De baan op

De wraak van de greenkeepers bij Hooge Graven: zo wordt putten nóg uitdagender

Alsof het al niet lastig genoeg is om op een kale green de bal in de cup met een diameter van iets meer dan 10 centimeter te putten, kregen de businessclubleden van Hooge Graven onlangs nog wat extra barrières voor de kiezen. Het meest besproken obstakel? Putten met een vol werkende reuzebladblazer voor je snufferd.
Beeld: Janneke Oosterwechel

Beeld: Janneke Oosterwechel

Het is een uit Amerika overgewaaid fenomeen en heet oorspronkelijk de Greenkeepers Revenge: de wraak van de greenkeepers. Hoewel van echte wraak geen sprake is natuurlijk.
Gemiddeld één keer per jaar leven de greenkeepers op veel Amerikaanse golfbanen zich uit met als opdracht het de golfers op de greens zo lastig mogelijk te maken. Of elkaar in een onderlinge wedstrijd onder deze ongewone omstandigheden, want dat is ook een variant die veel voorkomt. Golfertje pesten met een knipoog dus. Alles is geoorloofd. Extra blokkades, hindernissen, opdrachten, noem maar op.

Fantasie

Bij Hooge Graven was ze dat ook niet ontgaan. Atke Wegerif, zelf actief op social media en bij de golfclub in Ommen verantwoordelijk voor Business en member support, bedacht samen met hoofdgreenkeeper Nick Willems een wedstrijd op die leest geschoeid voor de business club. “Onze businessclub is laagdrempelig, ook voor de kleine ondernemer en we wilden iets organiseren wat daarbij goed past. Iets waar ze achteraf aan tafel heel enthousiast met elkaar over konden napraten. Dat werd dit dus.”

De vijf greenkeepers hadden aan een half woord genoeg om hun fantasie de vrije loop te laten. Zelf deden ze niet mee. “Slechts een van de vijf greenkeepers golft zelf, maar een volgende keer gaan we wel kijken hoe we ze nog meer onderdeel van de wedstrijd kunnen laten zijn.”

Bladblazer op de green
Beeld: Janneke Oosterwechel

Beeld: Janneke Oosterwechel

Bladblazer

De deelnemers waren vol lof over de vondsten van de greenkeepers, ook al zat er voor hen deze dag geen personal best score in. Wegerif: “Hier en daar werd een 12 gemaakt op een par-5. Dan kun je wel een inschatting maken van de gemiddelde scores.”

De wedstrijd werd over negen holes gespeeld, de tweede negen van de 18-holes baan in Ommen. “Bij elke hole hadden we een bord neergezet met een ietwat cryptische omschrijving van de verrassing die de deelnemers bij de green te wachten stond. We hadden vooraf al het vermoeden dat het speeltempo bij deze wedstrijd iets lager zou liggen dan normaal en dat hadden we niet verkeerd ingeschat."

"Over hole 10 werd het meest nagepraat. Daar hadden we een grote werkende bladblazer neergezet en dat maakte het putten behoorlijk lastig, kan ik je zeggen. Maar we hadden op één hole ook bijvoorbeeld de restrictie dat je niet mocht uitholen voordat de bal ook in de bunker had gelegen. Dat zorgde ook wel voor leuke reacties.”

Lees meer over
Fun