Beeld: Merlijn Doomernik
Column

Schattig

Beeld: Merlijn Doomernik
Aafke Romeijn groeide op in een wereld die heel ver van golf afstond. Maar zie: zo veel jaartjes verder stapt ze een nieuwe belevingswereld in. Aflevering 5: dochter met een eigen golfstokje.

Het was al weken verschrikkelijk slecht weer, we zaten weer in een lockdown, dus besloten we om een mat te kopen. Eerst lachten we onszelf uit: wij, zo’n debiele golfmat zoals CEO’s in hun opzichtige kantoor hebben liggen? Maar goed: we verveelden ons, en onze golfleraar had gezegd dat we goed moesten blijven oefenen met putten. En in onze warme woonkamer was dat toch een stuk prettiger dan in de regenstorm op de green. En dus bestelden we zo’n ding, en rolden 'm uit dwars door de kamer. Vier meter is best lang, weet ik nu. Om precies te zijn: van de keuken tot aan de schuifdeur naar ons balkon.

Zo’n mat lijkt wel een laag lijm te hebben, de bal rolt een stuk minder soepel dan op gras

En zo ontstond een nieuwe lockdowntraditie. Sommige mensen gingen wandelen, anderen gingen schaken, wij keken elke avond twee afleveringen van Seinfeld en oefenden om beurten met putten. Dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt, trouwens. Zo’n mat lijkt wel een laag lijm te hebben, de bal rolt een stuk minder soepel dan op gras. Maar dat mag de pret niet drukken: avond na avond tikken we balletjes, en we worden steeds iets beter.

Eigen golfstokje

Na een week vroeg mijn dochter van vijf wat die “rare stokken” in de woonkamer deden. We legden haar uit dat we aan het oefenen waren met golfen. "Mag ik ook een keertje?" vroeg ze. Natuurlijk, geen probleem. We rolden de mat uit en legden haar uit wat de bedoeling was. Ze pakte mijn club en probeerde ons te imiteren. Ze ging op de mat staan, voeten netjes een beetje uit elkaar, en keek geconcentreerd naar het balletje. Het was het schattigste dat ik ooit gezien had. Ze oefende bijna een half uur met een focus die voor een vijfjarige vrij uitzonderlijk is, en de volgende dag wilde ze weer. Een paar weken later was het Sinterklaas, en bovenaan haar verlanglijstje stond: Mijn eigen golfstokje. Dat zo’n ding een club heet, heb ik haar later uitgelegd, natuurlijk.

Feest

Het weekend na Sinterklaas was het mooi weer, en mijn dochter vroeg of ze haar nieuwe clubje mocht uitproberen op “de grote baan”. En daar gingen we. Vanaf het moment dat ze de eerste hole in het oog kreeg op de putting green, was ze verkocht. Ze rende schaterlachend heen en weer, sloeg ondertussen al bijna beter balletjes dan wijzelf, en het was een feest om haar zo in haar element te zien. Onze golfleraar, die ook op de baan rondliep, viel het ook op. “Zou ze niet in ons kinderklasje willen?’ vroeg hij. “Jaaa!” riep mijn dochter meteen.

Als we haar nu op golfles zouden doen, waren we dan niet het ultieme yuppengezin?
En zo geschiedde. We hadden zelf aanvankelijk wel wat twijfels. Onze dochter is enig kind en we hebben de neiging om haar te verwennen - dat gaat haast vanzelf. Als we haar nu op golfles zouden doen, waren we dan niet het ultieme yuppengezin? Aan de andere kant: je kind zo blij en vrolijk bezig zien met sport is het mooiste wat er is, en voor haar heeft golf geen imago of status, het is gewoon slaan tegen een balletje. Dus: waarom ook niet.

Stiekem gluren

De eerste les regent het, maar dat mag de pret niet drukken. Een groepje van zes kinderen tussen vijf en twaalf jaar oud oefent onder de bezielende leiding van twee ervaren trainers met afslaan. De een slaat al als een ervaren golfer, met een beheerste swing, de ander (of meer specifiek: mijn vijfjarige smurf) snapt nog niet hoe je überhaupt een bal raakt. Ze doen allemaal hun stinkende best, en na een uur ben ik om: golf is echt een ontzettend leuke sport voor kinderen.

Neem je kinderen eens mee naar de baan. En als ze het leuk vinden: doe ze op les. Het heeft alles. Ze oefenen fijne en grove motoriek, ontwikkelen strategie, het heeft een competitie-element, en laten we wel wezen: het is gewoon knikkeren voor volwassenen. Kortom: in potentie gaat ieder kind golfen leuk vinden. Oh, en een mooi bijkomend voordeel van een kind op golfles: je kunt iedere week meegaan en zelf ondertussen een balletje slaan, terwijl je ondertussen stiekem gluurt naar het klasje van je zoon of dochter. Want geloof mij: niets zo aandoenlijk als een kind met een golfclubje.

Wie neem jij mee golfen?

Schrijf je samen in voor een gratis kennismakingsles bij jou in de buurt!

Klik hier
Lees meer over
Column
Aafke Romeijn

Aafke Romeijn zingt, schrijft en praat over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. En nu ook over golf, een wereld waar ze tot voor kort nóg geen weet van had.

}