Adam Scott met zijn lange putter
Adam Scott met zijn lange putter
Beeld: Getty Images

Twee putters in de tas

15 augustus 2018 Redactie GOLF.NL
Twee putters mee de baan in omdat je soms meer vertrouwen hebt in de ene dan de andere? Het mag en het gebeurt ook.

Adam Scott won afgelopen week bijna het US PGA Championship. De Australiër werd derde in de laatste major van het jaar. Met twee putters in zijn tas. 

Scott heeft een major gewonnen - de Masters van 2013 - met een verlengde putter (bezemsteelputter) in de tijd dat je een lange putter nog mocht verankeren tegen het lichaam. Spelen met een verlengde putter mag nog steeds maar je mag de stok sinds 2016 niet meer vastklemmen tegen de borst, buik of kin. 

De Australier worstelt sinds het verbod in 2016 behoorlijk met het putten. Hij speelt meestal met een aangepaste verlengde putter (die hij niet verankert) maar ook wel eens met een putter van een normale lengte. In 2016 won hij wel een toernooi (de Honda Classic) met een korte stok voor putts.

Op dag één, twee en vier van het US PGA (en de week daarvoor in de Bridgestone Invitational) had Scott een lange én een korte putter in de tas (een Scotty Cameron Kombi Long mallet een Scotty Cameron Newport 2 Timeless). Hij vond het zo belangrijk om beide putters mee te nemen dat hij er een van zijn vier wedges voor opofferde. Een golfer mag immers naar 14 stokken meenemen dus er moest een club uit de tas om ruimte te maken voor een tweede putter. 

Waarom twee putters? De 38-jarige Scott doet lange putts liever met een korte putter en korte putts met een lange putter. De korte putter kwam op Bellerive CC echter nooit uit de tas. Scott putte in de major wel veel beter dan normaal en dat had misschien te maken met het vertrouwen dat er voor elke situatie twee putters beschikbaar waren. Maar hij had vier putts meer moeten maken om te winnen van Brooks Koepka.

Twee putters de baan innemen is ongebruikelijk maar het mag. Twee drivers mag ook. Phil Mickelson had in de seizoenen 2006 en 2007 geregeld twee drivers zijn tas. De ene gebruikte hij voor draws en de andere voor fades.

Het verschil is dat er bij veel golfers nog steeds weerstand is tegen verlengde putters terwijl het niemand wat kan schelen als je twee of meer drivers in de baan meeneemt. Wat de kwestie extra ingewikkeld maakt is dat het niet altijd goed is te zien of een speler verankert. Sommige deskundigen en golfers denken dat Bernhard Langer zijn lange putter tegen zijn lichaam houdt. Zelf zegt de Duitser dat dit niet het geval is. 

De regels omtrent verankeren

Wat zeggen de regels precies? Spelers mogen de club bij het maken van een slag, of lange putter niet verankeren tegen het lichaam (bijvoorbeeld tegen de buik, borst of kin). Spelers deden dat omdat ze hierdoor extra houvast hadden. De lange putters zelf zijn nog steeds toegestaan en ook het verankeren van de putter tegen de onderarm is nog toegestaan. Voor een exact beeld van wat wel en niet mag, raadpleeg deze foto’s op de website van de R&A. De regelinstanties willen met deze regel een van de belangrijkste tradities van golf behouden, namelijk dat de speler de club vrijuit swingt.

Adm Scott in de slotronde van het US PGA.

Lees meer over

Golfregels Equipment