Topgolf

Aydan Verdonk pakt eerste toernooizege op Pro Golf Tour: 'Ik was erg nerveus'

Het seizoen van de Pro Golf Tour is nog maar zes toernooien ‘oud’ en de tweede Nederlandse overwinning is al een feit. Aydan Verdonk won vandaag de NewGiza Pyramids Challenge. Zijn eerste zege op deze tour. "Ik wilde niks geks doen op de laatste hole."
Beeld: Pro Golf Tour

Beeld: Pro Golf Tour

Eerder dit seizoen zegevierde Mike Toorop ook al in Egypte in een toernooi van de Pro Golf Tour: de Red Sea Egyptian Classic. De Pro Golf Tour is een van de vele tours in de tweede divisie van het professionele golf, met de Challenge Tour als 'eerste divisie' en de DP World Tour als 'eredivisie'. De beste vijf spelers aan het einde van het seizoen worden beloond met een tourkaart voor de Challenge Tour.

Hete adem

Verdonk begon vandaag met een voorsprong van drie slagen aan de derde en laatste ronde. Na eerdere scores van 67 (-5) en 67 (-6) ging het op de laatste 18 holes ongetwijfeld door de spanning iets minder soepel. Toch hield de 27-jarige Noord-Hollander de boel goed bij elkaar, zelfs met de hete adem van Marius Cara in de nek. Uiteindelijk bereikte Verdonk met één slag voorsprong op de Fransman de laatste hole, een par-4 waar uiteraard nog van alles kon gebeuren. En ook gebeurde.

Zowel Verdonk als Cara maakte daar namelijk een bogey. Dat kon de 1 meter 92 lange derdejaars professional weinig deren. Ook niet dat zijn score van 71 (-1) de minste was van alle drie deze week. Het verschil met de Fransman bleef een slag en hij won daarmee zijn eerste titel op de Pro Golf Tour, volgend op de derde plaats vorige week in het Allegria Open.

Mijn korte spel was deze week ongelooflijk goed. Ik heb zoveel goede up-and-downs gemaakt

Strijd

"We hebben de hele dag samen gestreden", zei Verdonk na afloop. "Ik was echt nerveus en wilde gewoon zelf niets geks doen op de laatste hole." Verdonk, die vaak word geroemd om zijn kracht en afstand, meende dat het deze week op andere eigenschappen werd beslist. "Mijn korte spel was deze week ongelooflijk goed. Ik heb zoveel goede up-and-downs gemaakt. En dan gaat het er gewoon om dat je de greens aan de goede kant aanspeelt."

De zege mag gevierd worden, beaamde de Nederlander. "Maar eerst nog even uitrusten. Het zijn een paar vermoeiende weken geweest. En morgen is mijn broer jarig. Als ik thuiskom kunnen we zijn verjaardag en deze overwinning vieren."

Aydan Verdonk op de Pro Golf Tour
Beeld: Pro Golf Tour

Invloed

Voor Cara had de bogey ook geen invloed op de stand meer. Hij werd tweede, met een slag voorsprong op de Slowaak Tetak en twee op de Nederlander Dario Antonisse, die dankzij een knappe 66 op de laatste dag nog een flinke klim naar de vierde plaats in het klassement maakte. Rodi Vlasveld en Koen Kouwenaar eindigden nog net in de top 20. De andere Nederlanders bleven in dit toernooi op de achtergrond.

Machtige drives

Verdonk, die vanwege zijn machtige drives ook wel bekend staat als de Nederlandse Bryson DeChambeau, verdiende met zijn zege vandaag 5000 euro en stijgt in de Order of Merit met stip van plek 14 naar plek 1. De Pro Golf Tour ligt na een reeks toernooien in Egypte nu een maand stil en wordt dan in Oostenrijk hervat. Later dit seizoen, in de maand augustus, worden in Nederland ook nog drie toernooien van de Pro GolfTour gespeeld: het Staan Open (Westwoud), het Mono Gelpenberg Open en het Stippelberg Open.

Uitslag NewGiza Pyramids Challenge

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf