Familie

Wat heb je nodig?

Beeld: Koen Suyk
Als je prettig wilt golfen, is het belangrijk dat je goede spullen en kleding hebt. Het is echter zeker niet nodig dat je vóór de eerste les alles aanschaft. Laat je eerst goed voorlichten over het aanbod.

Heb je direct eigen golfclubs nodig?

Als je begint met golf, is het niet noodzakelijk om direct clubs aan te schaffen. Het is verstandig om je eerst goed te laten adviseren door je golfprofessional en je te oriënteren in een goede golfshop. Bij de (eerste) lessen en voor het oefenen kun je vaak clubs lenen of huren.

Waar moet je op letten?

Hierbij speelt je budget een belangrijke rol. Laat je echter niet te snel verleiden door een leuke aanbiedingsset of door gebruikte spullen van familie of vrienden, hoe goed dat ook is bedoeld. Het zou ideaal zijn als de golfclubs (of golfstokken) passen bij je lichaamsbouw en golfswing. Een verkeerde set kan namelijk al snel leiden tot slecht balcontact, een verkeerde houding en verkeerde bewegingen en uiteindelijk ook tot blessures. Als je een set van een bekende kunt overnemen, neem deze dan mee naar de les en laat je professional beoordelen of die set geschikt voor je is. Over de aanschaf van golfclubs voor kinderen kun je hier alles lezen.

Het zou ideaal zijn als de golfclubs (of golfstokken) passen bij je lichaamsbouw en golfswing. 

Samenstelling van de set

In het begin heb je geen hele set nodig. Een ijzer-5, -7, -9, pitchingwedge en sandwedge is vaak voldoende, aangevuld met een putter en een hout of hybride. Informeer of de set later nog is aan te vullen. Beter een goede halve set waar je nog een aantal jaren mee verder kunt, dan een minder goede hele set voor dezelfde prijs.

Kleding

Kleding is erg persoonlijk. Op de golfbaan hoef je niet per se anders gekleed te gaan dan in het dagelijks leven. Zoals bij elke sport is er speciale kleding waardoor je je prettiger voelt op de baan. In een ronde golf moet je jezelf kunnen beschermen tegen wind en regen, maar ook tegen de warmte en de zon. Spelen in november in Schotland vraagt een andere voorbereiding dan spelen in augustus in Zuid-Spanje.

Golfschoenen

Op de golfbaan zijn golfschoenen bijna altijd verplicht, hoewel dit niet altijd voor de oefenfaciliteiten geldt. Het is wenselijk om al in een vroeg stadium goede golfschoenen met softspikes aan te schaffen. Deze zorgen voor steun en grip met de ondergrond.

  • Paginadatum 21 september 2015
  • Auteur Redactie GOLF.NL