Equipment

Dit moet je weten over golfballen

Door de jaren heen is de technologie in golfballen flink verbeterd. Als je golfballen gaat kopen, zijn dit de dingen die je moet weten over compressie, urethaan en het nut van verschillende lagen in golfballen.

Waarom heeft een moderne golfbal meerdere lagen?

Oude golfballen waren solide en hadden geen lagen en reageerden daarom op elke slag hetzelfde. De meeste drivingrangeballen zijn nog steeds solid of bestaan uit een buitenlaag en kern, de zogenaamde 2 piece-golfbal. Door lagen toe te voegen kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je iets meer spin genereert met lange ijzers en juist minder spin met de driver. Dat komt omdat je als golfer met een driver meer kracht uitoefent en daarmee ook een ander deel van de golfbal gebruikt. Hoe harder je slaat, hoe groter de invloed van de kern van de golfbal. Hoe rustiger je slaat, bijvoorbeeld met een wedge, hoe meer de buitenste lagen invloed hebben op de prestaties.

alles over golfballen

 

Natuurlijk kan je niet eindeloos lagen blijven toevoegen. Niet alleen omdat dit kostbaar is, maar ook omdat er op een gegeven moment geen verschil meer te merken is. Het is dus niet zo dat je een golfbal kan maken met 14 lagen zodat deze anders reageert op de 14 clubs in je tas (al zou dit de droom zijn van elk golfballenmerk). 

Sommige moderne golfballen hebben niet alleen lagen maar ook kernen die zachter zijn aan de binnenkant en harder aan de buitenkant. En ja, ook deze 'technologie' resulteert vaak in een duurdere golfbal. Vergeet ook niet dat er een maximum zit aan de snelheid van een golfbal en dat veel merken daarom inzetten op balvlucht en spineigenschappen om zich zo te kunnen onderscheiden van de concurrentie.

Waarom is de buitenlaag belangrijk?

Een ander belangrijk onderscheid in golfballen is de buitenlaag. Tourballen hebben een buitenlaag van urethaan, en deze polymeer zorgt ervoor dat de bal veel spin geeft op de bal, vooral bij korte slagen. Een bal met een zachte buitenlaag van urethaan rolt over het clubblad met meer frictie, terwijl een bal met een ionomeer buitenlaag meer over het clubblad glijdt met minder frictie - en minder frictie betekent minder spin. Het aanbrengen van deze laag (met hitte) is kostbaar en daarom zijn deze golfballen vaak een stuk duurder dan golfballen met een harde buitenlaag van ionomeer, bijvoorbeeld Surlyn (dat in 1964 is ontwikkeld door DuPont). Veel golfers waarderen urethaan omdat deze laag zacht aanvoelt.

Waarom spint een bal minder bij een drive?

Bij de driver genereer je meer clubhoofdsnelheid en oefen je meer kracht uit op een golfbal. Met een driver dring je dus dieper door in de golfbal. Dat zorgt ervoor dat een ander deel, namelijk het binnenste deel van de golfbal meer invloed heeft op de prestaties. Spin is het resultaat van een zachte laag over een harde laag. Bij een slag met de driver - waarbij je de dieper tot de bal binnendringt - is er sprake van een harde laag over een zachte laag. Kort samengevat: hoe langer de slag hoe meer de relatie tussen de middenlaag en de kern (dat is hard over zacht = lage spin) een rol speelt. Bij de wedges - waar je niet doordring tot de kern - gaat het om de relatie tussen de buitenlaag over de middenlaag (zacht over hard = veel spin)  Dit is ook precies de reden waarom je het verschil in prestaties (hoeveelheid spin) van golfballen vooral merkt bij de korte slagen, dus de slagen binnen de 100 meter.

Er is geen universele standaard voor compressie

Is de compressie belangrijk als je een bal kiest?

Als het gaat om golfballen komt de term compressie vaak voorbij. Hoe hoger de compressie, hoe harder de bal. Belangrijk om te weten is dat er (net als bij de flexibiliteit van shafts) geen universele standaard is en dat er verschillende meettechnieken worden gebruikt. Dus een bal met compressie 70 van merk X kan anders zijn dan een bal met compressie 70 van merk Y. 

alles over golfballen

Ook het gevoel bij een bal (zacht of hard) en de relatie met compressie kan verwarrend zijn. Zo kan een golfbal met een compressie van 90 en een urethaan buitenlaag zachter aanvoelen dan een bal met een compressie van 70 zonder urethaan. Er zijn veel golfballen die het woord 'soft' in hun naam hebben, terwijl deze ballen soms een hogere compressie hebben dan de golfballen die in reclames niet als 'soft' worden aangeduid. Oftewel, ga vooral op je eigen gevoel af en experimenteer zelf om te bepalen wat je fijn vindt.

Presteren goedkopere lakeballs slechter?

Lakeballs zijn populair onder golfers. Logisch, want deze golfballen die worden opgedoken zijn vaak flink goedkoper en presteren op het oog prima. Geheel zonder risico is het niet. Een golfbal is hygroscopisch. Dat betekent dat de kern vocht opneemt waardoor de compressie omlaag gaat en de bal zwaarder wordt, en dus beïnvloedt dat de prestaties. Vervolgens is de vraag hoe erg je dat vindt. Het is op het oog moeilijk vast te stellen hoe lang een bal in het water heeft gelegen als je een netje lakeballs koopt. Het is dus een beetje een gok. Als een golfbal niet lang in het water heeft gelegen, is deze prima te gebruiken, maar volgens experts neemt een bal na 12 uur al water op.  

Ballen met een lage compressie vliegen minder ver met de driver

Vliegt een harde bal met een hoge compressie verder (en een zachte minder ver)?

Een korte vuistregel als het gaat om compressie: ballen met een hoge compressie gaan vaker verder van de tee met een driver (al is dat een klein verschil). Ballen met een lage compressie voelen zachter aan en vliegen vaak verder met de ijzers. Het klopt dat spelers met een heel hoge swingsnelheid (meer dan 115 mijl per uur, het gemiddelde op de professionele tours) hier meer last van hebben en vaak wat afstand van de tee verliezen als ze een bal spelen met een hele lage compressie. Je zou kunnen zeggen dat ze de bal over-compressen. Dat is ook de reden dat alle tourspelers met een bal spelen die meestal een compressie heeft van 90 of meer. Als je een lagere swingsnelheid hebt hoef je je hier dus geen zorgen over te maken en kan je gewoon met een 'zachte' bal spelen als je dit fijn vindt.

alles over golfballen

Leuk feitje: onlangs kondigden de R&A en USGA nieuwe regels aan voor een golfbal voor de tour die minder ver moet vliegen. Er zijn nu al golfballen verkrijgbaar die een lagere compressie hebben en zo 'zacht' zijn dat ze aan deze nieuwe eisen voldoen...  

Hoe kies ik mijn golfbal? 

Wat moet je met al deze informatie? En hoe kies ik de beste golfbal? Het advies blijft om zelf te experimenteren met verschillende typen golfballen. Koop een paar verschillende ballen en ga vooral de korte slagen oefenen om het verschil te ervaren. Het zou ervoor kunnen zorgen dat je wat bewuster bent geworden van de golfbal die jij op dit moment gebruikt. Merk je verschil, dan is het de vraag of je bereid bent om voor een duurdere golfbal met urethaan te kiezen die meer spin genereert bij de korte slagen. De gouden tip blijft nog steeds: speel altijd met hetzelfde type bal. 

Lees meer over
Equipment