Golf is veranderd. De gemiddelde driving distance in 2024 op de PGA Tour was 300 yards - op de DP World Tour is het 301 yards. In 1980, het eerste jaar dat er data werd verzameld op de PGA Tour, was het gemiddelde 257 yards. Dat is een stijging van 43 yards (39 meter).
Waar komt die 40 meter vandaan? Het heeft alles te maken met hoe de bal in het moderne golf gelanceerd wordt. Met een duur woord: de 'lanceercondities' zijn geoptimaliseerd. Je zou dit het beste kunnen zien als de optimale combinatie van snelheid, lanceerhoek en spin waarmee een golfbal wordt gelanceerd. Nieuwe kennis en ander materiaal heeft ervoor gezorgd dat golfers veel beter weten hoe de bal verder vliegt en wat ze met de driver moeten doen om dat voor elkaar te krijgen.
De gemiddelde clubhoofdsnelheid op de PGA Tour in 1980 was ongeveer 104 mijl per uur. In 2025 is dat 116
Met de komst van betere statistieken (zie pagina 23 van dit onderzoek) is duidelijk geworden dat lengte belangrijk is om succesvol op de tour te zijn. Goed zijn van de tee correleert meer met succes dan bijvoorbeeld goed kunnen putten (1). En dus wordt er ook meer getraind op de techniek om ver (en recht) te slaan met de driver. De techniek van spelers - en begrip van welke techniek nodig is om meer snelheid te genereren - is beter geworden.
Er is helaas minder data als het gaat om de vrouwen. Volgens een studie van Rutgers University steeg de gemiddelde driving distance op de LPGA Tour tussen 1993 en 2003 met 22 yards (20 meter), van 249,6 naar 271,6 yards. Ook bij de vrouwen is er sprake van een flinke stijging. Duidelijk is dat het golfmateriaal in de jaren 80 in ieder geval heel anders was (foto boven: Kathy Baker in actie op de LPGA in 1985).
De technologische ontwikkelingen in de driver en de bal zijn groot en hebben er voor gezorgd dat spelers de bal heel anders van de tee kunnen slaan. Minstens zo belangrijk zijn de launch monitors, bijvoorbeeld die van TrackMan en de GC Quad van Foresight. Dit zijn namelijk de apparaten waarmee je die lanceercondities van de golfbal kan meten. In het moderne golf zijn ze - in combinatie met goede coaching (!) - onmisbaar geworden. In het kort komt het hierop neer: ze hebben de balsnelheid verhoogd, de lanceerhoek vergroot en de spin verlaagd. Hieronder lichten we die drie elementen toe.
De hedendaagse tourprofessional is fitter en sterker. Drivers zijn ook lichter geworden dankzij lichtere graphite shafts (zonder dat dit ten koste is gegaan van de stijfheid of het buigprofiel). De gemiddelde clubhoofdsnelheid op de PGA Tour in 1980 was ongeveer 104 mijl per uur. In 2025 is dat 116. In 2007 was dat 112. Er zijn in 2025 dertig spelers die gemiddeld boven de 120 mijl per uur halen met hun driver. In 2007 waren dat er slechts 9.
Als je de bal ver wilt laten vliegen heb je spin nodig, maar niet te veel, want dat 'remt' de bal af
De mate waarin een golfer swingsnelheid kan vertalen naar balsnelheid is iets wat wordt aangeduid met smash factor. Als een swingsnelheid van 100 mijl per uur wordt omgezet in een balsnelheid van 150 mijl per uur, dan is de smash factor 1.5. Dit is ook direct de limiet van wat is toegestaan.
Een gemiddelde swingsnelheid van 116 mijl per uur resulteert in een balsnelheid van ongeveer 174 mijl per uur. Elk mijl extra aan balsnelheid geeft ongeveer 1,75 meter extra afstand. Een toename van 20 mijl in balsnelheid zou dus idealiter 35 meter extra afstand moeten opleveren. Een enorm verschil, dat ook deels te verklaren is door flexibele clubbladen (het 'trampoline effect') in drivers. Vroeger was dat trampoline-effect - en dus ook de smash factor - lager. Hoeveel precies is moeilijk te zeggen omdat er weinig smash factor-data uit het verleden beschikbaar is. Maar het is evident dat clubhoofdsnelheid tegenwoordig veel beter vertaald wordt naar balsnelheid dan vroeger.
