Golfregels - examenvraag

Golfregelexamen

Het golfregelexamen is een toets voor beginnende golfers; er wordt getoetst of je de belangrijkste regels en de etiquette kent.

Het golfregelexamen kan worden gedaan vóór of na het behalen van baanpermissie. De meeste clubs bieden je de mogelijkheid om regelavonden op een club te volgen. Ook met de golfprofessional kun je de golfregels doornemen.

Bovendien kun je je op het examen voorbereiden via de website ngfgolfregelexamen.nl en via oefenmateriaal zoals de boeken ‘Golfregels voor startende golfers’ en ‘Oefenvragenboek voor het Golfregelexamen’. Deze boeken zijn via een golfbaan/-club/-professional te krijgen of te bestellen via golfboeken.nl. Ook bestaat er een dvd waar de regelsituaties wordt behandeld: ‘Golfregels in de praktijk’.

23 van de 30 goed

Het golfregelexamen is een schriftelijk examen (multiple choice) dat bestaat uit 30 vragen (tien etiquettevragen, 19 regelvragen en één stablefordvraag) waar je maximaal 60 minuten over mag doen. Je bent geslaagd als je 23 vragen goed hebt.

Het examen bestaat uit illustraties met verschillende regelsituaties in de praktijk. Je kunt de situatie in de baan zo herkennen. Tijdens het examen is het niet toegestaan om gebruik te maken van het regelboekje of enig ander referentiemateriaal. Meestal kan je op de club waar je lessen volgt, ook het examen doen.

Bereid je voor op het regelexamen - of test je kennis van de regels - met deze quiz.

Onbeperkt geldig

Na het behalen van het golfregelexamen registreert de club het resultaat en krijg je een schriftelijk bewijs van slagen mee. Dit bewijs is onbeperkt geldig. Bewaar dit goed en laat dit zien als je lid wordt bij een club. 

Zodra je je handicap registreert, word je lid bij een golfclub. Dit hoeft niet meteen een volwaardig lidmaatschap te zijn, je kunt ook alleen maar jouw handicap laten registreren bij een club die is aangesloten bij de NGF. 

Met het bewijs van slagen en zodra je het golfspel enigszins beheerst, kun je een qualifying kaart spelen om een handicap te behalen. Je gaat dan naar Stap 2 van het 9-Stappenplan.
N.B. Er zijn ook Engelse en Duitse examens beschikbaar.

Jeugd tot 14 jaar

Jeugdspelers die lid van een club zijn, volgen negen voorgeschreven regellessen in de praktijk, waarbij tijdens elke regelles de regelkennis wordt getest. Als een jonge speler alle regellessen heeft gevolgd, wordt hij geacht te zijn geslaagd voor het golfregelexamen. Als blijkt dat een jeugdspeler de kennis niet goed genoeg beheerst, krijgt hij enkele herhalingslessen, waarna hij alsnog slaagt voor het golfregelexamen. Zie ook het Reglement Clubhandicap 54.

Mondeling examen

In uitzonderlijke gevallen mag de examinator het golfregelexamen mondeling afnemen. Dit geldt onder andere voor spelers die geen Nederlands, Duits of Engels spreken en/of schrijven, kandidaten die al twee keer zijn gezakt, kandidaten die dyslectisch zijn, jeugdspelers die geen lid zijn van een club en die geen regellessen krijgen en andere bijzondere gevallen, ter beoordeling van de NGF. De kandidaat moet in dat geval 20 vragen in de praktijk beantwoorden. Hiervan moeten er 15 goed zijn.

Mocht je vragen hebben over het examen, dan kun je deze mailen aan Christine Saxton.

> Ga naar de hoofdpagina 'Beginnen met golf'.

  • Auteur Redactie GOLF.NL