Nieuws

Wil je zien: zo ontdekt Amy Yang dat ze naar de Olympische Spelen mag na haar majorzege

Ze moest lang wachten op haar eerste majortitel, maar het is haar eindelijk gelukt in het KPMG Women’s PGA Championship. Amy Yang sloot haar laatste ronde af met level par, maar dat was voldoende om drie speelsters op drie slagen achterstand te houden. Na een overweldigende champagnedouche volgden een glimlach, dankbaarheid en het ongeloof elkaar op.
Beeld: Getty Images - Ezra Shaw

Beeld: Getty Images - Ezra Shaw

Als de Zuid-Koreaanse Yang is bijgekomen van de enorme champagnedouche, wordt haar gevraagd naar haar eerste reactie. "Ik heb altijd al een major willen winnen, en ik kwam er verschillende keren dichtbij. Ik begon aan mezelf te twijfelen of ik ooit een major zou winnen, omdat ik al een tijdje op de tour ben." Die twijfel is nu verdwenen, het is haar gelukt. 

Vol ongeloof

In november 2023 won de Zuid-Koreaanse haar laatste titel op de LPGA Tour. Destijds was ze verbaasd en verrast dat ze 'de oudste' winnares van het seizoen bleek te zijn (34). Na haar overwinning in het Women's PGA Championship werd ze opnieuw verrast. In de live-uitzending van het Amerikaanse Golfchannel werd haar verteld dat ze zich met deze major-zege heeft geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs. 

Ik had het eerlijk gezegd niet meer verwacht

Vol ongeloof slaat Yang haar handen voor het gezicht. Na haar overwinning in november miste Yang veel cuts of eindigde voornamelijk in de top 30. "Ik had eerlijk gezegd niet meer verwacht dat ik me zou plaatsen voor de Olympische Spelen, dus ja, ik ben verrast. Het is zo'n enorme eer om mijn land te mogen vertegenwoordigen. Een droom die uitkomt."

Als jong meisje droomde ze ervan om ooit op de LPGA Tour te spelen. Via de Ladies European Tour, waar ze in 2006 als amateur en jongste ooit haar eerste toernooi won, werd die droom al snel werkelijkheid. 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Just smile

Amy Yang heeft al met al genoeg reden tot lachen. Maar waar komt de smiley op haar bal en maagdelijk witte hoedje vandaan? Dat hebben we in november uitgezocht. Ze speelde in 2023 zonder sponsor op haar visor, maar besloot deze plek als inspiratie te laten dienen.

De smiley heeft een betekenis. In 2019 liep de Koreaanse een blessure op met boulderen (klimsport). Ze kreeg een tenniselleboog en dacht dat het einde van haar carrière daar was. Een slecht gevoel over haar golfspel en een opdringerig gevoel door verplichtingen aan sponsoren resulteerde in een burn-out.

Positieve gevoelens

De smiley op haar pet en golfbal staan symbool voor positieve gevoelens die ze koestert sinds die zware periode. "Ik omarm de dingen die mij gelukkig maken op de weg naar de overwinning, dat er geen sponsor op mijn pet staat, is maar bijzaak", vertelde ze.

En die lach, die verdween zondag ongetwijfeld niet meer van haar gezicht. 

Lees meer over
Vrouwengolf Topgolf LPGA