Beter golfen

Hypnose: perfecte swing op je harde schijf?

Rustig ademhalen, visualiseren en positief denken. Zover gaan de meeste golfers wel. Maar hypnose? Nee, dat is vaak een brug te ver. Maar toch, zou jij jouw prachtige swing van de drivingrange niet op je ‘harde schijf’ willen zetten?
Je hebt de beste clubs, de mooiste kleding en eindeloos veel ballen geslagen op de drivingrange en oefengreens. Klaar om de baan in te gaan, niks staat je meer in de weg. Maar toch wel, zo blijkt al snel. Het zijn je gedachten, je ónbewuste gedachten om precies te zijn, die een loopje met je nemen.

Bij golf is er, meer dan in andere sporten, een groot verschil tussen hoe mensen in oefensituaties spelen en hoe zij presteren als het er echt om gaat. Hypnose kan mensen helpen hun potentieel te realiseren.

Hoe werkt hypnose?

Hypnose is een staat van bewustzijn, van verhoogde concentratie en diepe rust, waarin je makkelijk toegang krijgt tot je onderbewustzijn. In dit onderbewustzijn ligt alles opgeslagen wat je in je leven geleerd, ervaren, gevoeld en gehoord hebt. Het onderbewustzijn is de bron van overtuigingen, patronen en aangeleerde automatismen, die voor een groot deel je bewuste denken en handelen bepalen.

We spraken Rob de Groof, één van Europa's meest vooraanstaande hypnotherapeuten en eigenaar van HypnoseCentrum België. In zijn drie vestigingen in België komen ook golfers voor hulp. De Groof noemt de kritische factor: een automatische toetsing van alles wat je bewuste brein binnenkomt met wat je onderbewuste brein kent aan ervaringen en overtuigingen. Je zult niet zo snel een woeste zee inlopen omdat je in je onderbewustzijn weet dat dit gevaarlijk is.

Maar de kritische factor kan je ook in de weg zitten. Als je altijd gedacht hebt, en verteld bent, dat je een slechte putter bent, dan nestelt die gedachte zich in je onderbewustzijn. Hoe goed je daarna ook hebt leren putten, je onderbewustzijn houdt vast aan het bekende ‘ik kan niet putten’. En deze onderbewuste overtuiging geeft een overeenkomstig seintje naar je bewuste denken en stuurt ook jouw handelen op de green: je putt slechter dan je in feite zou kunnen putten.

Herprogrammering

Hypnose schakelt deze kritische factor tijdelijk uit. Het kan op die manier je onderbewustzijn herschrijven en -programmeren. In hypnose kunnen ongewenste en negatieve overtuigingen en patronen worden omgezet in positieve suggesties en waarheden. Een bekend voorbeeld is om bij verstokte rokers de overtuiging ‘ik ben een niet-roker’ in te bedden. Maar veelal gaat het om wijzigingen van overtuigingen dat iemand iets niet kan of durft, naar dat iemand iets juist wel kan of durft. Als de werkelijke situatie zich dan voordoet, zal het onderbewuste onze gevoelens en ons gedrag sturen op de manier waarop dit juist wenselijk is.

Voor wie?

Voor welk type golfer kan hypnose een uitkomst zijn. De Groof: “Wij zien over het algemeen golfers binnenkomen met twee soorten hulpvragen: de ene groep heeft een bepaalde mentale issue: last van een laag zelfvertrouwen, vergelijkt zich continu met zijn of haar medespelers, heeft last van mensen die toekijken, kwetterende vogels, opeens veranderende weersomstandigheden. Ook golfers die last hebben van de yips vallen in deze groep. In de andere groep zitten golfers die niet zozeer aan hun mentale spel willen werken, maar meer hun technische spel willen verbeteren, of een consistentere speler willen worden.”

“We kunnen golfers uit beide groepen helpen, maar geen wonderen verrichten. We kunnen van een middelmatige golfer geen single-handicapper maken. Of, zoals we in het Vlaams zeggen: ge kunt van een ezel geen koerspaard maken.” Hypnose kan golfers wel helpen hun potentieel te realiseren. Als ze die mooie swing wél op de drivingrange hebben, maar nooit bij het afslaan in een wedstrijd, is het betrekkelijk eenvoudig hen deze mooie swing onder hypnose te laten inbeelden. Om zo deze swing op hun harde schijf te zetten, en daar de eeuwige afzwaaiers-onder-druk van te wissen.

