Topgolf

Wie speelt waar? Week 19, Korda zes op rij? Van Dam in Korea, wereldtoppers op PGA Tour

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra deze begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

9 - 12  PGA Tour, Wells Fargo Championship, Quail Hollow Club, Charlotte, North Carolina. Prijzengeld: $ 20.000.000 Leaderboard

9 - 12 LPGA, Cognizant Founders Cup,Upper Montclair Country Club, New Jersey. Prijzengeld: $ 3.000.000  Leaderboard

10 - 12 Ladies European Tour, Aramco Team Series, New Korea Country Club, Seoul, Korea. Prijzengeld $ 1.000.000 Leaderboard

9 - 12 Epson Tour, Carlisle Arizona Women’s Golf Classic. TPC Scottsdale, Scottsdale, Arizona. Prijzengeld: $ 400.000 Leaderboard

9 - 12 Challenge Tour, Challenge de Espana, Real Club Sevilla Golf, Sevilla, Spanje. Prijzengeld: € 270.000 Leaderboard

7 - 9 Pro Golf Tour, Raiffeisen St. Pölten 2024, St. Pölten GC, Goldegg, Oostenrijk. Prijzengeld: € 30.000 Leaderboard

8 - 10 Alps Tour,  Memorial Giorgio Bordoni presented by AON, GC La Pinetina, Como, Italie. Prijzengeld: € 40.000 Leaderboard

11 - 12 Nationaal Kampioenschap Golfers met een beperking, Utrechtse Golfclub Amelisweerd, Utrecht. Leaderboard

9 – 12  PGA Tour, Wells Fargo Championship, Quail Hollow Club, Charlotte, North Carolina. Prijzengeld: $ 20.000.000

Het zesde signature event van het seizoen met, je gaat er bijna aan wennen, twintig miljoen dollar in de prijzenpot. Het veld is weer klein met in totaal 69 spelers. De gehele top van de PGA Tour is aanwezig, met uitzondering van de man die vorige maand voor de tweede keer de Masters won, Scottie Scheffler en ook Ludvig Aberg ontbreekt, de Zweed heeft zich met knieklachten moeten terugtrekken. Voor zover bekend is Meredith, de vrouw van Scheffler, nog altijd niet bevallen van hun eerste kind. Maar de ontsluiting kan niet lang meer op zich laten wachten want ze was eind april uitgerekend. De verwachting is overigens dat de nummer1 van de wereld volgende week wel van de partij gaat zijn in het PGA Championship, de tweede major van het jaar.

4 x McIlroy?

Wie is in het Wells Fargo de favoriet nu Scottie met veel belangrijkere zaken bezig is? Wij zetten ons geld op Rory McIlroy. De Noord-Ier voelt zich als een vis in het water op Quail Hollow, hij won hier drie keer en is de houder van het baanrecord (61). Twee weken terug veroverde McIlroy samen met vriend en landgenoot Shane Lowry de titel in de Zurich Classic, daarmee kwam Rory op 25 zeges op de PGA Tour. Iemand die zeker ook tot de topfavorieten behoort op Quail Hollow is Wyndham Clark. Vorig jaar beleefde de Amerikaan zijn grote doorbraak in het Wells Fargo door met vier slagen voorsprong te winnen. Een maand later won Clark, momenteel de nummer3 van de wereld, ook het US Open.

Nieuwsgierig

We kunnen ook niet om Max Homa heen. Homa won twee keer op Quail Hollow en in de Presidents Cup op deze baan pakte de Amerikaan wiens swing geroemd wordt door Tiger Woods vier punten in evenzoveel partijen. Heel nieuwsgierig zijn we naar Viktor Hovland. Heeft de Noor die roemloos de cut miste in de Masters zijn swing weer een beetje op orde of blijft het nog even zoeken en worstelen?

"Green Mile"

De baan van Quail Hollow sloot vorig jaar na het Wells Fargo Championship voor een paar maanden. Alle greens en tees werden gerenoveerd, de bunkers kregen een upgrade en er werd nieuwe drainage aangelegd. Een miljoenenoperatie voor de uitstekende parkbaan die volgend jaar het PGA Championship net als in 2017 mag huisvesten. Wie succesvol wil zijn op Quail Hollow zal de beruchte "Green Mile", hole 16, 17 en 18, vier dagen redelijk schadevrij door moeten komen.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 20:00-24:00, za en zo 19:00-00:00

Leaderboard

9 - 12 LPGA, Cognizant Founders Cup,Upper Montclair Country Club, New Jersey. Prijzengeld: $ 3.000.000

Vorige maand schreef Nelly Korda geschiedenis door net als Nancy Lopez en Annika Sörenstam vijf toernooien op rij te winnen op de LPGA. Kan Nelly alleen recordhouder worden door deze week de Cognizant Founders Cup te winnen? Het zou in een sport waar zoveel zo snel mis kan gaan een fenomenale prestatie zijn. Korda, die ook schitterde tijdens het jaarlijkse Met Gala in New York (zie foto onder),  krijgt op de baan van de Montclair Country Club heel sterke concurrentie. Hannah Green, winnaar van het HSBC Women’s World Championship en vorige week de beste in het JM Eagle LA Championship, kan Korda zeker dwars zitten. En dat geldt natuurlijk ook voor Lydia Ko die nog een zege verwijderd is van een plek in de LPGA Hall of Fame. Titelverdedigster is Jin Young Ko, de Koreaanse die dit toernooi zelfs drie keer op haar naam wist te schrijven.

