Topgolf

Kenny Perry keert terug op Champions Tour, met zijn vrouw die aan alzheimer lijdt: 'Heb geduld en toon liefde' 

Op de PGA Champions Tour maakten de spelers deze week een diepe buiging voor Kenny Perry. De Amerikaan keerde na afwezigheid van een aantal jaren terug op de senior tour. In het gezelschap van zijn vrouw Sandy. Zij lijdt aan de ziekte van Alzheimer, wat hem in 2020 deed besluiten een stap terug te doen.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Perry (63) kondigde in Birmingham aan dit seizoen weer een aantal toernooien te willen spelen op de PGA Champions Tour (professionele tour in Amerika voor spelers van 50 jaar en ouder). Hoewel de alzheimer bij zijn echtgenote Sandy nog altijd om 24 uur begeleiding vraagt, maken enkele behulpzame vrienden het mogelijk dat de Amerikaan zich een aantal dagen per week kan focussen op golf. "Ik heb deze winter een golfsimulator in mijn huis laten aanleggen en best wel wat ballen geslagen. Een paar weken terug heb ik de ijzers van mijn caddie gebruikt en die bevielen zo goed, dat ik daar nu mee speel. Via een vriend heb ik een putter geleend."

Rekenen kan ze ook niet meer. Ze is haar onafhankelijkheid kwijt

Ook in 2023 speelde hij al een paar toernooien. Daarvoor was hij twee jaar helemaal niet actief op de PGA Champions Tour, omdat hij alle zorg en tijd wilde besteden aan Sandy, die kort daarvoor de diagnose alzheimer kreeg. Ze heeft een vorm van alzheimer waarbij ze vooral in het hier en nu moeite heeft met het uitvoeren van simpele taken, aldus Perry. “Als ik haar vraag een trui van het bed te pakken en die in de koffer te doen, dan kan ze dat niet. Ze kan een taak niet verwerken of iets oplossen. Rekenen kan ze ook niet meer. Ze is haar onafhankelijkheid kwijt.”

Kleuterschool

Perry leerde Sandy al op de kleuterschool kennen. Ze trouwden in 1982 en hebben drie kinderen en negen kleinkinderen. In 2013 vierden ze samen het winnen van de Champions Tour (foto boven). De Amerikaanse golfer, die op de PGA Tour veertien toernooien won en op zijn 48ste nog voor het winnende Amerikaanse team meespeelde in de Ryder Cup, is de afgelopen jaren gewend geraakt aan de situatie. “Zoals het nu gaat, heb ik er vrede mee. Ze heeft dagen dat het goed gaat en er zijn dagen waarop ze om mijn hulp vraagt. En die geef ik graag.”

Geduld en liefde

Afgelopen week speelde Perry mee in de Regions Tradition op de Greystone G&CC in Birmingham. De Amerikaan, die op de PGA Champions ook al tien overwinningen op zijn naam schreef, eindigde in de top 10. Niet slecht met geleende clubs en een vreemde putter. Sandy was er getuige van.

Maar golf is voor altijd bijzaak. “Niet alleen zij heeft alzheimer, eigenlijk heeft de hele familie ermee te maken. En we proberen er zo goed mogelijk mee om te gaan en haar te helpen. Ik hoop dat Sandy verder gezond blijft. Dat ze gelukkig blijft zoals ze nu is en dat ze zich nog dingen blijft herinneren. Ook vanwege de kleinkinderen. We hopen haar nog lang bij ons te hebben zoals ze nu is. En voor wie ook in deze situatie terechtkomt: heb geduld en toon liefde. Ik heb moeten leren anders naar haar te kijken. Dat is de enige manier om met deze ziekte te kunnen omgaan. Er komt een moment waarop je de persoonlijkheid van een ander ziet veranderen, maar bedenk dan dat diegene niet zo is.”

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf