Spelersprofiel

Anne van Dam

Naam
Anne van Dam
Geboorteplaats
Arnhem
Geboortedatum
2 oktober 1995
Lengte
1,82 meter
Gewicht
70 kilo
Professional sinds
2015
Overwinningen
Xiamen Open China 2016
Estrella Damm Ladies Open 2018
Andalucia Costa del Sol Open de Espana 2018
Canberra Classic 2019
Andalucia Open De Espana 2019
Anne van Dam (1995) is de beste Nederlandse golfster. De Arnhemse speelt op de LPGA Tour, het hoogste niveau wereldwijd. Anne wordt alom geroemd om haar prachtige swing en spectaculaire drives.

Anne van Dam werd geboren in Arnhem op 2 oktober 1995. In 2015 maakte ze na veel successen als amateur de overstap naar de professionals. Van Dam heeft vijf toernooien gewonnen op de  Ladies European Tour (LET) en in 2019 kwalificeerde ze zich automatisch voor de Solheim Cup. Met de sterk debuterende Nederlandse in de gelederen versloeg Team Europa op Gleneagles in Schotland de Amerikanen na een bloedstollende ontknoping. Nadat Van Dam eind 2018 speelrecht veroverde voor de LPGA speelt ze voornamelijk op dat circuit waar de beste speelsters van de wereld actief zijn.

Pilotenfamilie

Anne groeide op in een gezin van vier. Haar vader, moeder en oudere zus zijn alle drie piloot. Toen ze vijf jaar oud was, sloeg Anne haar eerste golfballen tijdens een familievakantie in Amerika. Golf was in eerste instantie niet haar favoriete sport, ze had meer op met wedstrijdzwemmen. De ommekeer kwam toen Anne bij een selectiedag van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie in positieve zin opviel en gevraagd werd voor de B-selectie. Vanaf dat moment ging ze golf steeds leuker vinden en werd de sport steeds belangrijker voor haar.

Golf was in eerste instantie niet haar favoriete sport

Amateur

Op 12-jarige leeftijd speelde ze haar eerste wedstrijd voor Nederland, op Le Golf National in Parijs tegen Frankrijk. In de aanloop daarnaartoe werd Anne Nederlands kampioen onder de 9 jaar en 12 jaar.

Een jaar na haar internationale debuut voor Oranje stond ze voor de keuze - zwemmen of golf - want een combinatie van beide sporten op hoog niveau was nauwelijks meer mogelijk. Vanaf dat moment doorliep Anne de hoogste Oranje-selecties en kwam ze als amateur uit op Europese en wereldkampioenschappen.

anne van Dam in 2006

Anne in 2006

In 2012 won zij haar eerste internationale titel, het Oostenrijks amateurkampioenschap met een score van level par. Een jaar eerder was ze Nederlands kampioen strokeplay onder de 18 jaar geworden en vierde ze met de Noordwijkse Golfclub haar eerste landstitel in de hoofdklasse. Op de Europese ranglijst voor dames amateurs eind 2013 was ze op plek 28 de beste Nederlandse. Op de wereldranglijst voor amateurs nam ze toen de 108ste positie in.

Haar hoogtepunt als amateur beleefde ze in 2013 toen ze werd gekozen in het Junior Solheim Cup team van Europa. Eerder dat jaar had ze als 17-jarige ook al haar debuut gemaakt in het Deloitte Ladies Open, een toernooi in Nederland van de Ladies European Tour.  Die mooie ervaringen voedden haar ambities om als professional golfer te slagen.

Annes laatste grote wedstrijd als amateur was het WK voor Amateurs van 2014 in Japan, waar ze meer dan verdienstelijk als zesde eindigde in het individuele klassement.

Anne vs Liz, Christel en Dewi

Anne van Dam is met haar vijf overwinningen op de Ladies European Tour en een optreden in de Solheim Cup de meest succesvolle Nederlandse golfster ooit. Liz Weima was de eerste Nederlandse golfster die een wedstrijd van de LET op haar naam schreef. Christel Boeljon won vier keer en Dewi-Claire Schreefel pakte tijdens haar carrière één titel. Boeljon en Marjet van der Graaff wonnen samen de Comunitat Valenciena Nations Cup. 

De eerste jaren als pro

Anne van Dam werd in 2015 pro en in dat jaar won ze in Finland een toernooi van de LET Access, een divisie onder de Ladies European Tour (LET). In 2016 won ze in België nog een toernooi op de LET Access en in oktober was het ook raak op de LET, de longhitter uit Arnhem won het Xiamen Open in China. 

2018, het jaar van de Spanish Double

2018 was een zeer succesvol jaar voor Anne van Dam. In september 2018 won ze het Estrella Damm Ladies Open op Golf Club de Terramar in Spanje. 

In november veroverde Anne een Tourkaart voor de Amerikaanse LPGA Tour in 2019 en na dit succes in de Qualifying School won ze in dezelfde maand het slottoernooi van de Ladies European Tour, het Andalucia Costa del Sol Open de Espana (foto boven).

Ik weet niet wat het is met het land Spanje dat ik hier opnieuw win maar ik ben erg blij. 

Solheim Cup

Voor Anne van Dam begon 2019 met een toer door Australië, waar ze diverse toernooien speelde. In Canberra won ze begin maart haar vierde toernooi op de Ladies European Tour, de Canberra Classic. Dat leverde weliswaar geen grote geldprijs op (14.000 euro), maar ze verstevigde daarmee wel haar leidende positie in de Europese kwalificatiereeks voor de Solheim Cup 2019. Dankzij een zesde plaats in het Ladies Scottish Open in augustus, het laatste toernooi meetellend voor die kwalificatie, verzekerde Anne zich van een plek bij de beste twaalf Europese speelsters die het op Gleneagles tegen de Verenigde Staten opnamen.

Dat was voor Van Dam tot nu toe het hoogtepunt van haar carrière. Aan de zijde van routinier Suzann Pettersen, een van Van Dams voorbeelden, won ze op vrijdag een heel belangrijk punt voor Europa. Hoe belangrijk dat was, bleek op zondag toen diezelfde Pettersen met de laatste putt van de wedstrijd Europa de zege (14,5-13,5) bezorgde. Dat was ook direct de laatste putt in de carrière van de Noorse die niet veel later haar afscheid van het topgolf aankondigde.

Aan het eind van het jaar verdedigde Van Dam met succes haar titel in het Andalucia Open De Espana, haar vijfde zege op de Ladies European Tour. 

Olympische Spelen 

Hoewel Anne van Dam nog wacht op haar eerste grote succes op de LPGA, is ze al wel een heel bekende naam. Haar prachtige swing wordt alom geroemd en Anne heeft furore gemaakt met haar spectaculaire drives, niemand slaat de bal verder dan de Arnhemse. Met een gemiddelde van 266 meter is Anne de absolute longhitter op de LPGA.

In augustus 2021 beleeft de beste golfster van ons land een nieuw hoogtepunt in haar carrière, als eerste Nederlandse golfster neemt ze deel aan de Olympische Spelen in Tokio. Voor Anne komt daarmee een lang gekoesterde droom uit.

 

Volg Anne

Topgolf

Joost Luiten

Lees alles over Joost Luiten, de beste golfer in Nederland, die zich bijna wekelijks meet met de beste golfers van de wereld.

Lees meer
Lees meer over
Topgolf