Henrik Stenson met afstandsmeter in een oefenronde
Beeld: Getty Images

Golf en geld: rangefinders

12 april 2017 Redactie GOLF.NL
In deze aflevering van 'Golf en geld' aandacht voor rangefinders. De fabrikanten van de laserapparatuur hopen dat de afstandsmeters toegelaten worden op de grote tours.

Twee weken geleden werd bekend dat de PGA Tour rangefinders gaat testen. De PGA Tour (de Amerikaanse Tour) wil met het onderzoek te weten komen wat de voors en tegens zijn als spelers een rangefinder in een wedstrijd gebruiken. 

Rangefinder is de Engelse naam voor het apparaat dat wij vaak met de Engelse naam laser aanduiden: een afstandsmeter (die op basis van lasertechnologie de afstand tot een doel bepaalt). De apparaten worden ook vaak 'distance-measuring devices' genoemd (DMD's). 

De test van de PGA Tour is interessant nieuws voor de rangefinder-industrie. De fabrikanten hopen dat de afstandsmeters toegelaten worden in Tourwedstrijden want dan zullen des te meer gewone golfers (onder de televisiekijkers) het voorbeeld van de pro's volgen en een rangefinder aanschaffen. 

Tourpro's gebruiken nu vaak een afstandsmeter in hun oefenronde, maar in wedstrijden is het niet toegestaan - dan moeten de pro en caddie afstanden inschatten aan de hand van markeringen door de toernooiorganisatie en aan de hand van baanboekjes. Alleen enkele satelliettours (kleinere circuits) staan wel toe dat pro's met afstandsmeters spelen.

Sneller spel?

Bij het onderzoek van de PGA Tour zullen afstandsmeters toegestaan worden in enkele wedstrijden van de Web.com Tour, PGA Tour Canada en PGA Tour Latinoamerica (divisies onder de PGA Tour). Het onderzoek begint half april.

De vraag van de PGA Tour is vooral of het spel sneller gaat als spelers (en caddies) afstandsmeters mogen gebruiken. De meningen lopen uiteen en de onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd, zijn ook niet eenduidig. 'Vandaar een echte test onder toernooiomstandigheden op één of meer van onze tours', zegt Andy Pazder, bij de PGA Tour verantwoordelijk voor toernooien. 

De PGA Tour gaat niet alleen kijken wat het effect van afstandsmeters is op de snelheid van het spel, ook wordt gekeken naar de 'optics': hoe het oogt als topspelers in een televisie-uitzending door rangefinders staan te turen.

Sommige spelers en caddies zijn fel tegen het toestaan van afstandsmeters omdat daarmee de kunst van het inschatten van afstanden zal verdwijnen.

Justin Rose zei onlangs dat een rangefinder het spel van Tourpro's niet gaat versnellen: 'We spelen niet één-afstand golf. We willen de afstand tot de achterkant van de green weten, de afstand over een bunker, de afstand tot een zekere helling. Het is dus niet zo simpel als "Ik heb 160 meter tot de vlag."Je maakt beslissingen op basis van wat er rond de vlag is.'

95 procent marktaandeel

Rangefinders hebben de afgelopen tien jaar snel terrein gewonnen op golfbanen. Daarvoor waren ze helemaal niet toegestaan en sindsdien zijn de regels voor clubgolfers langzaam versoepeld. Recreatieve spelers kiezen vaak voor een golfhorloge maar de betere golfer wil nog meer precisie dan GPS-apparaten kunnen bieden en koopt een laserapparaat. 

Bushnell is de grootste in de markt van rangefinders. Het Amerikaanse bedrijf heeft in eigen land een marktaandeel (pro's en amateurs) van 95 procent. In het Verenigd Koninkrijk is dat volgens Bushnell 80 tot 90 procent. Het nieuwste product van Bushnell is de Pro X2: lees hier meer. Andere bekende merken zijn Golf Buddy, Nikon, Callaway en Leupold. 

Golfplaza en Jumbo Golf verkopen rangefinders vanaf 150 euro. De duurste modellen in deze winkels kosten rond de 500 euro.


Denk je dat afstandsmeters op de grote tours een goed idee zijn? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.


Golf en geld

Augusta
De financiële kant van de Masters
05 apr
Tiger Woods en Roger Federer in 2007
Woods niet langer sporter met meeste prijzengeld
23 nov
Arnold Palmer in 2016
Palmer 2de op lijst dode grootverdieners
03 nov
arnold palmer wodka ketel one
Golf en geld: wodka en Arnold Palmer
21 sep
joost luiten
Luiten op de career money list
06 sep
Trump golfbanen
Golf en geld: dalende inkomsten op Trumps golfbanen
30 aug
golf shop
Golf en geld: de grootste afzetmarkten
23 aug
groen jasje Masters
Golf en geld: wat kost een groen Masters-jasje?
16 aug
Schrale troost voor gokker: laatste major goed voorspeld
14 aug
Golf4All Harderwijk
Golf en geld: 6-holes rondjes of afrekenen per hole
09 aug
Rory McIlroy en caddie J.P. Fitzgerald
Golf en geld: hoeveel verdient een caddie?
02 aug
Wolf Point Club
Golf en geld: privébaan te koop, $ 7,7 miljoen
26 jul
stenson
Golf en geld: gokken op golf
19 jul
Claret jug
Golf en geld: hoeveel procent wint de winnaar?
12 jul
Ryder Cup
Golf en geld: wat kost een kaartje voor de Ryder Cup?
05 jul
Brooks Koepka
Golf en geld: golfgokker maakt kans op £2 miljoen
28 jun
Bernhard Langer na zijn zege in mei in de Regions Tradition
Golf en geld: 22 miljoen euro verdiend (als senior)
21 jun
US Open golf tickets
Golf en geld: wat kost een kaartje voor het US Open?
14 jun
Rory McIlroy
Golf en geld: meest verdienende atleten in 2017
08 jun
The business Golfer
Golf en geld: 1 bedrijfslidmaatschap op 10+ topbanen
07 jun
BurgGolf
Golf en geld: prijsdifferentiatie op Nederlandse golfbanen
31 mei
PXG
Golf en geld: een wedge die duurder is dan een driver
24 mei
FedEx Cup
Golf en geld: FedEx verlengt contract maar stelt unieke eis
17 mei
Race to Dubai
Golf en geld: het prijzengeld op de European Tour
10 mei
Topgolf
Golf en geld: Topgolf naar Mexico, wanneer Europa?
03 mei
Padraig Harrington
Golf en geld: de eerste prijs in het Brits Open
26 apr
Race to Dubai
Golf en geld: hoeveel prijzengeld is kaartbehoud?
19 apr
Stenson
Golf en geld: rangefinders
12 apr
Rory McIlroy
Golf en geld: '$100 miljoen' voor McIlroy
06 apr
Augusta
Golf en geld: de Masters
29 mrt

Lees meer over

Equipment