Anne van Dam & Dewi Weber
Beeld: LET & Golfsupport.nl

Van Dam haalt kaart voor LPGA

3 november 2018 Redactie GOLF.NL
Nederland heeft in 2019 weer een Nederlandse speelster op de LPGA Tour. Anne van Dam deed met een gedeeld 15de plek in de finale van de Q-Series ruim voldoende voor speelrecht op de Amerikaanse tour. Landgenote Dewi Weber kwam in de buurt maar had uiteindelijk twee slagen te veel nodig en eindigde buiten de top-50 in het eindklassement.

De marathon van 144 holes voor een kaart voor de LPGA kwam op zaterdag tot een eind. De top-45 kreeg een tourkaart en Anne van Dam deed met een gedeeld 15de plaats ruim voldoende. Een zeer knappe prestatie van de speelster uit Arnhem, die niet haar beste spel liet zien maar het hoofd koel hield met een 75 (+3) op de slotdag in Pinehurst.

De tweevoudig winnares op de Ladies European Tour begon goed met een birdie om naar -2 te gaan. Na drie bogeys op hole 2, 7 en 10 deed Van Dam wat terug met een birdie op 15. Met bogeys op de laatste twee holes tekende ze uiteindelijk voor een 75 (+3). Het was de hoogste score van haar lange Q-Series campagne, maar met een totaal van +2 over acht ronden kwam de LPGA-kaart nooit in gevaar. 

Van Dam: 'Een heerlijk gevoel'

'Dit was echt een slijtageslag', zei een zeer blije en vermoeide Van Dam vanuit North Carolina. 'Ik heb met Second Stage erbij nu 17 rondes gespeeld in de afgelopen 21 dagen. Dit was chaos, zo veel golf', grapte ze over de 144 holes op Pinehurst. 

Niet alleen fysiek maar met name mentaal was het een opgave voor Van Dam. 'Het is op een gegeven moment heel moeilijk om goed erin te blijven met de goede focus. Ik begon heel goed de eerste paar dagen, maar dan heb je nog steeds drie, vier rondes te gaan. Steeds maar weer doorgaan en doorgaan.' 

Natuurlijk overheerst de blijdschap bij de Nederlandse, die na Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel de derde speelster is die de LPGA haalt. 'Ik ben hier zo blij mee, vooral met de 15de plek, want hoe hoger je eindigt hoe beter je status is en meer toernooien je kan spelen. Een heerlijk gevoel. Zeker na de teleurstelling van vorig jaar op de Qualifying School. Alles hing af van die week, en toen haalde ik het niet. Deze week was ik heel relaxed. Zeker mijn lange spel was in zo'n goede staat. Ik ging er veel relaxter in dan vorig jaar en dat is het verschil geweest.' 

'Ik heb eerlijk gezegd nog geen idee van het schema van de LPGA, welke toernooien ik in kom', zei Van Dam, die vierde staat op de Order of Merit van de Ladies European Tour en nu keuzes moet maken inzake haar speelschema in 2019. 'Dat moet ik nu gaan bekijken en plannen. Eerst nu twee weken rust en genieten van wat ik heb gedaan', aldus de beste speelster van Nederland.


LEER CHIPPEN, PITCHEN EN VERRE 

DRIVES SLAAN MET ANNE VAN DAM 


Net niet voor Weber (T-51)

Na een nieuwe vertraging op vrijdag moest Dewi Weber (22) zaterdag eerst haar 7de ronde afmaken. Ze noteerde uiteindelijk een 74 (+2) en stond voor aanvang van de laatste ronde met +12 gedeeld 59ste, drie slagen achter de virtuele 'cut-line' (+8) voor een kaart voor de LPGA Tour. 

In de spannende laatste ronde zag het er na negen holes nog goed uit voor Weber, die met -1 voor de dag slechts een slag verwijderd was van de top-45. Helaas liet ze op hole 11 en 14 (Weber begon haar ronde op 10) steken vallen met twee keer een bogey. Op de laatste hole maakte ze nog wel een birdie voor een ronde level par en een totaal van 588 (+12) slagen, maar dat was twee slagen te veel voor de top-45.

Leaderboard.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Q-Series

De finale van de Qualifying School van de LPGA Tour (de Q-Series) bestond uit 144 holes verdeeld over twee 72-holes wedstrijden. De eerste vier rondes werden gespeeld op Pinehurst No. 6 en het restant op Pinehurst No. 7 in North Carolina. 

De top-45 +ties (van 102 speelsters) veroverden een kaart voor de LPGA in categorie 14. Alle speelsters buiten de top-45 krijgen een kaart voor de Symetra Tour. 

Weber is nu nog amateur, nummer 38 op de wereldranglijst, maar wordt binnenkort professional. Van Dam speelt sinds 2015 als pro op de Ladies European Tour. Ze heeft twee keer gewonnen op dit circuit en eindigde zeven keer in de top 10. Op de Order of Merit van de LET is ze nummer vier. De Nederlandse pro heeft tien keer aan een LPGA-wedstrijd meegedaan met een 17de plaats in het Schots Open als beste resultaat. Dit jaar speelde ze negen wedstrijden van de Symetra Tour en eindigde ze twee keer in de top 10.

Challenge Tour

Ook bij de Nederlandse heren was er zaterdag spanning. Daan Huizing, die heel dichtbij kwam, en Darius van Driel slaagden er zaterdag helaas niet in om naar het hoogste niveau te promoveren. Klik hier voor meer informatie over de slotdag van de Challenge Tour.

Van Dam en Weber kwalificeerden zich twee weken geleden via Stage II van de Qualifying School voor de finale (lees hier meer). 
}