Topgolf

Drie vrouwen om van te houden: golf zou niet hetzelfde zijn geweest zonder deze grondleggers   

Het is vandaag Internationale Vrouwendag en daarom zetten wij drie speelsters in het zonnetje die belangrijk zijn geweest voor de sport en de ontwikkeling van vrouwengolf in het bijzonder. De Zweedse topgolfster Annika Sörenstam, ook wel 'Greatest Of All Time' genoemd. Miss Pearson, aan wie we het handicapsysteem te danken hebben. En Babe Didrikson-Zaharias, die een van dertien oprichtsters was van de LPGA Tour.

Annika Sörenstam, ‘Greatest Of All Time’

De Zweedse topgolfster Annika Sörenstam (foto bovenaan) wordt de ‘Greatest Of All Time’ genoemd, en daar zullen weinig mensen iets tegenin kunnen brengen. Ze won 72 officiële LPGA-toernooien, waaronder 10 majors en 18 andere internationale toernooien. Ze wordt ook wel ‘Ms. 59’ genoemd, vanwege het feit dat ze als eerste en tot nu toe enige vrouw een ronde van 59 noteerde tijdens een LPGA-toernooi. Na haar imposante carrière besteedde ze veel tijd aan haar gezin en zette ze meerdere succesvolle bedrijven op. Een inspiratie voor alle vrouwen!

Lees hier het volledige verhaal over Annika Sörenstam

Miss Issette Pearson Miller bedacht het handicap systeem
Beeld: Twitter: R&A Golf

Miss Pearson bedacht het handicapsysteem

Wist je dat het handicapsysteem dat we gebruiken bij golf initieel bedacht is door een vrouw? Golf begon als een elitaire en door mannen gedomineerde sport, maar tegen de eeuwwisseling (1899 op 1900 voor de duidelijkheid) ontstond een groeiende acceptatie van vrouwen in golf. In 1893 werd de Ladies Golf Union opgericht en Issette Pearson Miller (zie foto links/boven) bedacht het allereerste golfhandicapsysteem in 1896. Toch een leuk weetje dat uitgerekend een vrouw in die tijd zo intelligent en vooruitstrevend was om het systeem te bedenken en mannen te overtuigen van de werking ervan.

Lees hier het volledige verhaal over Miss Pearson die zorgde voor een golfrevolutie

Babe Didrikson-Zaharias had al drie olympische medailles voordat haar golfcarrière begon

Babe Zaharias in jongere jaren
Beeld: Getty Images

Als tiener werd haar weleens gevraagd: ‘Is er iets waar je niet mee kunt spelen?’, aangezien ze in veel sporten uitblonk. Haar antwoord: “Ja, met poppen.” Een van Amerika's belangrijkste vrouwelijke atleten is Mildred Ella 'Babe' Didrikson-Zaharias. Ze won olympisch goud en brak wereldrecords in meerdere disciplines van de atletiek.

Na de oogst van drie olympische medailles moest haar golfcarrière nog beginnen. Maar ook in die sport ging ze als een speer. Ze staat nog altijd in de boeken als recordhoudster, als snelst opkomende speler met tien, twintig en dertig overwinningen. Vervolgens was ze een van de dertien vrouwen die de Ladies Pro Golf Association (LPGA) oprichtte. Een multitalent met een onuitwisbare legacy.

Lees hier het volledige verhaal over Babe Didrikson-Zaharias en haar multitalent


Dutch Ladies Open 2024

Ter ere van Internationale Vrouwendag krijgen alle golfvrouwen een cadeautje, namelijk: gratis toegang tot het Dutch Ladies Open, gehouden van 19 tot en met 21 juli op de Hilversumsche Golfclub. Maar dat is nog niet alles - ze mogen ook nog eens een vrouwelijke gast meenemen om samen te genieten van dit bijzondere sportevenement!

Lees meer over
Achtergrond Vrouwengolf