Golf: wat heb je nodig? Beeld: Koen Suyk

Welk golfmateriaal heb je nodig?

Als je prettig wilt golfen, is het belangrijk dat je goede spullen en kleding hebt. Het is zeker niet nodig dat je alles al aanschaft vóór de eerste les. Laat je eerst goed voorlichten over het aanbod.

Heb je direct eigen golfclubs nodig?

Als je begint met golf, is het niet noodzakelijk om direct clubs aan te schaffen. Het is verstandig om je eerst goed te laten adviseren door je golfprofessional en je te oriënteren in een goede golfshop. Bij de (eerste) lessen kun je vaak clubs lenen of huren.

Waar moet je op letten?

Hierbij speelt je budget een belangrijke rol. Maar laat je niet te snel verleiden door een leuke aanbiedingsset of door gebruikte spullen van familie of vrienden, hoe goed dat ook is bedoeld. Golfclubs (of golfstokken) moeten passen bij je lichaamsbouw en golfswing. Een verkeerde set kan namelijk al snel leiden tot slecht balcontact, een verkeerde houding en verkeerde bewegingen en uiteindelijk ook tot blessures. Als je een set van een bekende kunt overnemen, neem deze dan mee naar de les en laat je professional beoordelen of die set geschikt voor je is. Over de aanschaf van golfclubs voor kinderen kun je hier alles lezen.

Samenstelling van de set

In het begin heb je geen hele set nodig. Een ijzer-5, -7, -9, pitchingwedge en sandwedge is vaak voldoende, aangevuld met een putter en een hout of hybride. Informeer of de set later nog is aan te vullen. Beter een goede halve set waarmee je nog een aantal jaren verder kunt, dan een minder goede hele set voor dezelfde prijs.

Kleding

Op de meeste golfbanen kun je dragen wat je wilt maar op sommige banen is een spijkerbroek of een heel kort rokje niet toegestaan en op sommige banen is een polo met kraag verplicht. Kies altijd voor kleding waarin je goed kunt draaien. Zoals bij elke sport is er speciale kleding waardoor je je prettiger voelt op de baan. In een ronde golf moet je jezelf kunnen beschermen tegen wind en regen, maar ook tegen de warmte en de zon. Spelen in november in Schotland vraagt een andere voorbereiding dan spelen in augustus in Zuid-Spanje.

Golfschoenen

In de golfbaan zijn golfschoenen bijna altijd wenselijk en verplicht. Het is wenselijk om al in een vroeg stadium goede golfschoenen met softspikes of vaste noppen aan te schaffen. Deze zorgen voor steun en grip met de ondergrond. Op de drivingrange zijn golfschoenen niet verplicht.

> Ga naar de hoofdpagina 'Beginnen met golf'.

  • Auteur Redactie GOLF.NL