Bekijk bovenstaande video om te zien welke oefeningen je kunt doen met hulpmiddelen. Hieronder zetten we de hulpmiddelen op een rij en leggen PGA Professionals Stein Vugts en Tim Talma waarom ze (niet) nuttig zijn.
Toursticks (20 euro)
Tim: “Toursticks moet iedereen in de tas hebben. Ze zijn goedkoop, je kan ze makkelijk meenemen en ze zijn ontzettend belangrijk voor de basis van golf. Je controleert er bijvoorbeeld het oplijnen mee. Je kunt nog zo’n mooie swing maken, als je niet naar het doel staat, komt de bal nooit bij de hole. Golfers kunnen ze ook goed zelf gebruiken zonder professional.”
Stein: “Aandacht voor balpositie kun je ook goed oefenen met toursticks. Ik leg de sticks zo neer dat je direct kunt zien waar de bal ligt ten opzichte van de voeten. Een constante balpositie is erg belangrijk maar vergeet niet te variëren tijdens het trainen.”
Tim: “De mogelijkheden met toursticks zijn oneindig. Bij mijn lessen gebruik ik ze ook voor andere oefeningen. Je kan ze door je riem halen, in de grond steken zodat je er ballen doorheen kan slaan of doorheen kan swingen.”
Puttspiegel (45 euro)
Stein: “De puttspiegel zie je veel op oefengreens op de verschillende Tours. Je kunt je
set up er uitstekend mee controleren. Er zijn hulpmiddelen waarmee je de zwaaibaan van je puttingstroke kunt verbeteren, maar onderzoek heeft aangetoond dat de vertrekrichting van de bal vooral bepaald wordt door de stand van het clubblad tijdens impact.”
Tim: “Je hoort vaak dat je ogen precies boven de bal moeten staan. Dat is achterhaald. Het is heel persoonlijk. Waar het om gaat, is dat je met je PGA Professional kijkt naar wat voor jou de beste houding en oogpositie is. Als je die hebt bepaald, kan je het met een puttspiegel controleren.”
Stein: “Als mensen bij mij komen omdat het niet loopt op de greens, controleren we eerst hoe het blad en het lichaam staan. Het gaat erom dat dat altijd hetzelfde is. Je gaat dan veel meer putts holen.”
Stabiliteitsstang (15 euro)
Stein: “Vanuit onbalans ontstaan fouten. Mensen willen van nature in balans blijven en zijn tijdens de swing daarom continu aan het corrigeren. Die correcties leiden vaak tot onzuiver balcontact. Met de stabiliteitsstang, die je makkelijk in je golftas kunt meenemen, word je bewust van je balans en voel je snel in welke houding je stabiel staat.”
Tim: “Zelf gebruik ik dit hulpmiddel niet heel veel bij de volle swing. Wel tijdens het putten. Ik zag dat ook Joost Luiten 'm samen met de puttspiegel gebruikt op de oefengreen om goed in balans en stil te blijven tijdens de puttingstroke.”
Stein: “Als je in de set-up te veel op je voervoeten staat, ga je in de opzwaai achterover leunen. Die correcties zorgen vaak voor minder goed balcontact. Als je dit hulpmiddel gebruikt, moet je wel opletten dat je niet passief wordt. Veel mensen zetten hun voeten vast, komen niet meer los en draaien niet meer met hun heupen.”
Tim: “Als je het bij de volle swing moeilijker wil maken, kan je van de stabiliteitsstang naar twee kussentjes gaan, en als dat nog niet moeilijk genoeg is naar de Bosu Bal, een veelgebruikt hulpmiddel van fysiotherapeuten.”
Impactbal (35 euro)
Stein: “Als je een golfer bent die moeite heeft om lichaam en armen goed samen te laten werken en connected te blijven, is deze Impact Ball een goed hulpmiddel. Door de bal tussen je voorarmen te klemmen moeten je lichaam en armen wel goed samenwerken.”
Tim: “Ik gebruik de bal vaak voor chip- en pitchoefeningen. Het zorgt ervoor dat spelers meer roteren vanuit het lichaam en minder met de armen naar de bal slaan. Je bewegingsvrijheid is beperkt dus ik gebruik het niet voor volle swings. Bij lange slagen wil je een grotere rotatie en dat is lastig met de Impact Ball.”
Stein: “Er zijn variaties van dit hulpmiddel, bijvoorbeeld in de vorm van een band of het zogenaamde Swingshirt. Deze zijn minder effectief omdat die het werk doen en je niet zelf je armen bij elkaar hoeft te houden. Als je dan zonder hulpmiddel gaat swingen, heb je de neiging om je armen juist naar buiten te drukken.”
Droogshampoo (2 euro)
Stein: “Dit is een leuke want je kan het in elke drogisterij kopen. Mensen kijken raar op als ik met een spuitbus droogshampoo aankom. Het spul werkt goed als impactspray. Je spuit het op je clubblad, slaat een paar ballen en je weet precies waar je de bal op het clubhoofd raakt.”
Tim: “Ik gebruik het bijna bij elke les en ik raad iedereen aan zelf een bus te kopen. Bekijk waar je de bal op het clubblad raakt en probeer te overdrijven. Probeer eens een bal helemaal op de teen of hiel te raken. Kijk wat het doet met je balvlucht.”
Stein: “Bij shanks is dit perfect. Je kan een shank technisch verklaren maar als je met de droogshampoo ziet dat je de bal op de hiel raakt, heb je direct een beter beeld van wat je fout doet. Het eigen oplossingsvermogen wordt dan meer aangesproken. Droogshampoo is een golfles van twee euro."
Tim: “Als iemand met een slice bij mij komt, ligt het niet altijd aan de swing. Zorg eerst dat je de bal midden op het blad raakt. Als die slice er dan nog steeds is, kunnen we naar de swing kijken.”
Tennisracket (15 euro)
Tim: “Ik maak graag gebruik van de ervaring die leerlingen in andere sporten hebben opgedaan. Dat kan bijvoorbeeld met een tennisracket. Als je op de tennisbaan een topspinbal wilt slaan, kom je van binnen op de bal in. In golf is het bij een draw (een bal met een curve van rechts naar links) niet anders. Bij een slice (van links naar rechts) is het precies andersom. Net als bij tennis kom je dan met een open blad van buiten naar binnen in op de bal.”
Stein: “De techniek kan je met duizend woorden uitleggen, maar het werkt veel sneller als je daar een andere sport voor kunt gebruiken. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan andere sporttechnieken, maar in elke sport zijn er bewegingen die je kunt vertalen naar golf. Hockey, voetbal of tennis, daar moet je gebruik van maken.