E. Michiels, O'Connor, Van Waveren, en Ramshaw in de competitiewedstrijd Haagsche-Kennemer in 1924.

Sportieve en sociale binding

E. Michiels, O'Connor, Van Waveren en Ramshaw in de competitiewedstrijd Haagsche-Kennemer in 1924
Beeld: Lawn Tennis & Golf (1924)/NGA Early Golf
De NGF Competitie is een bijzondere clubuitwisseling waaraan ruim 17.000 golfers meedoen. Lees hier over de geschiedenis en kracht van de competitie.

In de zoektocht om golf populairder te maken, om de basis van de sport te verbreden, blijkt de inventiviteit nog groter te zijn dan al mocht worden verwacht. De golfwereld denkt meer van buiten naar binnen en de mogelijkheden om te moderniseren zijn groot.

Dat betekent niet dat de tal van traditionele waarden van golf overboord moeten worden gezet. Sterker, de kracht van de sport maakt het juist mogelijk om 'anders' te denken.

Golf is een sociale sport en dat element vormt vanaf dag 1 - in 1914 - de basis van de NGF: het is een organisatie waar clubs en niet individuele golfers lid van zijn. En wat is er mooier als die clubs en hun leden met elkaar de strijd aanbinden?

Al bijna honderd jaar geleden werd een competitie opgezet, blijkens de notulen uit mei 1920 van het N.G.C (Nederlandsch Golf Comité), de voorloper van de NGF:

'Eene competitie zal verspeeld worden met teams van 8 spelers (ook dames doen 18 heerentees) die lid moeten zijn der club, waarvoor zij uitkomen en behoudens toestemming van het N.G.C. in datzelfde kalenderjaar niet voor een andere club mogen uitkomen. De data zullen met onderling goedvinden door de betrokken club worden vastgesteld (van 15 Juni 15 November) foursomes gespeeld met handicap. De laagste handicap bovenaan enz. In foursomes speelt W.1 met W. 2, W. 3 met W. 4 enz. Winnen telt 1 punt, half telt 1⁄2 punt. (geen byes). De winnende club krijgt 1 punt in classificatie (bij gelijk aantal winpoints 1⁄2 punt). De clubs ontmoeten elkaar 2x (1 keer thuis, 1 keer uit).'

Maar de competitie begon al veel eerder. Al voor het begin van de 20ste eeuw, al voor de oprichting van de NGF hielden clubs - de Doornsche (nu De Pan), Haagsche, Hilversumsche en Rosendaelsche - een 'Nationaal Championaat'.

Er is geen enkel land in Europa dat een competitie heeft als Nederland. Er zijn in andere landen reeksen wedstrijden tussen clubs, maar niet op alle niveaus. Vaak zijn het alleen de eerste teams van een golfclub die eraan meedoen.

In het eerste seizoen, 1921, deden drie clubs en 24 spelers mee. De Haagsche, Hilversum en de Kennemer speelden in totaal zes wedstrijden. Anno 2016 zijn er iets meer dan 2.500 teams en daarmee ongeveer 17.500 spelers en speelsters. Die zijn goed voor meer dan 5.000 wedstrijden.

Met andere woorden, 'de competitie' past al bijna een eeuw in de traditie van het Nederlandse golf. Zoals molens, stroopwafels, haring en de Vierdaagse bij ons land horen.

Je merkt dat bij nieuwe clubs, waar het mee mogen doen aan de competitie als een teken van volwaardigheid wordt gezien, als het helemaal bij de NGF horen. Mede daardoor wordt door het meedoen aan de competitie een clubgevoel gekweekt. Het is voor veel golfers ook een doel om goed genoeg te zijn om voor je club uit te komen, een onderdeel dus van de Sportieve Ambitie.

De competitie heeft zijn eigen, vaak ongeschreven wetten. Etiquette, daar begint het Regelboekje mee. Kom daar maar eens bij een andere sport om. En Etiquette is ook de basis van de matches tussen de clubteams.

En natuurlijk de spelsoort: matchplay, de oervorm van golf. Alles is mogelijk, zelfs wat onmogelijk lijkt. Ook dat is de charme van de competitie. Ook dat spreekt bij alle golfers tot de verbeelding. Daarbij komt dat er allerlei vormen zijn. Niet alleen de Hoofdklasse met 36 holes op een dag, maar ook competities met matches over 27, 18 en 9 holes.

Onze NGF Competitie is ook de ideale manier om het seizoen te beginnen. Dat begint - in de wintermaanden - al bij het gezamenlijk oefenen.

Juist in een periode dat mensen misschien niet helemaal bij golf betrokken zijn, zie je al een enthousiasme ontstaan om er een mooi seizoen van te maken. Met het team, maar ook individueel.

Door de competitie in de vroege lente te organiseren, voelen golfers zich het hele jaar door met hun sport en met hun club verbonden. Zou je hem naar de nazomer verplaatsen, dan is het samen prepareren niet in dezelfde intensiteit mogelijk. Immers, in de zomermaanden staan de individuele rondjes, de eigen wedstrijden maar ook de vakantie centraal.

Toegegeven, de banen verkeren in het voorjaar - als het grootste gedeelte van de NGF-competities worden gespeeld - misschien niet altijd in topconditie. Is dat erg? We spelen matchplay in de competitie en dus zijn de omstandigheden voor iedereen gelijk. Bovendien, is dit niet de eerste zin uit het Regelboekje?

Play the ball as it lies, play the course as you find it.

De website golfgeschiedenis.nl maakt historische afbeeldingen en documenten omtrent de geschiedenis van golf, kolf en colf toegankelijk voor het publiek. Lees hier meer over golfgeschiedenis.nl.

}