Spelersprofiel

Anne van Dam

Naam
Anne van Dam
Geboorteplaats
Arnhem
Geboortedatum
2 oktober 1995
Lengte
1,82 meter
Gewicht
70 kilo
Professional sinds
2015
Overwinningen
Xiamen Open China 2016
Estrella Damm Ladies Open 2018
Andalucia Costa del Sol Open de Espana 2018
Canberra Classic 2019
Anne van Dam (1995) is de beste Nederlandse golfster. De Arnhemse speelt op de Ladies European Tour (LET), het hoogste niveau in Europa, en de LPGA Tour, het hoogste niveau wereldwijd. Anne wordt alom geroemd om haar krachtige swing en verre drives.

Anne van Dam werd geboren in Arnhem op 2 oktober 1995. Sinds 2015 speelt ze op de Ladies European Tour (LET), het hoogste niveau in Europa. In dat jaar won ze haar eerste toernooi als pro maar dat was een wedstrijd van een divisie onder de LET, de LET Access Series. In 2016 won ze voor het eerst op de Ladies European Tour en in 2018 boekte ze een tweede en derde overwinning. In 2019 kwam daar begin maart een vierde bij. In Australië won Van Dam de Canberra Classic, waardoor ze zich een heel goede positie verwierf in de Europese kwalificatie voor de Solheim Cup 2019.

Pilotenfamilie

Anne groeide op in een gezin van vier. Haar vader, moeder en oudere zus zijn alle drie piloot. Als kind volgde Anne schoorvoetend het voorbeeld van haar vader, moeder en zus die in meer of mindere mate op de golfbaan waren te vinden. Voor Anne begon golf op een vakantie in Amerika toen ze vijf jaar oud was. Het was in eerste instantie niet haar favoriete sport, ze had veel meer op met wedstrijdzwemmen, maar bij een selectiedag van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie viel de jonge Anne wel op en werd ze gevraagd voor de B-selectie. Vanaf dat moment werd golf steeds belangrijker en leuker voor haar.

Golf was in eerste instantie niet haar favoriete sport

Amateur

Op 12-jarige leeftijd speelde ze haar eerste wedstrijd voor Nederland, op Le Golf National in Parijs tegen Frankrijk. In de aanloop daarnaartoe werd Anne Nederlands kampioen onder de 9 jaar en 12 jaar.

Een jaar na haar internationale debuut voor Oranje stond ze voor de keuze - zwemmen of golf - want een combinatie van beide sporten op hoog niveau was nauwelijks meer mogelijk. Vanaf dat moment doorliep Anne de hoogste Oranje-selecties en kwam ze als amateur uit op Europese en wereldkampioenschappen.

anne van Dam in 2006

Anne in 2006

In 2012 won zij haar eerste internationale titel, het Oostenrijks amateurkampioenschap met een score van level par. Een jaar eerder was ze Nederlands kampioen strokeplay onder de 18 jaar geworden en vierde ze met de Noordwijkse Golfclub haar eerste landstitel in de hoofdklasse. Op de Europese ranglijst voor dames amateurs eind 2013 was ze op plek 28 de beste Nederlandse. Op de wereldranglijst voor amateurs nam ze toen de 108ste positie in.

Haar hoogtepunt als amateur beleefde ze in 2013 toen ze werd gekozen in het Junior Solheim Cup team van Europa. Eerder dat jaar had ze als 17-jarige ook al haar debuut gemaakt in het Deloitte Ladies Open, het enige internationale professionele toernooi in Nederland. Die ervaringen voedden haar ambities om als professional golfer te slagen.

Annes laatste grote wedstrijd als amateur was het WK voor Amateurs van 2014 in Japan, waar ze meer dan verdienstelijk als zesde eindigde in het individuele klassement.

Anne vs Liz, Christel en Dewi

Anne van Dam heeft tot nu toe vier keer een wedstrijd van de Ladies European Tour gewonnen. Liz Weima was de eerste Nederlandse golfster die een wedstrijd van de LET op haar naam schreef. Christel Boeljon won vier keer en Dewi-Claire Schreefel pakte tijdens haar carrière één titel. Boeljon en Marjet van der Graaff wonnen samen de Comunitat Valenciena Nations Cup. 

De eerste jaren als pro

Anne van Dam speelt sinds 2015 op de Ladies European Tour. In dat jaar won ze haar eerste toernooi als pro maar dat was een wedstrijd van een divisie onder de LET, de LET Access Series. In 2016 boekte de longhitter uit Arnhem haar eerste zege op de Ladies European Tour, het Xiamen Open China.

2018, het jaar van de Spanish Double

2018 was een zeer succesvol jaar voor Anne van Dam. In september 2018 won ze het Estrella Damm Ladies Open op Golf Club de Terramar in Spanje. 

In november veroverde Anne een Tourkaart voor de Amerikaanse LPGA Tour in 2019 en na dit succes in de Qualifying School won in dezelfde maand het slottoernooi van de Ladies European Tour, het Andalucia Costa del Sol Open de Espana (foto boven).

Ik weet niet wat het is met het land Spanje dat ik hier opnieuw win maar ik ben erg blij. 

Voor Anne van Dam begon 2019 met een toer door Australië, waar ze diverse toernooien speelde. In Canberra won ze begin maart haar vierde toernooi op de Ladies European Tour, de Canberra Classic. Dat leverde weliswaar geen grote geldprijs op (14.000 euro), maar verstevigde daarmee wel haar leidende positie in de Europese kwalificatiereeks voor de Solheim Cup 2019. Dankzij een zesde plaats in het Ladies Scottish Open in augustus, het laatste toernooi meetellend voor die kwalificatie, verzekerde Anne zich van een plek bij de beste twaalf Europese speelsters die het op Gleneagles tegen de Verenigde Staten opnamen.

Dat was voor Van Dam het hoogtepunt van het jaar. Aan de zijde van de routinier Suzann Pettersen, een van Van Dams voorbeelden, won ze op vrijdag een belangrijk punt voor Europa. Hoe belangrijk dat was, bleek pas op zondag toen diezelfde Pettersen met de laatste putt van de wedstrijd Europa de zege (14,5-13,5) bezorgde. Dat was ook direct de laatste putt in de carrière van de Noorse. Even later kondigde ze haar afscheid van het topgolf aan.

Volg Anne

Topgolf

Joost Luiten

Lees alles over Joost Luiten, de beste golfer in Nederland, die zich bijna wekelijks meet met de beste golfers van de wereld.

Lees meer
Lees meer over
Achtergrond