Een golfbal in tijdelijk water
Een bal in tijdelijk water
Beeld: Golfsupport.nl

Veel gemaakte regelfouten - deel 3

5 december 2017 Redactie GOLF.NL
In de wintermaanden zetten we de meest gemaakte regelfouten op een rij. Deze week aandacht voor hoe je moet handelen bij 'tijdelijk water'.

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


Er zijn weinig regels die zo vaak overtreden worden als de regel omtrent 'tijdelijk water' (in het Engels: 'casual water'). Een bal die in een regenplas op de fairway ligt wordt bijvoorbeeld bijna altijd gedropt op de fairway. In veel gevallen is dat volgens de regels, maar soms, als de plas dicht bij de rough is, moet je in de rough droppen.

Wat is tijdelijk water?

Tijdelijk water is bijvoorbeeld een plas water die ontstaan is door regen of door irrigatie. (De precieze formulering in het regelboekje luidt: '"Tijdelijk water" is iedere tijdelijke concentratie van water op de baan die niet in een waterhindernis is en die zichtbaar is voordat of nadat de speler zijn stand inneemt.')

Tijdelijk water is in het regelboekje een 'abnormale terreinomstandigheid' en die omstandigheden vallen onder regel 25

Abnormale terreinomstandigheden mag je zonder straf ontwijken. Je hebt overigens niet alleen recht op een free drop als je bal in het tijdelijke water ligt maar ook als je bij je swing in tijdelijk water moet gaan staan. Formeel gesproken geldt: 'Abnormale terreinomstandigheden mag je zonder straf ontwijken, wanneer zij de ligging van de bal, uw stand of uw swing belemmeren.'

Een belangrijke vraag is: waar houdt de plas op? Dat is waar je droog staat, waar je geen water meer ziet opwellen naast je schoenen. Gewoon als je gaat staan, niet als je gaat stampen.

Hoe te handelen?

Je hebt dus recht op een free drop en hierbij moet je de volgende procedure volgen: 

  1. Het 'nearest point of relief' bepalen (het nearest point of relief = het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering). Dat doe je met de club waarmee je van plan bent te gaan spelen. Zet een teetje in de grond bij het nearest point.
  2. Droppen bij het nearest point (droppen binnen één stoklengte van het teetje en niet dichter bij de hole). Om die stoklengte te bepalen, mag je elke stok in je tas gebruiken. Het is dus slim om de langste stok te gebruiken en dat is bij de meeste spelers de driver.

Het dichtstbijzijnde punt moet je ook bepalen als je een andere 'abnormale terreinomstandigheden' ontwijkt, bijvoorbeeld een stuk grond in bewerking, of een molshoop ('een gat, hoop of spoor gemaakt door een holgravend dier, een reptiel of een vogel'). Maar niet iedereen weet goed hoe je het nearest point moet bepalen. De illustratie hieronder legt uit hoe je dit moet doen als je grond in bewerking ontwijkt. Bij tijdelijk water is het niet anders.

dichtstbijzijnde punt zonder belemmering

Deze video van de USGA legt ook goed uit hoe je het nearest point bepaalt bij abnormale terreinomstandigheden of vaste obstakels:


Twee aantekeningen bij tijdelijk water, wat het allemaal toch weer een tikkeltje ingewikkelder maakt:

  • Bij tijdelijk water op de green, als je bal op de green ligt, mag je de bal plaatsen (niet droppen dus) op een plek waar je geen last meer hebt van het tijdelijke water. Ook als je bal droog ligt en als er een plas tussen je bal en de hole ligt. Het punt waar je de bal plaatst, kan ook buiten de green zijn.
  • Tijdelijk water in de bunker mag je ook zonder straf ontwijken maar je moet dan droppen in de bunker.

De straf als je fout handelt?

Als je de procedure niet goed volgt, dan speel je van de verkeerde plaats. In strokeplay (en stableford) betekent dat twee strafslagen, in matchplay is de straf verlies van de hole.

De juiste procedure bij tijdelijk water, ground under repair of een obstakel is makkelijker te onthouden als je onthoudt dat je altijd twee stappen moet doen: eerst het nearest point bepalen, dan droppen binnen één stoklengte van het nearest point.

Klik hier voor deel 2 van de serie over de meest gemaakte regelfouten: de 'onspeelbare bal' en de 'verloren bal'.

> Zijn sneeuw en ijs ook 'tijdelijk water'? Lees het in ons artikel over herfst- en winterregels.

Reacties

Wat zijn volgens jou de meest gemaakte regelfouten? Laat het ons weten door een reactie onderaan deze pagina te plaatsen of mail redactie@golf.nl

Lees meer over

Golfregels