 

Zelfhypnose: Woods en Nicklaus

Tiger Woods, onlangs nog opgenomen in de Golf Hall of Fame, heeft altijd openlijk gesproken over het gebruik van hypnose, zelfhypnose in het bijzonder. Woods staat bekend om iemand die niet alleen veel uren stopte in zijn fysieke spel, maar ook als iemand die veel aandacht besteedde aan de mentale kant van de sport. En dit al vanaf jongs af aan.

Zelfhypnose werkt altijd met een trigger die in hypnose is ingesteld. Rob de Groof noemt dit “het installeren van een anker”. Dat kan het ballen van de vuist zijn, een vast zinnetje dat je opzegt of kijken naar een rode stip op je handschoen. Woods knipperde twee keer met zijn ogen en was dan, naar eigen zeggen, ‘in the zone’. Hierin vergat hij het publiek, het geluid, de druk van het moeten presenteren. Hij voer blind op wat zijn onderbewustzijn wist wat het moest doen. In zijn zelfhypnose kon hij zich enkel en alleen concentreren op zijn volgende slag.

Voorsprong Nicklaus

Ook Jack Nicklaus stond bekend om zijn ijzersterke mentale spel. Hij schijnt zelfs gezegd te hebben dat zelfhypnose hem jarenlang een voorsprong gaf ten opzichte van zijn tegenstanders.

Woods en Nicklaus, niet de minste golfers! Maar ook amateurgolfers kunnen zelfhypnose toepassen, zegt De Groof. “Je hóeft het niet te gebruiken, maar je kan het wel achter de hand houden voor als je het nodig hebt. Het vergt veel wilskracht om je 18-holes lang bewust af te sluiten van alle zaken die je spel negatief kunnen beïnvloeden. Als je merkt dat negatieve overtuigingen en patronen je spel insluipen, kan zelfhypnose een tool zijn om de controle weer terug te pakken.”

Hypnose anders dan visualisatie?

Eerder schreven we al over visualisatie. Visualiseren brengt de juiste hersencellen al voor de eigenlijke handeling met elkaar in verbinding. Zo ontstaat er een soort olifantenpaadje in het hoofd. Wanneer de echte situatie zich voordoet, bijvoorbeeld wanneer de golfer moet afslaan of putten, weet het lichaam precies hoe te handelen. Maar visualiseren is een bewuste handeling, waar hypnose juist met het onderbewustzijn werkt.

De Groof: “Het doel van hypnose en visualisatie is hetzelfde, maar met hypnose bereik je dat doel duizend keer sneller dan met visualisatie.” Dus een visualisatie dat je geen last meer hebt van de yips kan, maar dit moet je dan wel eindeloos veel keer herhalen. Onder hypnose kun je dat olifantenpaadje direct aanbrengen.

Geen quick fix

De Groof zegt hier wel bij dat hypnose geen ‘quick fix’ is. Dus dat de yips verdwijnen met een knip van zijn vingers, kan hij niet beloven. Bijna iedereen heeft baat bij hypnose, maar vaak zijn meerdere sessies nodig voordat het probleem verholpen is, of voordat er duidelijke verbetering zichtbaar is.

Hypnose steeds meer mainstream

De openheid van Woods en Niklaus over het gebruik van hypnose is uitzonderlijk. Veel professionele golfers houden dit voor zichzelf. Alsof het een teken van zwakte zou zijn. Maar is het niet zo dat golfers die hun spel van alle kanten benaderen en ook het mentale stuk serieus nemen en trainen, uiteindelijk aan het langste eind trekken?

Gelukkig specialiseren steeds meer hypnotiseurs zich in sporthypnose in het algemeen en hypnose voor golfers in het bijzonder. Ook De Groof, sinds een aantal jaar zelf een enthousiaste golfer, verwacht dat in de toekomst steeds meer golfers hypnose zullen inzetten om hun spel te verbeteren. Nederlands- en Engelstalige golfers kunnen hiervoor terecht op zijn website Hypnosis 4 golfers. De Groof geeft zijn hypnosesessies overigens ook online.

Lees meer over
Fit en Gezond