). De marker of tegenstander krijgt dan namelijk een kans om mee te kijken bij het optillen en terugplaatsen. Je moet de bal vervolgens eerst met een teetje of muntje markeren zodat je hem op precies dezelfde plaats kunt terugleggen. En je mag de bal bij het identificeren niet schoonmaken.
Wil je regel(examen)vragen oefenen? Ga dan naar de pagina Test je regelkennis.