Top 25 Instructie: putten en scoren

Golfoefening voor scoringsputts

Putten
Het doel bij korte putts is dat er zoveel mogelijk in de hole verdwijnen en dichtbij de hole eindigen.
Maar misschien nog wel belangrijker is de putt die we overhouden als we een putt van 2 tot 5 meter missen. Pro Tom van Haaren legt uit hoe je dit kan oefenen.

Ik maak in het putten onderscheid in drie soorten putts:

  1. De korte putt die in de hole móet. De focus ligt voor 80 procent op richting en voor 20 procent op snelheid.
  2. De scoringsputt die een kans heeft, maar bij een misser willen we een korte putt overhouden. De focus ligt voor 50 procent op richting en voor 50 procent op snelheid.
  3. De lange putt die kan vallen, maar vooral niet te ver van de hole moet eindigen. De focus ligt voor 20 procent op richting en 80 procent op snelheid.

Om je te helpen bij de scoringsputt heb ik een leuke oefening: start op anderhalve meter van de hole met drie ballen. Leg de vlag van de hole op de grond, zestig centimeter achter de hole. Speel de drie ballen met een volledige pre-shotroutine. Gaat de bal in de hole, dan is dat twee  punten. Gaat de bal voorbij de hole en stopt ie voor de vlag, dan krijg je één punt. Eindigt de bal voor de hole of rolt ie tegen de vlag, dan is dat nul punten. Als je vier punten of meer scoort, doe je de oefening vanaf een halve meter verder van de hole. 

Kijk hoe ver je komt met deze oefening. Je merkt dat je focus verandert van 100 procent richting naar 50 procent  richting en 50 procent afstand.

Scoring Putt Test

Putt steeds vijf ballen vanaf twee, drie en vier meter. In de hole is twee punten, mis maar voorbij de hole binnen een cirkel van zestig centimeter is één punt. Noteer het aantal punten achter de afstand. Tel de score van de drie afstanden bij elkaar op en vergelijk dat met jouw spelniveau.

Hcp 54: 10 punten
Hcp 45: 14 punten
Hcp 36: 15 punten
Hcp 27: 16 punten
Hcp 18: 17 punten
Hcp 9: 18 punten
Hcp 4: 19 punten
Hcp 0: 20 punten
Pro: 21 punten

Meer video's in deze categorie