Topgolf

Krachtmens op de Pro Golf Tour Aydan Verdonk: 'Nederlandse Bryson DeChambeau'

Deze week wordt het Stippelberg Open gespeeld, het eerste toernooi van de Dutch Swing, in twee weken tijd drie opeenvolgende toernooien van de Pro Golf Tour. Een van de opvallendste spelers op dat circuit: Aydan Verdonk, een Nederlandse golfer met het postuur van “een nachtclubbewaker”.

In de pro-am voorafgaand aan het Stippelberg Open pakt Aydan Verdonk op hole 3 de driver uit zijn tas. “In het toernooi sla ik hier waarschijnlijk een ijzer van de tee, maar ik wil nu kijken waar mijn bal eindigt met de driver.” Dat blijkt keurig op de fairway te zijn, over alle hindernissen heen, een kleine vijftig meter van de vlag op een hole die 350 meter lang is. Drives die over de driehonderd meter vliegen, Verdonk draait er zijn hand niet voor om. Al zegt hij de bal wel minder ver te slaan dan een paar jaar terug.

Mijn clubheadspeed met de driver was gemiddeld 133 mijl per uur

“Mijn clubheadspeed met de driver was gemiddeld 133 mijl per uur (op de PGA Tour is het gemiddelde ongeveer 114 mph, red). Ik sloeg de bal heel hard maar mijn swing was technisch niet goed. Ik miste veel fairways en kreeg blessures aan mijn hand, pols, onderrug en mijn heup ging kapot. Met mijn coach Iwan Renders heb ik mijn swing technisch verbeterd. Ik sla nu minder uit mijn handen en armen, gebruik mijn lichaam veel beter.”

Kilo's

Met zijn postuur - 1.92 meter lang, 120 kilo zwaar, de schouderpartij van een bodybuilder en bovenbenen als boomstammen - is de 27-jarige Verdonk een opvallende verschijning op de golfbaan. “Als mensen vragen wat ik doe in het dagelijks leven en ik zeg golfprofessional is de reactie bijna altijd: ‘jij een golfer, dat had ik nooit gedacht!’ Die reacties snap ik heel goed want ik zie er natuurlijk meer uit als een rugbyer dan als een golfer.”

Ik zie er natuurlijk meer uit als een rugbyer dan als een golfer

Vindt Verdonk dat hij een lichaam heeft dat geschikt is voor topgolf? “Ieder mens is uniek, ik heb dit lichaam gekregen en daar doe ik het mee. Ik ben groot maar heb de mazzel dat ik van nature vrij flexibel ben, dat helpt in de golfswing. Momenteel ben ik wel te zwaar, er moeten flink wat kilo’s af. Ik ga met een voedingscoach werken en gezonder eten.”

Verdonk, Surinaamse moeder en een Nederlandse vader, speelde met het Nederlands rugbyteam een aantal jeugd-EK’s. Door blessures moest hij noodgedwongen stoppen met rugby. “Vanaf mijn elfde speelde ik ook al golf. Toen het rugby wegviel heb ik me vol op golf gestort, mijn andere passie.”

Ongenadig ver

Op de par-3 zesde hole van Stippelberg slaat Verdonk een ijzer-6. De hole is 190 meter lang, de wind is wat tegen. Even later ploft zijn bal neer aan de voorkant van de green op een meter of vijf van de vlag. “Ik sla mijn ijzer-6 standaard ongeveer 195 meter, dat was in het verleden iets verder”, aldus Verdonk.

Door de swingveranderingen mag hij aan afstand ingeboet hebben, als de situatie erom vraagt kan Verdonk nog altijd ongenadig hard uithalen. “Mijn carry met de driver is nu 275 tot 280 meter. Dat is nog steeds ver ja, maar er zijn op de Pro Golf Tour een paar jongens die de bal ook een heel eind kunnen slaan. Het verschil is wel dat ik een extra versnelling in huis heb voor als ik echt ver wil, bijvoorbeeld als de fairway heel breed is. Die 133 mijl clubheadspeed kan ik nog halen, maar daar moet ik tegenwoordig echt mijn best voor doen.”

DeChambeau

Als Verdonk op hole 7, een par-5, zijn drive vol doortrekt zegt een van zijn amateurpartners in de pro-am: “De Nederlandse Bryson DeChambeau.” Verdonk wordt vaker vergeleken met DeChambeau, de Amerikaan die inmiddels weer aardig wat kilo’s kwijt is, maar een periode heel veel at en uren in het krachthonk doorbracht om spiermassa te kweken met als doel de bal zo ver mogelijk te slaan.