Leaderboard

Nelly Korda jurk

10 - 12 Ladies European Tour, Aramco Team Series, New Korea Country Club, Seoul, Korea. Prijzengeld $ 1.000.000

Anne van Dam staat op de Order of Merit van de Ladies European Tour slechts op plek 88. Maar Van Dam heeft dit seizoen ook nog weinig nog maar weinig toernooigolf in de lange benen. Deze week kan de Nederlandse een flinke sprong maken want er wordt $ 1.000.000 dollar verdeeld in het Aramco Team Series toernooi in Korea. Van Dam is al gekwalificeerd voor het Olympische golftoernooi in Parijs in augustus. Natuurlijk heeft ze in haar agenda het Dutch Ladies Open, 19-21 juli op de Hilversumsche, oranje omcirkeld. In haar column op GOLF.NL gaf Van Dam aan weer heel erg uit te kijken naar spelen in eigen land.

Ook van de partij in Korea is Manon de Roey, de sterk spelende Belgische die na haar overwinning in het  SA Open tweede staat op de Order of Merit. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: vr en za 08:00-12:00 zo 07:00-11:00

Leaderboard

9 – 12 Epson Tour,  Carlisle Arizona Women’s Golf Classic. TPC Scottsdale, Scottsdale, Arizona. Prijzengeld: $400.000 

Afgelopen zondag werd Dewi Weber tweede plaats in de Casino del Sol Golf Classic. Een paar weken eerder eindigde de Groningse als derde in de IOA Golf Classic. Niemand zal daarom verbaasd opkijken als Weber zondag de winst pakt in de Carlisle Arizona Women's Classic. De Epson Tour is voor de tweede week op rij in de woestijn van Arizona en dat vraagt om aanpassingen, zo vertelde Weber aan GOLF.NL. "Het is voor mij altijd even wennen, omdat de bal mega-ver vliegt en anders reageert dan elders. Het is soms moeilijk om jezelf te overtuigen dat je ergens een ijzer-9 slaat waar je normaal een 7 slaat. Dat was de grootste challenge deze week." Met die uitdaging ging Weber heel erg goed om en ze staat nu achtste in de Race for the Card en aan het einde van het seizoen promoveert de top15 naar de LPGA.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

 9 - 12 Challenge Tour, Challenge de Espana, Real Club Sevilla Golf, Sevilla, Spanje. Prijzengeld: € 270.000

Na vier toernooien in Zuid-Afrika, twee keer India en twee keer Abu Dhabi is de Challenge Tour in Europa aangekomen. Inclusief de Challenge de Espana van deze week staat er achttien toernooien in Europa op het schema - helaas niet in Nederland. Dan verhuist het circuit in oktober voor twee rijk gedoteerde toernooien naar China om vervolgens terug te keren naar Spanje voor de grote seizoensfinale op Mallorca. Daar krijgt de top20 van de jarranglijst een kaart voor de DP World Tour.

Momenteel is Wil Besseling de best geklasseerde Nederlander op plek 47. Net als Lars van Meijel, Kiet van der Weele en Lars Keunen, slaat Besseling donderdag af op Real Club Sevilla ,waar in 2004 de World Cup werd gespeeld en drie keer het Spaans Open. Voor het laatst in 2012 met als winnaar Francesco Molinari. Wil Besseling miste in dat toernooi de cut. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do 16 mei 18:30 - 19:00 highlights

Leaderboard

8 - 10 Alps Tour, Memorial Giorgio Bordoni presented by AON, GC La Pinetina, Como, Italie. Prijzengeld: € 40.000 

Vince van Veen,  Bob Geurts en amateur Rick Hessing komen aan de start. Een andere Nederlandse amateur, Thom Hoetmer is eerste reserve.

Leaderboard

7 - 9 ProGolf Tour, Raiffeisen Pro Golf Tour St. Pölten 2024, St. Pölten GC, Goldegg, Oostenrijk. Prijzengeld: € 30.000

Weer een flink contingent Nederlanders, tien man in totaal, komt aan de start in het vandaag (woensdag) begonnen toernooi in Oostenrijk.

Leaderboard

11 - 12 Nationaal Kampioenschap Golfers met een beperking, Utrechtse Golfclub Amelisweerd, Utrecht.

Leaderboard

Data belangrijke toernooien

Onderstaande data kun je alvast rood omcirkelen in je agenda.

16 - 19 mei: US PGA Championship
30 - 2 juni: US Women's Open
13 - 16 juni: US Open
20 - 23 juni: KLM Open
20 - 23 juni: Women's PGA Championship
11 - 14 juli: The Amundi Evian Championship
18 - 21 juli: The Open
19 - 21 juli: Dutch Ladies Open
1 - 4 augustus: Olympisch toernooi mannen
7 - 10 augustus: Olympisch toernooi vrouwen
22 - 25 augustus: Women's Open
29 - 1 september: TOUR Championship
13 - 15 september: Solheim Cup
26 - 20 september: Presidents Cup
14 - 17 november: DP World Tour Championship