Zo leg je iedereen uit hoe groen golf is

Met de antwoorden op deze vijf veel gehoorde stellingen over golf en duurzaamheid kun je voortaan de critici duidelijk uitleggen dat golf juist een heel groene sport is (en misschien ook wel iets voor hen).

Wel eens meegemaakt? Je staat op een verjaardag enthousiast te vertellen dat je fervent golfer bent en na de vooroordelen dat het geen sport is en te duur, volgt het bezwaar dat golf belastend is voor het milieu. Je sputtert wat tegen maar weet eigenlijk ook niet helemaal hoe het zit. Met de antwoorden op deze stellingen ben je wel goed voorbereid.

1. Golfbanen verpesten de natuur

Golfbanen verpesten de natuur niet, ze zíjn natuur. Over het algemeen bestaat 60% van een golfbaan uit natuur en 40% uit bewerkte grond (bebouwing, bunkers, range, fairways, greens, tees, verharding). Golfbaaneigenaren zijn dus voor een groot deel natuurbeheerders en die rol nemen ze heel serieus. Dat blijkt ook wel uit het feit dat bijna de helft van de banen in Nederland het GEO­certificaat heeft, een internationaal keurmerk voor duurzaam golfbaanbeheer. Een van de speerpunten in duurzaam golfbaanbeheer is het vergroten van biodiversiteit, waarmee golf bijdraagt aan een belangrijke duurzaamheidsdoelstelling in de wereld. De natuur is enorm gebaat bij gebieden waarin ruimte wordt gemaakt voor die verdwijnende flora­ en faunasoorten.

Veel golfbanen zijn inmiddels ingericht om gebiedseigen soorten aan te trekken dankzij bewuste variatie in de vegetatie. Zo zijn er natuurvriendelijke zomen langs de bosranden, bloemen­ en kruidenrijke weiden, aflopende oevers en houtwallen. Ook nestkasten en insectenhotels dragen bij aan biodiversiteit. Uit onderzoek blijkt dat van 750 bedreigde dier­ en plantensoorten er 200 worden aangetroffen op golfbanen. Dit is 27 procent. Een mooi voorbeeld vormt Golfbaan het Woold in Asten. In 2000 werden er op natuurarme landbouwgrond 27 holes neergelegd en dankzij een systematische inventarisatie van jaren blijkt nu dat er 2237 verschillende organismen zijn waargenomen op de golfbaan. Daarmee heeft de aanleg van Golfbaan het Woold een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de biodiversiteit.

2. Golfbanen gebruiken gif om hun banen mooi te houden

Golfbanen gebruiken anno 2021 nauwelijks pesticiden meer, na een verduurzamingstraject van jaren waarbij er, vergeleken met de landbouw, al weinig werd gebruikt. Er wordt heel lokaal nog gespoten tegen enkele hardnekkige onkruiden zoals klaver, madeliefje en weegbree. Op de greens is de afname radicaal ten opzichte van zo’n 10 jaar geleden. Er wordt nog maar nul tot twee keer per jaar tegen acute schimmels zoals dollarspot of sneeuwschimmel gespoten. Dit is mede het gevolg van de toepassing van een wettelijk verplichte systematiek die uitgaat van planmatigheid en preventieve onderhoudswerkzaamheden zoals bezanden en prikken, en als allerlaatste redmiddel het gebruik van een pesticide.

Het mooie daarbij is dat, bij een goed en planmatig uitgevoerd verduurzamingstraject, de speelkwaliteit juist toeneemt, deze structureel wordt waardoor behalve in de zomermaanden het hele jaar door op betere golfbanen kan worden gespeeld!

3. Golfbanen verspillen heel veel water

Voor het besproeien van golfbanen wordt nooit leidingwater gebruikt. Het is grond­ of regenwater. Veel clubs hebben waterbuffers die gevuld worden bij hevige regenval en gebruikt kunnen worden in perioden van droogte. Er wordt gesproeid als het niet anders kan en dan alleen op de meest essentiële delen: de greens, tees en fairways. De beregeningssystemen zijn bovendien heel efficiënt ingesteld, op basis van vochtmetingen.

Voor het besproeien van golfbanen wordt nooit leidingwater gebruikt

Daarnaast werken greenkeepers steeds meer met de ‘natuur mee’ zoals vroeger, toen er geen chemische bestrijdingsmid­delen waren en automatische beregeningsinstallaties. Dit betekent dat in droge perioden het gras geelbruin wordt en in natte perioden groen. De golfbanen kleuren mee met de seizoenen. Er wordt dus niet gesproeid om de fairways het hele jaar groen te houden.

4. Kwijtgeraakte golfballen belasten het milieu enorm

Het is waar dat golfers veel golfballen kwijtraken. Tussen de bomen, in het water en in dichte struiken. Maar het is ook zo dat veel van die ballen worden teruggevonden. Door andere golfers of greenkeepers. Maar er zijn bijvoorbeeld ook duikers die golfballen uit het water vissenen ze weer als zogenoemde lakeballs verkopen. Golfballen hebben gemiddeld 7 ‘levens’; ze worden 7 keer opnieuw op de markt gebracht totdat ze ‘op’ zijn en bij een vuilverwerker terechtkomen. Toch zullen er ballen in de natuur blijven liggen. Daarom zijn veel innovatieve bedrijven gebrand op de ontwikkeling van ecogolfballen, ook al omdat het een lucratieve wereldwijde markt is.

Er bestaan al biologisch afbreekbare golfballen, maar nog niet van zodanige kwaliteit dat ze ballen van grote merken als Titleist kunnen beconcurreren. De research & development­afdelingen van die grote merken zitten ondertussen ook niet stil, dus het zal slechts een kwestie van tijd zijn dat de ecogolfbal zijn intrede doet. En de tees dan? Er zijn ook al biologisch afbreekbare golftees ter vervanging van houten en plastic exemplaren.

Beeld: Koen Suyk
Beeld: Koen Suyk

5. Golfbanen houden natuur exclusief voor golfers

Bijna alle clubhuizen van de 251 banen in Nederland zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Sterker nog, je bent er van harte welkom voor een kopje koffie, lunch of diner. Vaak met uitzicht op de prachtige natuur. Ook zijn er aardig wat golfbanen met openbare fiets­ en wandelpaden langs of zelfs op hun terrein. Zo heeft golfbaan Hitland een wandelroute op de baan, kun je ommetje lopen rond de holes van Toxandria en loopt het boswachterspad Bergse Bossen over de baan van De Hooge Rotterdamsche. Ook dienen clubhuizen als start­ en/of eindpunt van fiets­ en wandelroutes.

Bovendien, spelen op de banen is dan misschien exclusief voor golfers, maar hoe exclusief zijn golfers? Niet. Dus nodig je gesprekspartner, nu je hem of haar hebt kunnen overtuigen van de duurzaamheid van de sport, uit voor een kennismakingsles. Vervolgens krijgt hij of zij bij Golfstart 6 lessen inclusief baanpermissie voor 99 euro en kan deze nieuwe golfer net zo genieten als jij van de mooie natuur op al die prachtige Nederlandse golfbanen!

GOLFSTART - In 6 lessen de golfbaan op of in 10 lessen handicap 54 halen

Leren golfen begint hier!

Klik hier
Lees meer over
Go For Green Duurzaamheid