In een andere artikel over loft hebben we al eens de vergelijking gemaakt met de tuinslang. Als je voldoende druk (balsnelheid) hebt kan je de slang (de lanceerhoek) hoger mikken zodat je plantjes in de tuin die verder weg staan ook met het water kan bereiken. De lanceerhoek van de moderne tourspeler ligt zo rond de 11/12 graden. De dynamische loft - de loft op het clubblad van de driver bij het moment van impact - is iets hoger, meestal zo rond de 14. Dat is de ideale hoek om een bal (als je een hoge swingsnelheid hebt) ver te kunnen slaan. Voor elke swing(snelheid) geldt dat er een optimale lanceerhoek is waarmee je de meeste afstand haalt.
Zoek in onderstaande tabel van PING op welke lanceerhoek en spin jij nodig hebt om de meeste afstand uit je clubhoofd/balsnelheid te halen. Stap 1: meet met een launch monitor wat je attack angle en balsnelheid is met de driver |
Als je de bal ver wilt laten vliegen heb je spin nodig, maar niet te veel, want dat 'remt' de bal af. Spin (en dimples) geeft een bal vleugels en voor een driver is een rpm (revoluties per minuut) van ongeveer 2.500 ideaal (al hangt dat dus ook af van je swingsnelheid en lanceerhoek). Dankzij lichtere materialen (denk aan titanium en koolstof) is het mogelijk om het zwaartepunt in het clubhoofd van een driver te verlagen. Een lager zwaartepunt zorgt voor een hogere lancering, maar ook voor meer spin.
Dankzij de komst van de Pro V1 van Titleist - die veel spint bij korte slagen, maar juist minder spint bij lange slagen - kreeg de bal niet te veel spin. Het is een wisselwerking, maar het nieuwe materiaal heeft ervoor gezorgd dat golfers in staat zijn gesteld om de bal anders te gaan lanceren, en dus niet andersom.
Ondanks die hogere balvlucht komen de ballen minder steil neer, waardoor de bal nog steeds een flink eind rolt
Het was niet ongebruikelijk dat spelers vroeger spingetallen haalden van 4.000 rpm met de driver. Om die spin enigszins binnen de perken te houden werd de loft verlaagd. Er waren in die tijd drivers met 5 graden loft (want meer loft betekent meer spin). De oude balata ballen spinden veel meer. Echte duck hooks (een bal die laag en extreem scherp naar links vertrekt lag altijd op de loer) of ballen die steil tegen de lucht in klommen (ook wel ballooning genoemd) kwamen veel meer voor.
Foresight Sports deed met behulp van software een simulatie en vergeleek de balvluchten van nu met die van tientallen jaren geleden en stelde vast dat de bal tegenwoordig zo'n 10 meter hoger vliegt. Ook opvallend: ondanks die hogere balvlucht komen de ballen minder steil neer, waardoor de bal nog steeds een flink eind rolt. Dat is mogelijk dankzij de moderne golfbal en de tientallen miljoenen die door merken als Titleist zijn geïnvesteerd in R&D. Zo zijn de dimplepatronen aerodynamisch verbeterd voor een lange vlucht en een minder steile landingshoek.
De simulatie van Foresight Sports bevestigt de impact van moderne lanceercondities op afstand in golf. In 1975 zou een bal met de technologie van toen - en de bijbehorende lanceercondities - ongeveer 253 yards vliegen, terwijl dezelfde bal in 2025 met de moderne technologie en bal zo’n 311 yards zou afleggen – een verschil van 58 yards (53 meter).
De enorme ontwikkeling in afstand is niet alleen relevant voor tourspelers, maar kan ook handige inzichten geven voor jou als amateur als je verder wilt slaan. Door (met bovenstaande tabel) te werken aan zaken zoals balsnelheid, lanceerhoek en spin, haal je meer uit je slagen. Het is verstandig om dit samen met een golfleraar, coach of PGA Professional te doen, zodat je - net als Rory McIlroy - het meeste uit je drives haalt.