Nieuws

'Mag ik onregelmatigheden op de green, zoals een modderhoopje van een worm, aanstampen met mijn putter?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering gaat het over het aanstampen van een modderhoopje, oefenstrokes maken boven de bal en wanneer is een bal in het spel bij greensome?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Ton: "Tijdens een greensomewedstrijd worden er twee ballen afgeslagen. De tegenstanders lijken voor bal A te gaan en één van de tegenstanders plaatst de bal die vlak naast de fairway ligt, terwijl dat niet is toegestaan door de wedstrijdleiding. De spelers attenderen de tegenstanders erop dat dit niet mag en dat zij de bal exact moeten terugplaatsen en een strafslag moeten bijtellen. De tegenstander vindt dit onterecht en besluit om de andere afslag (bal B) te nemen die verder naast de fairway in het bos ligt en nog niet is opgenomen. Wat zeggen de regels in dat geval?"

Volgens de definitie van 'bal in het spel' kan nooit meer dan één bal tegelijk in het spel zijn. Bij greensome mogen spelers kiezen met welke bal ze verder spelen, nadat twee ballen zijn afgeslagen. Nadat de gekozen bal is geslagen is dat de bal in het spel en moeten alle eventuele strafslagen die met die bal zijn opgelopen, voordat hij is gespeeld, worden meegeteld.

De spelers zijn echter vrij om te kiezen of de keuze te veranderen totdat een van beide ballen is gespeeld. In de beschreven situatie was bal A nog niet gespeeld en hadden de tegenstanders het recht om alsnog voor bal B te kiezen en daarmee de straf die gekoppeld is aan bal A te ontlopen.

Sjon: "Regelmatig zie ik mensen hun bal één tot twee centimeter voor de marker terugplaatsen, dan hun marker wegnemen en vervolgens gaan ze putten. Voorafgaand had men de marker vlak achter de bal geplaatst. Wat zijn de gevolgen als iemand de bal verder voor de marker, en dichter bij de hole, terugplaatst?"

Als je een bal die moet worden teruggeplaatst niet terugplaatst op exact dezelfde plek en dan de bal speelt, speel je van een verkeerde plaats (Regel 14.7). De straf is de algemene straf (2 strafslagen bij strokeplay en verlies van de hole bij matchplay). Wanneer je dit opzettelijk doet en dus bewust de Golfregels niet naleeft, is de straf van diskwalificatie gepast volgens Regel 1.2a voor het handelen in strijd met de geest van het spel. 

Joost: "Sinds lange tijd gebruik ik mijn putter bij het bekijken van de puttlijn en/of het bepalen van de richting waarin ik ga spelen. Ik houd de putter dan boven de bal en richt hem richting de hole of richting een ander punt op de puttlijn die ik in gedachten heb. Dit helpt me onder andere te focussen op die lijn. Ook helpt het te controleren of de lijnmarkering op de bal goed is gericht. Laatst werd ik hierop aangesproken: ik zou mijn uitrusting/putter op een manier gebruiken waarvoor die niet bedoeld is. Ik zie eigenlijk geen andere golfer dit doen... is het misschien ook gewoon niet slim?"

De handelingen die jij verricht om je speellijn te bepalen zijn toegestaan. Wat niet is toegestaan is om een club neer te leggen om je te helpen met het bepalen van de speellijn of met het innemen van je stand (Regel 10.2b(3)). Maar zolang je de club met een hand vasthoudt ben je niet in overtreding van deze regel.

Alex: "Mijn bal ligt op de green en in de lijn naar de hole zie ik wat onregelmatigheden, zoals een modderhoopje van een worm (stamp ik wat aan met de putter), een pitchmark (repareer ik), wat losliggende blaadjes en vruchten van bomen (verwijder ik). Kortom, ik heb de lijn naar de hole vrij gemaakt van al deze obstakeltjes. Als ik naar een wedstrijd op televisie kijk, doen ze niet anders volgens mij. Mijn flightgenoot zei dat dit niet mocht. Klopt dit en zijn hier regels voor?"

Een pitchmark op de green mag je repareren en losliggende blaadjes en vruchten van bomen mag je zonder straf wegnemen. Een wormhoopje valt ook onder definitie van een los natuurlijk voorwerp en mag je dus ook wegnemen. Een wormhoopje platdrukken is niet hetzelfde als een wormhoopje wegnemen. Je zou daarmee oneffenheden op de green kunnen verwijderen in overtreding van Regel 8.1a(3). In Regel 13.1c staat precies uitgelegd wat je allemaal mag doen en op welke manier.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels