Instructie

Draai beter en sla verder

Hoe ver draai jij in met je heupen en schouders in je backswing? Waarschijnlijk een stukje minder ver dan de professionals. Dat is een belangrijke reden waarom de pro's de ballen zo veel verder en rechter dan de clubgolfers. Maar je kunt daar iets aan doen.

GolfTEC is een Amerikaans golfinstructie en clubfittingbedrijf waar meer dan 850 golfleraren werken die aan vele duizenden amateurs les hebben gegeven, vaak ook met behulp van video en andere technische middelen die het mogelijk maken de swings tot in detail te analyseren. GOLFTEC heeft in de loop der jaren de data van honderdduizenden swings van amateurs verzameld en bestudeerd. Het bedrijf analyseerde ook de swings van meer dan tweehonderd tourprofessionals. En ging vervolgens op zoek naar de belangrijkste verschillen.

 

Baat bij meer draai

Wat opvalt: halverwege de backswing (als de club parallel is aan de grond) hebben de pro’s de heupen en de schouders gemiddeld veel meer gedraaid dan de amateurs. Natuurlijk is niet één swing gelijk, en draaien sommige pro’s de heupen en schouders halverwege de backswing (veel) minder ver en komen ze toch tot een perfecte backswing. En andersom zijn er uiteraard ook heel wat amateurgolfers die de heupen en schouders wel voldoende draaien. Maar dat doet niets af aan het feit dat het onderzoek van GOLFTEC duidelijk aantoont dat het merendeel van de amateurgolfers veel baat zou hebben bij het meer en op de juiste manier draaien van de heupen en schouders.

 

Recept voor slice

Veel pro’s zitten volgens GOLFTEC halverwege de backswing al bijna op zestig graden schouderdraai. Uit de analyse van die duizenden swings van de gewone clubgolfers blijkt dat zij de schouders tien tot soms wel dertig graden minder hebben gedraaid in die fase van de swing. Terwijl de pro’s vervolgens mooi doordraaien naar negentig graden (of heel wat meer) schouderdraai, stoppen veel amateurs met draaien en tillen ze de club steil op. En dat zorgt in de downswing meestal voor een extreme swingbaan van buiten naar binnen, het recept voor een slice. Wil je die slice voorkomen én rechter en verder slaan? Bekijk de video hierboven!

Lees meer over
Instructie Golftips