Het begint bij goed oplijnen

Ik start mijn eerste trainingen altijd met oplijnen. Waarom? Omdat het heel belangrijk is en toch door veel golfers vaak wordt onderschat.

Fout: Te ver rechts

Rechtshandige golfers lijnen vaak naar rechts op. Waarom? Ze zetten hun lichaam – de voeten, heupen, schouders – in lijn met het doel. Het clubblad wijst dan automatisch rechts van het doel.

Goed: Clubblad op doel

Oplijnen is eigenlijk heel simpel. Het clubblad moet op het doel gericht zijn, het lichaam iets links, parallel aan de doellijn.

Denkbeeldige lijn

Zoals je in het filmpje ziet heb ik vier ballen neergelegd. Mijn doel is de auto op de drivingrange. Ik trek een denkbeeldige lijn door de ballen. De tweede bal van links ligt precies in lijn met de auto. Ik plaats nu eerst mijn clubblad daarmee in lijn. Met mijn voeten neem ik nog geen positie in. Als het clubblad staat, ga ik goed staan met mijn voeten, heupen en schouders links van de doellijn. Nu ben ik perfect opgelijnd. In de baan kun je natuurlijk geen ballen neerleggen. Kies daarom een punt binnen een meter van je bal in lijn met je doel, bijvoorbeeld een plukje gras dat omhoog steekt of een modderplekje. Blijf aandacht besteden aan goed oplijnen, dat doen de pro’s op de Tour ook.