Beeld: Golfsupport.nl
De weg naar beter golf en een lagere handicap is er een van de lange adem. Enorme sprongen voorwaarts zijn zeldzaam en progressie gaat langzaam (iets met geduld en een schone zaak, toch?). Dat neemt niet weg dat als je structureel aan de goede dingen werkt, je je handicap kunt verlagen. Om te bepalen wat die 'goede dingen' zijn, zijn er gelukkig statistieken. Gelukkig hoef jij ze niet bij te houden en geven we hier per spelonderdeel wat algemene tips waar iedereen wat aan heeft.
Om met een belangrijke wijsheid (die ondersteunt wordt door statistieken) te beginnen: het is makkelijker om je scores te verbeteren door het aantal dubbel bogeys te verkleinen dan het maken van meer birdies.
Spelers met handicap 18 maken per ronde gemiddeld op vijf holes een dubbel bogey of erger. Spelers met handicap 8 doen dat op twee holes. Deze 'verpeste' holes vertegenwoordigen voor een groot deel het verschil tussen golfers met handicap 18 en 8. Als je kijkt naar het aantal birdies, dan verklaart dat voor slechts 10 procent het verschil in de totaalscore. Kort samengevat: de slechte slagen doen meer slecht dan de goede goed doen. Golf is dus een uitdaging waarbij je ernaar moet streven om de slechte slagen minder slecht te maken.
Golfers met handicap 18 verliezen zo'n drie slagen per ronde met slechte drives
Slechte holes kunnen natuurlijk op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld een afslag die out-of-bounds gaat, een topper die 10 meter vooruit komt, of een optelsom van matige slagen - bijvoorbeeld een matige chip gevolgd door een drie-putt.
Dat is dus het verschil tussen een golfer met handicap 18 en 8. Van de 10 slagen verschil in handicap komen er 4.5 door die 'rampen'. Als je daar de helft van weet te vermijden ben je al een heel eind op weg. Die andere 5.5 slagen zijn de optelsom van iets rechtere drives, approaches die net iets dichter bij de hole eindigen, iets betere chips en betere lag putts (dat zijn lange putts die je zo dichtbij de hole wil laten eindigen). Ga dus niet op jacht naar twee extra birdies, maar stel als doel om niet meer 5, maar 3 dubbel bogeys (of erger) te noteren.
Hier volgen per spelonderdeel een paar tips:
Golfers met handicap 18 verliezen zo'n drie slagen per ronde met slechte drives. Voor golfers met handicap 8 is dat 1.8 (en professionals 0.3). Wat kan je daaraan doen? Mik weg van de problemen en de hindernissen, ook als dat betekent dat je soms in de rough komt. Het voelt onwennig, maar mik (als je rechtshandig bent en er ligt rechts op de fairway of naast de green een waterhindernis) heel bewust 20 meter - of meer als je een slicer bent - verder naar links. Een tweede slag uit de rough is beter dan een derde slag vanaf de tee met een nieuwe bal. Nogmaals: je verlaagt je handicap door je slechte holes te beperken, niet door voor die ene wonderslag en perfecte hole te gaan die misschien een birdie kan opleveren. Mik dus lekker op links.
Het grootste verschil tussen iemand met handicap 0, 10, 20, 30 of 54 is de slag naar de green. De slag naar de green - de approach - draagt het meest bij aan het verschil tussen golfers van verschillende niveaus. Dat komt omdat je er veel slaat tijdens een ronde en er heel veel verschil is in vaardigheid als je iemand met handicap 5 en 25 met elkaar vergelijkt. Een golfer met handicap 18 verliest met de approaches 3.3 slagen per ronde, een golfer met handicap 8 slechts 1.4. Dat verschil komt vooral door slagen die te dik te dun of zelf met de hosel geraakt worden (de shank).
En de eeuwige gouden tip die nog steeds relevant is: neem voldoende club! Mik altijd op de achterkant van de green. Als je een gemiddelde golfer 50 ballen laat slaan en een cirkel trekt om al die ballen, ligt het middelpunt van die cirkel altijd voor de green. Experimenteer hiermee en noteer eens een ronde lang hoe ver voor of achter de vlag je approaches (tussen de 100 en 150 meter) eindigen. Als je het gemiddelde van deze afstand, of de mediaan, kan verlagen ben je hard op weg naar een lagere handicap.
Boven dit artikel is Minjee Lee afgebeeld. De Australische was vorig seizoen veruit de beste ijzerspeelster in golf en won iets meer dan 2(!) slagen per ronde op de rest van het veld met alleen haar ijzers. En dat was meer dan de beste ijzerspeler van de PGA Tour in 2022, Will Zalatoris (met iets meer dan 1 slag).
Als je iets verder van de green gaat kijken is er wel laaghangend fruit te vinden
Het klinkt logisch: golfers met handicap 18 raken gemiddeld vier greens in regulation, en dus zijn er veertien kansen om een up-and-down te maken. Wellicht denk je nu 'ik moet mijn chippen oefenen!'. Deze redenering gaat echter mank omdat die slagen lang niet allemaal dicht bij de green eindigen, en een kans op een up-and-down door een goede korte chip niet reëel is.
Als je iets verder van de green gaat kijken is er wel laaghangend fruit te vinden. Het is namelijk zo dat een golfer met handicap 18 dertien van dit soort slagen krijgt, dus slagen binnen de 50 meter. Een golfer met handicap 8 heeft gemiddeld 2.75 slagen nodig van die afstand. Terwijl een speler met handicap 18 3 slagen nodig heeft. Dat scheelt dus 13x0.25 slagen en dat is 3,25 slagen per ronde. Belangrijk is dat je deze 50-meterslagen ook oefent uit de bunker en vanuit de rough, omdat van de 13 slagen je vaak slechts 3 slagen van de fairway doet. Ook hier is het eerste doel om simpelweg de green te raken.
Experiment: sla op de oefengreen 10 putts van 10 tot 15 meter. Pak verschillende holes, een paar uphill putts, een paar downhill putts en een paar met een break van links naar rechts (of vice versa). Voor elke putt die binnen een meter eindigt krijg je een punt. Als je 5 punten haalt putt je als iemand met handicap 8. Het doel van deze oefening is duidelijk: je eerste putt moet dichter bij de hole komen zodat je de tweede putt niet meer mist.
Bovenstaande tips zijn tot stand gekomen op basis van Strokes Gained en tips van Mark Broadie, die deze methodologie heeft ontwikkeld, aangevuld met data verzameld door partijen als Arccos, Shot Scope en Golfmetrics.