sproeikop

Veel gemaakte regelfouten - deel 4

19 december 2017 Redactie GOLF.NL
Wat mag je doen als je last hebt van een sproeikop? Het luistert erg nauw en daarom leiden sprinkler heads tot veel regelfouten.

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


Op de foto zie je een sproeikop (sprinkler head). Het afstandsplaatje erop geeft de afstand naar het midden of de voorkant van de green aan (dat verschilt per baan). Als de greenkeepers de golfbaan beregenen, komen de sprinkler heads omhoog en komt er water uit. 

Ze zijn in droge tijden hard nodig maar zorgen voor veel regelkwesties omdat er bijna altijd vier of meer sproeikoppen rondom een green liggen. Heel wat spelers nemen een free drop maar die krijg je niet altijd. Hier vertellen we wanneer je wel en niet een gratis drop krijgt.

Free drop:

1 Als je bal op een sprinkler ligt of er tegen aan, dan heb je recht op een free drop. Want de sproeikop zit vast in de grond en is een vast obstakel. (Bepaal het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering - nearest point of relief - en drop binnen één stoklengte van dat punt, niet dichter bij de hole; lees hier hoe dat moet.)

bal sprinkler golfbaan
Beeld: Golfsupport.nl


 

2 Als je met je stand last hebt van de sproeikop ('als het obstakel een belemmering vormt voor de stand van de speler of de ruimte voor zijn voorgenomen swing'), dan heb je ook recht op een free drop. 

Geen free drop:

1 Als je visueel last hebt van een sproeikop? Je kan wel ongehinderd de bal spelen maar er is een visuele, mentale hinder? Pech gehad. 

Overigens, wie bedenkt nou dat mentale last een aanleiding is voor een free drop? Dan kun je wel aan de gang blijven want golfers hebben voortdurend mentale last van iets. Toch heeft de vraag de Decisions gehaald:

Question: A player's ball lies several inches to the side of a sprinkler head. The sprinkler head does not physically interfere with the player's stance or the area of his intended swing. However, the sprinkler head bothers the player mentally. Is the player entitled to relief under Rule 24-2b? 
Answer: No. See Rule 24-2a.

2 Het komt ook voor dat je een prachtige bal slaat die vlak voor de green en de vlag op een sproeikop landt en hard naar links stuit, het water in. Free drop en opnieuw slaan? Nee, je hebt pech gehad.

Soms een free drop: 

Er zijn gevallen dat je bal vlakbij de green ligt maar dat er een sprinkler tussen je bal en de vlag zit. Je kunt de bal gewoon chippen of putten maar het sproeihoofd bevindt zich op je speellijn. Op sommige banen moet je de bal dan spelen zoals hij ligt, maar op andere banen krijg je een free drop. Dat hangt er vanaf of de baan de volgende local rule over 'line of play relief' hanteert:

'Als een bal door de baan ligt en de speellijn naar de hole wordt belemmerd door een vast obstakel op of binnen twee stoklengten van de green en binnen twee stoklengten van de bal, dan mag de speler de belemmering als volgt ontwijken: De bal moet worden opgenomen en gedropt op een punt zo dicht mogelijk bij de plek waar de bal lag, dat (a) niet dichter bij de hole is, (b) de belemmering ontwijkt en dat (c) niet in een hindernis of op een green is.'

Dat is dus een extra reden om altijd voordat je ergens gaat spelen de local rules van de baan te bestuderen. Dat is sowieso handig, daar kun je vaak je voordeel mee doen. De local rules van een baan staan meestal op de website en hangen altijd in of nabij het clubhuis.

In het regelboekje staat heel duidelijk waarom golfbanen de local rule hierboven mogen laten gelden:

'Op sommige banen zijn de voorgreens zo kort gemaaid, dat spelers liever putten van net buiten de green. Onder dergelijke omstandigheden kunnen vaste obstakels behoorlijk spel belemmeren en om die belemmering op de speellijn zonder straf te kunnen ontwijken, zou de Plaatselijke Regel gerechtvaardigd zijn.'

Het maakt de regels helaas wel weer ingewikkeld, dat de ene baan wel 'line of play relief' heeft en de andere niet. Wellicht dat het anders wordt bij de regelmodernisering per 1 januari 2019.
 

PS: Wees een beetje zuinig op de sproeikoppen want ze zijn duur en gevoelig. Rijd er niet met buggy's of trolleys overheen en stap er omheen. Dank namens alle greenkeepers!

Reacties

Vragen? Reacties? Laat weten wat je vindt. Plaats een reactie onderaan deze pagina of mail redactie@golf.nl.

Op de foto onder zien we een sproeikop op De Lage Vuursche, zo ver van de green dat de green onhaalbaar is en de afstand niet wordt aangegeven. Dream on!

sproeikop dream on sprinkler head
}