Je gaat nieuwe clubs kopen, maar je hebt geen idee welke shaft je nodig hebt. Dat is vervelend want er zijn eindeloos veel opties en het ene verkooppraatje klinkt nog mooier dan het andere. Als het gaat om shafts vliegt het jargon in het rond. Je hebt ze vast weleens gehoord op de drivingrange of in de golfshop: ‘Heb jij flex, regular of stiff?’ ‘Mijn shaft is heel licht met een laag kickpoint!’ ‘Zijn jouw shafts pured?’ Ingewikkeld? Dit zijn de 8 dingen die je moet weten over de shaft in golfclubs, de rest kan je vergeten.
Vaak wordt gezegd dat de shaft de motor is van de golfclub, maar de motor ben je zelf. Een shaft creëert geen energie, dat doe je echt zelf. De shaft is simpelweg een van de onderdelen van een golfclub en zorgt ervoor dat de energie die je met je swing creëert wordt overgebracht naar het clubhoofd en vervolgens naar de bal. Je kan niet zonder de shaft, maar dat geldt ook voor het clubhoofd en de grip. De shaft is dus NIET het belangrijkste onderdeel van de golfclub - en de golfers die zeggen van wel praten waarschijnlijk de verkoper na van wie ze net die shaft met een mooi laag kickpoint en torque hebben gekocht voor €329,-.
Er zijn geen slechte of goede shafts (ja, de shaft die doormidden breekt bij de eerste swing is ‘slecht’). Er zijn wel veel shafts die niet goed bij jou en je swing passen. Jij, de golfer, bent nog steeds de bepalende factor. Jij reageert op het gevoel van een shaft – bijvoorbeeld licht of zwaar – en dat zorgt ervoor dat je de bal moeilijker of juist makkelijker op het midden van het clubblad raakt. Maar dat wil nog niet zeggen dat de shaft ‘goed’ of ‘slecht’ is.
Het vinden van de juiste shaft begint bij de juiste lengte. Als die niet in orde is, heb je meer moeite om de bal goed constant en midden op het clubhoofd te raken. De volgende stap is het gewicht van de shaft. Iets wat licht is kan je sneller swingen, maar een zwaardere shaft zorgt voor meer stabiliteit. Het is belangrijk dat je een goede controle over de club hebt, en dat is moeilijk als de shaft te zwaar of te licht voor jou is.
Veel golfers kijken naar de shaft als ze de bal hoger, lager of met meer spin willen slaan. Als je naar het materiaal kijkt voor een oorzaak van ongewenste ballen (tip: een golfles werkt vaak veel effectiever…) kan je beter eerst naar het clubhoofd kijken, want de loft en de gewichtsverdeling in het clubhoofd hebben veel meer invloed op de balvlucht dan de shaft.
Als het gaat om shafts zijn veel golfers vooral bezig met de flexibiliteit. Dus is het een regular, stiff, extra stiff, ladies of senior flex shaft? Het is onverstandig om alleen op basis van de ‘flex’ een shaft te kiezen. Nogmaals: het juiste gewicht en lengte is belangrijker. Knoop het volgende goed in je oren: er is geen universele standaard als het gaat om de flexibiliteit/stijfheid van een shaft. Elke shaftfabrikant mag zelf bepalen hoe stijf een ‘stiff’ of ‘regular’ shaft is. Zo komt het vaak voor dat de regular flex van bedrijf X net zo stijf is als de stiff flex van bedrijf Y. Golfers die zeggen ‘ik heb sowieso een stiff shaft nodig’ moet je dus niet al te serieus nemen.
Als je een hoge swingsnelheid hebt – meer dan 100 mijl per uur – en een agressieve overgang van backswing naar downswing en een late ‘release’ (polsknik vlak voor impact), dan kan de shaft bij impact gebogen zijn, en dat kan invloed hebben op de stand van het clubhoofd (dynamic loft) en daarmee de hoogte en de hoeveelheid spin op de bal. Een stijvere shaft kan dan een beter resultaat opleveren. Als je niet zo’n hoge swingsnelheid hebt en geen late release, zal de shaft nauwelijks gebogen zijn bij impact en daarom is de flexibiliteit van de shaft voor veel golfers een stuk minder belangrijk dan het gewicht (dat een veel grotere invloed heeft op het al dan niet goed kunnen swingen van een club).
Elke golfer zal uiteindelijk een flex moeten kiezen als je clubs gaat kopen. De swingsnelheid kan een goed startpunt zijn bij het kiezen van de juiste shaft. Doorgaans hebben golfers met een hogere swingsnelheid meer baat bij een stijve shaft, maar er zijn genoeg voorbeelden van spelers met een snelle swing die betere ballen slaan met een meer flexibelere shaft. Voor sommige golfers geeft de ‘flex’ en het buigprofiel een bepaald gevoel en vertrouwen. De kans is groot dat je dan een betere swing maakt (met misschien zelfs wat meer swingsnelheid) en de bal goed op het clubblad raakt.
Maar hoe kies ik nou de goede shaft? Zoals gezegd in punt 7 gaat het vooral om gevoel en dat kan je alleen ervaren door verschillende shafts te proberen. Tijdens een fitting dus. Klopt de lengte? Voelt het gewicht en de balans van de club goed als je een swing maakt? Je swingt met meer overtuiging als de balans en het gewicht goed voelt. Met de juiste shaft ben je beter in staat om de bal midden op het blad te raken en krijg je een beter resultaat. En onthoud: slechte shafts bestaan niet, alleen shafts die niet bij jouw swing passen.