“Ik begrijp dat mensen over DeChambeau beginnen als ze mij zien golfen”, zegt Verdonk, “maar Bryson heeft een major gewonnen en speelt nu voor heel veel miljoenen op de LIV Tour. Ik loop hier op de Pro Golf Tour, dat is een wereld van verschil. Ik vond het wel heel mooi om te zien hoe ontzettend gedreven Bryson bezig was om meer afstand te krijgen.”

Swinggedachtes

Ver slaan is ontegenzeggelijk een voordeel, maar goed scoren in golf vraagt natuurlijk om veel meer. Verdonk staat momenteel 23ste op de Order of Merit, de jaarranglijst van de Pro Golf Tour. “Ik begon het seizoen sterk met onder andere een tweede plaats in Egypte, daarna heb ik een mindere periode gehad. Ik sloeg een paar slechte ballen, de putts vielen niet en mijn vertrouwen werd steeds minder. De laatste weken gaat het gelukkig weer een stuk beter, ook omdat ik met een mental coach werk. De bal zo snel en simpel mogelijk in de hole krijgen zonder ingewikkelde swinggedachtes, daar zijn we nu vooral mee bezig.”

Vetpot

Na de drie toernooien van de Dutch Swing staat alleen het afsluitende Castanea Resort Championship nog op de kalender van de Pro Golf Tour. Als het seizoen erop zit, verdient de top-5 van de jaarranglijst speelrecht op de Challenge Tour in 2024. “Die top-5 halen is mijn doel en ik heb absoluut het geloof dat het nog kan”, zegt Verdonk, die opmerkt heel blij te zijn met de Dutch Swing. “Hoe meer toernooien hoe beter en drie toernooien in Nederland kort achter elkaar is voor ons als spelers top want de reiskosten zijn lager.”

Ik doe er in ieder geval alles aan om mijn dromen te verwezenlijken

Spelen op de Pro Golf Tour is geen vetpot. In de toernooien van de Dutch Swing bedraagt de prijzenpot € 30.000. Verdonk sloeg dit seizoen in tien toernooien € 3.969 aan prijzengeld bij elkaar. “Ik heb gelukkig mensen die me financieel een beetje ondersteunen, maar ik begon dit jaar met een budget van € 15.000 en voor een seizoen heb je toch wel minimaal € 20.000 nodig. Ik moet nu van mijn prijzengeld zien rond te komen. Om sponsors te vinden heb je eerst succes nodig, het is zeldzaam dat je iemand tegenkomt die zegt ik ga je helpen aan de top te komen. Dat snap ik ook wel, maar het maakt het wel lastig. Het liefst wil je alleen met het golfspelletje bezig zijn en niet met geld.”

Laatbloeier

Verdonk is 27 maar pas in zijn tweede jaar als professional. “Ik zie mezelf als een laatbloeier, er is bij mij nog zo veel progressie mogelijk. Ik hoop volgend jaar Challenge Tour te spelen of anders in 2025. En dan in 2027 de DP World Tour, zo zie ik nu de planning.” Mocht het onverhoopt niet lukken als golfpro, zien we krachtmens Verdonk dan terug als nachtclubbewaker, want zo omschrijft hij zelf zijn indrukwekkende postuur op aydanverdonk.nl.

Verdonk lachend: “Als je hoort en leest wat er tegenwoordig allemaal gebeurt zijn er heel wat nachtclubbewakers nodig, dus ik zal sowieso aan de bak komen als ik niet slaag als golfer. Maar ik ga er natuurlijk van uit dat ik het wél red, ik doe er in ieder geval alles aan om mijn dromen te verwezenlijken.”

Scores Dutch Swing

Aydan Verdonk kende donderdag in het Stippelberg Open een heel moeizame eerste ronde in 79 (+7) slagen en moet vandaag alle zeilen bijzetten om de cut te overleven. De beste Nederlander na de eerste ronde was Nordin van Tilburg met 67 (-3) slagen, goed voor een gedeelde zesde plaats. Volg de livescoring hier.

Na het Stippelberg Open wordt op Golfbaan Westwoud het Staan Open gespeeld (24-26 augustus) gevolgd door het derde toernooi van de Dutch Swing, het FaberExposize Gelpenberg Open (31 augustus – 2 september). Bij alle toernooien is de toegang gratis.

Lees meer over
Topgolf Pro Golf Tour