Nieuws

'Mag je de dropzone schoonvegen en losliggende voorwerpen weghalen in dat gebied voordat je dropt?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering behandelen we uitholen via de voet van je medespeler, een bal in een buggyspoor en het schoonvegen van een dropzone voordat je dropt.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Anita: “Ik ben op de green en wil putten. Ik vraag mijn medespeler om de vlag te bewaken. Tijdens het putten raakt mijn bal per ongeluk haar voet. Regel 13.2b(2) zegt dan geen straf en bal spelen zoals hij ligt. Stel: door die actie rolt de bal meteen in de hole. Is de bal dan uitgeholed?”

Als de bal per ongeluk de voet van de speler raakt die de vlag voor je bewaakt, volgt er geen straf en moet de bal worden gespeeld zoals hij ligt (Regel 13.2). Dit betekent inderdaad dat de bal is uitgeholed als hij daardoor in de hole rolt. Dezelfde regel beschrijft ook wat de gevolgen zijn als de bal opzettelijk van richting wordt veranderd, bijvoorbeeld door bewust niet weg te stappen om de bal te ontwijken. In dat geval moet de bal opnieuw worden gespeeld, en krijgt de speler die de vlaggenstok bewaakt de algemene straf voor overtreding van Regel 11.2.

Laurents: “Ik heb een vraag over abnormale baanomstandigheden. In een matchplayronde werd de bal van mijn tegenstander rechts tussen de bomen geslagen. De bal eindigde in een diep uitgesleten bandenspoor van de buggy. De golfbaan heeft hiervoor geen lokale regel. Moet je de bal spelen zoals deze ligt of mag je onder Regel 16.1 de bal droppen zonder strafslag?”

Schade veroorzaakt door buggy’s of onderhoudsvoertuigen is geen GUR (zie ook Clarification 1 bij de definitie van grond in bewerking). Zo'n gebied kan in een Plaatselijke Regel tot GUR worden verklaard, en alleen als dat het geval is mag een speler dit gebied zonder straf ontwijken volgens Regel 16.1b. Als er geen Plaatselijke Regel voor deze situatie is ingesteld moet de bal worden gespeeld zoals hij ligt. 

Ina: “Onze golfbaan ligt in een sportpark, waar o.a. rugby- en voetbalvelden zijn. Hole 5 wordt afgeslagen buiten een sportveld. Aan het eind van het sportveld moeten we naar de green een dijkje op. Langs het sportveld staat een hek, daarnaast een tegelpaadje, daarnaast een haag en aan de andere kant van de haag weer een sportveld, waar vandaan we mooi (op afstand) voor de green liggen. Als we op het tegelpaadje of precies in de haag komen, waar mogen we dan droppen?”

De situatie is niet helemaal duidelijk, maar we gaan ervanuit dat je tijdens het spelen van de hole binnen de grens van de baan en naast elkaar gelegen een haag, een pad en een hekje tegenkomt.

Een haag is een onderdeel van de baan. Als die haag een belemmering vormt, mag je die niet zonder straf ontwijken. Als je de bal niet kan of wil spelen zoals hij ligt, dan mag je de bal onspeelbaar verklaren. Je hebt dan 3 opties, maar dat kost je een strafslag (Regel 19.2). Tenzij in de Plaatselijke Regels iets anders staat, is een kunstmatig verhard pad een vast obstakel, die je wel zonder straf mag ontwijken (Regel 16.1b).

Maar let op, je moet dan op zoek naar het dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering en vervolgens droppen binnen één clublengte van dat punt. Mogelijk levert dat je nog steeds geen speelbare bal op, want je kunt bij toepassing van die regel ook zo van het pad in dat haagje terecht komen. Voor het hek geldt hetzelfde; dat is een vast obstakel dat je zonder straf mag ontwijken.

Huib: “Mag je de grond in vooraf bepaalde dropzone schoonvegen voordat je dropt? Ik dacht van niet, omdat je je (toekomstige) ligging verbetert. Zelfde vraag voor losliggende natuurlijke voorwerpen in je speellijn, niet op de green.”

Voordat je een bal dropt in een dropzone, mag je losse natuurlijke voorwerpen wegnemen (Regel 15.1a). Je mag in de dropzone echter geen zand of losse aarde verwijderen of het grondoppervlak veranderen door bijvoorbeeld grond of plaggen aan te drukken of teruggeplaatste plaggen te verwijderen (Regel 8.1a). Als je dat doet dan krijg je de algemene straf.

Losse natuurlijke voorwerpen mag je overal zonder straf wegnemen, dus ook op je speellijn (Regel 15.1).

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Trudy Jonkman (Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels